• Inici
  • La Generalitat i l’Ajuntament de Manresa reobren l’antiga residència Catalunya com a mesura extraordinària i temporal durant a la crisi sanitària

La Generalitat i l’Ajuntament de Manresa reobren l’antiga residència Catalunya com a mesura extraordinària i temporal durant a la crisi sanitària

Demà dijous es posarà en funcionament l’antiga residència Catalunya de Manresa, ubicada al Centre Cívic Selves i Carner, com a hotel de salut. L’equipament, amb 23 places, estarà destinat a persones grans sanes provinents d’altres residències, que hi viuran temporalment per disminuir la pressió assistencial dels centres.

15/04/2020 16:00

L’antiga residència Catalunya, ubicada al centre cívic Selves i Carner de Manresa, tornarà a funcionar temporalment, a partir d’aquesta setmana. El centre encara disposava de llits adaptats i de material d’atenció a la dependència, i s’ha decidit utilitzar-lo com a recurs temporal i d’urgència per a convertir-se en hotel de salut. 

Concretament, serà un espai on persones grans sanes (amb el test de Covid-19 realitzat i que hagi donat negatiu) provinents d’altres residències de la regió sanitària podran viure temporalment per disminuir la pressió assistencial de centres que tenen alguns casos de Covid-19 i molta dificultat de sectorització, per la pròpia estructura de la residència. 

La residència Catalunya restarà oberta, com a mesura extraordinària, només durant la crisi sanitària del Covid-19 i els residents hi seran de forma temporal, fins que els seus centres de procedència estiguin en condicions de poder-los tornar a atendre amb normalitat. Es garantirà la reserva de plaça a la seva residència d’origen. 

L’espai es podrà començar a utilitzar gràcies a la coordinació entre el Departament de Salut, el Departament  de Treball, Afers socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, les regidories de Ciutat Saludable i Acció i Inclusió Social de l’Ajuntament de Manresa, la Fundació Sant Andreu Salut i l’Institut Català de la Salut. 

Els darrers dies, l’Ajuntament de Manresa ja havia fet una neteja i desinfecció a fons per tal de tenir l’espai a disposició, si era necessari.  En aquest moment, el consistori posa a disposició de la Generalitat de Catalunya les instal·lacions, amb 23 places disponibles.

Professionals de l’àrea de Ciutat Saludable i Serveis Socials de l’Ajuntament donaran suport a la posada en marxa i coordinació del servei. Igualment, el centre disposarà de l’atenció directa de les treballadores familiars de Sant Andreu Salut, que també es farà càrrec del càtering, la neteja i la bugaderia del centre. Així mateix, Sant Andreu Salut s’ha fet càrrec de la vessant informàtica del centre, dotant l’equipament d’un ordinador portàtil, una impressora i la instal·lació de la fibra òptica.  

Pel que fa als recursos assistencials, l’atenció primària formada per professionals de Institut Català de la Salut i la Fundació Althaia seran qui a través dels seus equips de suport residencials atendran les necessitats sanitàries  dels residents. Com també un professional d’infermeria d’un Centre d’Atenció Primària del SAP Bages-Berguedà-Moianès (ICS) que s’ubicarà en la nova residència.

A més, el departament de Farmàcia del CatSalut amb coordinació amb la Unitat de Farmàcia de la Gerència de Catalunya Central i el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona un circuit que permet vincular la farmàcia més propera a la residència per tal que subministri la medicació crònica dels pacients ingressats a hotel salut.

Les derivacions a la residència es faran seguint el protocol del Departament de Salut que serà qui en última instància, gestionarà l’ingrés de cada resident.

L’objectiu  primer és vetllar per la protecció de la salut dels residents sans i contribuir a treure pressió de les residències del municipi i de la comarca i treballar per reorganitzar els circuits i fer les desinfeccions i sectoritzacions necessàries per a seguir atenent els seus usuaris i retornar poc a poc a la normalitat. 

La residència Catalunya va tancar portes fa dos anys i els residents van ser traslladats a la nova residència de la Fundació Sant Andreu Salut.