• Inici
  • Reorganització i ampliació de tots els recursos i espais hospitalaris

Reorganització i ampliació de tots els recursos i espais hospitalaris

14/04/2020 16:36

En els darrers dies, els espais i recursos hospitalaris de Catalunya han estat sotmesos a una reorganització i ampliació a causa de la pandèmia per la COVID-19. Adrià Comella, director del Servei Català de la Salut, explica com el sistema ha hagut de prendre una sèrie de decisions perquè la capacitat instal·lada pogués donar resposta al creixement de la pandèmia i aconseguir tenir les estructures necessàries per a no arribar a una situació de col·lapse.

Els hospitals van haver d’ampliar la suma de la capacitat pública amb la del sector privat. Un mecanisme que ha permès créixer de manera integrada sota una única direcció publica. Una sèrie de mesures per a créixer en nombre de llits i UCI, entre altres.

Els plans de contingència també han estat un element essencial per a fer créixer el nombre de llits de crítics i guanyar espai dintre dels hospitals. Zones que estaven disposades per a altres activitats s'ajornen en aquesta època de crisi i d'altres canvien la seva utilitat, com per exemple les sales de formació o les biblioteques.

A més, es comença a disposar de tota una estructura d'hotels per a la disposició sanitària, on l'atenció primària aporta un paper destacat al servei. "Una estructura d'hotels que ens fa créixer en capacitat de llits", argumenta Comella. Per altra banda, es creix equipant espais davant dels mateixos límits hospitalaris amb el que es coneix com a pavellons salut. La suma d'aquests factors és la que ha permès aportar la resposta a la demanda rebuda.

Per altra banda, la corba de l'epidèmia ha tingut un comportament una mica més moderat a l'esperat. "Si es manté així, la capacitat instal·lada fins ara serà la necessària per a no col·lapsar el sistema, però si la corba comença a créixer, el risc de col·lapse podria tornar a créixer", explica Comella. "És molt important fer una bona política de confinament i desconfinament tenint present que el sistema, ara com ara, està molt tens però no ha arribat a estar col·lapsat".