• Inici
  • Persones amb al·lèrgies i SARS-CoV-2: Risc afegit?

Persones amb al·lèrgies i SARS-CoV-2: Risc afegit?

06/04/2020 13:26

El doctor Albert Roger, cap de la Secció d'Al·lèrgies de l'Hospital Germans Trias de Badalona, explica que el 25-30% de la població a Catalunya és al·lèrgica i que a la primavera, just en l'època en la qual ens trobem immersos en la pandèmia, hi ha més pòl·lens.

Globalment, les persones al·lèrgiques no tenen un major risc de contraure la infecció pel coronavirus, ja que el sistema immunitari funciona igual que el d'una persona sense al·lèrgies. En la situació actual es recomana que els al·lèrgics es quedin a casa ja que d’aquesta manera s’evita la gran concentració de pòl·lens que hi ha a l’aire lliure.

Les persones que presenten al·lèrgies han de seguir les mateixes recomanacions que la resta per prevenir el contagi.

Per altra banda, els pacients amb asma al·lèrgica han de tenir una major precaució, ja que qualsevol infecció pot desestabilitzar l'asma.

Cal destacar que els nens al·lèrgics s'infecten de la mateixa manera que els adults, que presenten pocs símptomes en la immensa majoria dels casos i que tenen el mateix risc de contagiar-se que els nens no al·lèrgics.

És útil portar mascareta en aquest cas?

Les quirúrgiques de paper (les anomenades quirúrgiques) només són útils per impedir que els pacients infectats amb la COVID-19 disseminin les gotes respiratòries, però no protegeixen adequadament de l’exposició a pòl·lens. En canvi, les mascaretes autofiltrants protegeixen tant de l’exposició a virus com a pòl·lens perquè atrapen les partícules amb una grandària superior a 0,3 micres i a més a més disminueixen l’exposició als contaminants.

Quines diferències hi ha entre patir una al·lèrgia o una infecció pel SARS-CoV-2?

La rinitis al·lèrgica, que és l'al·lèrgia més freqüent, consisteix habitualment en esternuts repetits, picor, mucositat aquosa i conjuntivitis freqüent. Pel que fa al pol·len, els símptomes acostumen a donar-se més a l'aire lliure i menys en llocs tancats, però solen estar controlats amb antihistamínics i, sobretot, no sol causar febre. La infecció per coronavirus, per altra banda, pot ser lleu com un constipat però habitualment dona símptomes progressius similars a una grip i consistents en febre moderada-intensa, malestar general, fatiga, tos seca freqüent, i es pot experimentar falta d'aire. No s’ha d'oblidar que el més freqüent és patir un constipat. Aquest pot iniciar-se amb una rinitis i el moc evoluciona cap a espès-verdós-groguenc. A més, hi ha dècimes de febre i normalment en una setmana se sol estar recuperat. Si es té qualsevol dubte s’ha de consultar amb l’al·lergòleg o el metge de capçalera.

Com reduir el pol·len a casa?

No hem de ventilar entre les 12 i les 17 hores perquè són les hores de més sol i és quan més pol·len hi ha a l'atmosfera. Podem ajudar-nos de purificadors d'aire.