• Inici
  • Salut comença a repartir 90 ecògrafs als equips d'atenció primària per ajudar en el diagnòstic de la COVID-19

Salut comença a repartir 90 ecògrafs als equips d'atenció primària per ajudar en el diagnòstic de la COVID-19

15/04/2020 16:45
Pacient provant ecògraf
Pantalla ecògraf

El Servei Català de la Salut ha equipat al conjunt de centres d’atenció primària per a la realització d'ecografies pulmonars vinculades al diagnòstic de la infecció per la COVID-19. Efectuar una radiografia de tòrax havia estat fins al moment el mecanisme per l'atenció primària per a la determinació de les lesions pulmonars per la COVID-19, però amb el temps s'ha anat consolidant l'ecografia pulmonar com una tècnica adequada i molt sensible. Per aquest motiu s'ha iniciat la distribució d’ecògrafs per tot el territori.

Paral·lelament  la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), després de liderar diverses accions formatives en ecografia pulmonar, ha elaborat un curs específic en ecografia pulmonar (de contingut gratuït i en línia), orientat al diagnòstic de lesions pulmonars per la COVID-19 i orientat a metges de família.

L'objectiu és que els professionals de l'atenció primària que assumeixen la detecció i seguiment dels casos de la COVID-19 detectin de forma precoç "la infecció més important de virus", la pneumònia i les alteracions pulmonars produïdes pel virus.

“Dins de les inversions en el pla de millora de l’atenció primària d’enguany estava prevista una compra molt important d’ecògrafs per dotar els centres d’atenció primària d’aquesta tecnologia. L’ecografia feta per professionals d'atenció primària s'ha anat consolidant ràpidament els darrers anys dins de la cartera del servei dels equips com una tècnica molt útil per tal de poder fer primeres valoracions diagnòstiques en moltes malalties. En aquest sentit, la crisi de la COVID-19 ha accelerat aquest procés”, explica Jaume Benavent, referent d’atenció primària i salut comunitària en l’Àrea Assistencial del Servei Català de la Salut.

El curs de formació, iniciat el dijous 9 d'abril, ja compta amb més de 1.400 inscrits, permet realitzar una exploració ecogràfica sistemàtica de tòrax, identificar les diferents estructures toràciques i abordar ecogràficament l'aparell pulmonar en la situació concreta de la COVID-19, i compta amb vídeos explicatius, presentacions dels docents, i ofereix debats entre experts i alumnes.