• Inici
  • Es lliuren 100 ventiladors d’emergència RESPIRA de GPAINNOVA al SEM per continuar l’estudi clínic amb pacients afectats per la COVID-19 a altres hospitals

Es lliuren 100 ventiladors d’emergència RESPIRA de GPAINNOVA al SEM per continuar l’estudi clínic amb pacients afectats per la COVID-19 a altres hospitals

El dispositiu de ventilació d’emergència RESPIRA ja ha superat la primera fase de l’estudi clínic amb els dos primers pacients afectats per la COVID-19, amb bons resultats

20/04/2020 10:03

Representants de l’Hospital Clínic, l’Hospital i Institut de Recerca Germans Trias i Pujol i de GPAINNOVA han lliurat els primers 100 dispositius de ventilació d’emergència RESPIRA al Centre d’Operacions Logístiques que ha posat en marxa el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). El dispositiu ja ha passat la primera fase de l’estudi clínic i, amb aquesta donació, es podrà distribuir a d’altres hospitals de Catalunya, en funció de les necessitats, i ampliar-ne l’estudi.

Aquesta iniciativa, juntament amb els altres prototips de respiradors, ha estat possible gràcies al suport rebut per un gran nombre de particulars, empreses i entitats de la societat civil que, a través de la Fundació Clínic per a la Recerca Biomèdica, han aportat recursos. També ha comptat amb el suport del Servei Català de la Salut, que ha propiciat la incorporació d’empreses i ha donat suport als centres per trobar aquest tipus de solucions.

L’estudi clínic s’ha dut a terme amb dos pacients a l’Hospital Clínic, que han rebut suport a la respiració amb resultats positius. Es tracta de pacients que d’una altra forma no haguessin tingut aquest suport. Un cop aprovada la primera fase de l’estudi clínic, es pot ampliar aquest estudi a altres hospitals del sistema sanitari.

Com funciona el ventilador d’emergència?

El dispositiu RESPIRA automatitza els dispositius de reanimació manual (BVM o AMBU), presents actualment de manera generalitzada en els centres sanitaris, i permet assistir de manera mecànica el pacient.

Té unes prestacions que permeten monitorar en temps real les variables dels pacients de forma personalitzada i controlar-los de forma remota per facilitar la seva gestió als hospitals.

El dispositiu incorpora l’electrònica necessària per controlar de forma remota variables com la freqüència i el volum d’aire i pressió aportats al pacient, que proporciona SIEMENS, i un aparell d’impulsió de precisió fabricat per SMC. La utilització d'una estació de control permet gestionar fins a setze dispositius simultàniament mitjançant una xarxa wifi pròpia.

Desenvolupament col·laboratiu 

Dimarts 31 de març van acabar les proves de validació a l'Hospital Clínic de Barcelona amb un simulador i l'1 d'abril es van efectuar amb animals, al Centre de Medicina Comparativa i Bioimatge (CMCiB) de l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol. Paral·lelament, tal com estableixen les directrius de l'AEMPS, es van practicar les proves de compatibilitat electromagnètica per assegurar que el dispositiu no interfereix en la resta de dispositius de les instal·lacions sanitàries. Després de l’autorització de l'AEMPS, es va començar l'estudi clínic amb pacients afectats per la COVID-19.

L’empresa catalana MAM col·labora en la industrialització i producció, que es du a terme a la fàbrica de Santa Perpètua de Mogoda.