• Inici
  • La Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal de l’Hospital de Bellvitge impulsa la col·laboració en línia amb dotze hospitals

La Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal de l’Hospital de Bellvitge impulsa la col·laboració en línia amb dotze hospitals

28/07/2020 12:22
Dues persones treballadores sanitaries miren documents en dues pantalles d'ordinador
3 persones treballadores sanitàries observen unes radiografies

Uns 5.000 pacients es podran beneficiar del treball en xarxa entre els centres


La Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal (MII) de l’Hospital Universitari de Bellvitge ha creat un canal de treball en línia en la plataforma virtual Slack per impulsar la comunicació i el treball coordinat amb una dotzena d’hospitals de la seva àrea d’influència. El nou canal permet comentar casos clínics, resoldre dubtes, compartir protocols i recursos, a més de facilitar la participació dels especialistes en MII de tots els centres en el comitè setmanal de la unitat de Bellvitge.

“Els tractaments de la malaltia de Crohn i la colitis ulcerosa evolucionen molt ràpidament, i aquesta plataforma ens permet compartir i homogeneïtzar coneixements, i assolir criteris d’equitat territorial”, segons afirma el Dr. Francisco Rodríguez Moranta, cap de secció del Servei d’Aparell Digestiu de l’Hospital Universitari de Bellvitge.


La plataforma posa en contacte a prop d’una cinquantena de professionals de l’Hospital de Viladecans; l’Hospital Moisès Broggi (Consorci Sanitari Integral); l’Hospital d’Igualada; la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell; el Parc Sanitari Sant Joan de Déu de Sant Boi de Llobregat; l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès (Consorci Sanitari de l’Alt Penedès); l’Hospital Joan XXIII de Tarragona; l’Hospital Pius, de Valls; l’Hospital Universitari Sant Joan, de Reus; l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa; el Consorci Sanitari Garraf i l’Hospital de Santa Tecla.

En la pràctica, el treball col·laboratiu liderat per Bellvitge es du a terme des d’una app i ja s’ha traduït en l’abordatge compartit del tractament d’alguns casos o l’ajuda en el monitoratge de pacients. “L’aplicació permet modular la privacitat del contactes entre els hospitals, de forma que una consulta ens pot arribar únicament a nosaltres o potser compartida per tots els integrants de la xarxa”, explica Rodríguez Moranta.

El funcionament de la nova plataforma es combina amb l’altre gran eix del treball en xarxa que pretén estendre la Unitat MII de l’Hospital de Bellvitge: la participació de forma remota de tots els hospitals en la reunió setmanal del comitè de la Unitat, en el qual es posa al dia el seguiment dels casos.

 

Certificació d’excel·lència

El passat mes de febrer, la Unitat d’Atenció Integral a Pacients amb Malaltia inflamatòria Intestinal de Bellvitge va obtenir la certificació de qualitat que concedeix el Grup Espanyol de Treball en Malaltia de Crohn i Colitis Ulcerosa (GETECCU), una distinció que situa el centre sanitari com a hospital de referència i reconeix la qualitat assistencial i investigadora desenvolupada per la Unitat.

La Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal de l’Hospital Universitari de Bellvitge, creada l’any 2006, està formada per un equip de gastroenteròlegs, infermeres especialitzades en l’àrea, cirurgians, reumatòlegs i radiòlegs que treballen per millorar la qualitat de vida d’aquests pacients així com en la recerca de biomarcadors que permetin monitorar l’activitat de la malaltia sense haver de sotmetre els pacients repetidament a exploracions endoscòpiques.

 

Sobre l’MII

La malaltia inflamatòria intestinal es defineix com un grup de trastorns inflamatoris que engloba dues malalties: la malaltia de Crohn i la colitis ulcerosa. Es tracta d’una patologia de causa desconeguda; els símptomes són molt variats i solen incloure la diarrea o el dolor abdominal, arribant en ocasions a requerir cirurgia o a ser incapacitants per als pacients.

Durant el desenvolupament de la malaltia, es poden presentar complicacions, tant intestinals (oclusió intestinal, deficiències nutricionals, etc.), com extraintestinals (dermatològiques, reumatològiques, oculars i hepatobiliars, entre d’altres). L’aparició dels símptomes de la malaltia és impredictible, amb períodes de remissió i recaigudes i, en molts casos, arriben a requerir hospitalitzacions i intervencions quirúrgiques. La cronicitat de la malaltia, els controls periòdics, un tractament farmacològic continuat i la possible necessitat d’intervencions quirúrgiques tenen una gran repercussió en la vida familiar, laboral i social del pacient, i condicionen considerablement la seva percepció de salut i qualitat de vida.

 

L’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB)

L’Hospital Universitari de Bellvitge és un centre sanitari de tercer nivell que disposa de tecnologia i expertesa professional per realitzar els procediments assistencials més complexos. Registra 20.500 intervencions de cirurgia major i 38.000 altes anualment. Es defineix com un hospital en xarxa i té com a prioritats estratègiques la millora de l’experiència de l’usuari, el desenvolupament dels professionals, el treball en xarxa, la innovació i la investigació i la difusió dels resultats. Ubicat a l’Hospitalet de Llobregat, és l’hospital de referència terciària per a tot l’eix Sud de Catalunya i dona cobertura assistencial a més de dos milions d’habitants. Pertany a l’Institut Català de la Salut.