• Inici
  • Mesures del Mes de Maig de la pressió arterial 2019 (MMM19)

Mesures del Mes de Maig de la pressió arterial 2019 (MMM19)

La hipertensió és un problema important de salut pública, ja que afecta al 20% de la població adulta de Catalunya. Malgrat això, el 46% de les persones adultes de Catalunya no es prenen la pressió arterial de manera periòdica.

La campanya Mesures del Mes de Maig de la pressió arterial (May Measurement Month, MMM19) és una iniciativa que es desenvoluparà durant el mes de maig d’aquest any que pretén conscienciar les persones adultes de tot el món sobre la importància que es mesurin la pressió arterial almenys una vegada l’any, amb la finalitat que se’n detecti la hipertensió i que se’n recomani el tractament més adequat.

En la iniciativa May Measurement Month (MMM18) de l’any 2018, hi van participar 1,2 milions de persones de més de cent països i milers de centres de cribratge de tot el món i de tot tipus (farmàcies, hospitals, etc.) i localitzacions (des de grans ciutats de països desenvolupats a petits pobles d’àrees rurals de països no desenvolupats). Gràcies a la iniciativa, moltes persones van saber que eren hipertenses i ara ja estan rebent tractament. I també es va comprovar que, en moltes persones diagnosticades d’hipertensió, malgrat el tractament, la hipertensió no estava controlada i era necessari adequar-lo.

La informació recollida a partir dels 1,2 milions de persones que van participar en la iniciativa MMM19 ha permès crear una base de dades per investigar l’evolució dels nivells de pressió arterial i hipertensió en els països participants, i investigar la relació entre la hipertensió i les variables epidemiològiques i socials. Aquestes dades han de permetre crear evidències científiques per influir en el desenvolupament de polítiques de salut pública que ajudin a reduir l’impacte sanitari i social de la hipertensió tant a escala local com global.

Els metges, els centres de salut i les farmàcies que vulguin participar en la iniciativa MMM19 poden enviar la informació dels cribratges al web Canal Salut del Departament de Salut.

Instruccions per recollir i enviar a través del Canal Salut les dades de cribratge de la pressió arterial

  1. S’invita les persones de 18 anys i més anys d’edat ateses en els centres de cribratge a participar en la iniciativa. S’explica als participants que la iniciativa MMM19 pretén millorar el coneixement de la hipertensió mitjançant la recollida, de forma anònima, de les dades de la pressió arterial de milers de persones de tot el món. Es demana el consentiment verbal dels participants per recollir-ne les dades de la pressió arterial i participar en l’estudi.
  2. S’emplena un qüestionari anònim per cada participant.
  3. Es mesura la pressió arterial sistòlica, pressió arterial diastòlica i la freqüència cardíaca per primera vegada.
  4. En el qüestionari es recullen les dades de la primera mesura.
  5. Es mesura la pressió arterial sistòlica, la pressió arterial diastòlica i la freqüència cardíaca per segona vegada.
  6. En el qüestionari es recullen les dades de la segona mesura.

 

La iniciativa MMM18 compta amb el suport de la Societat Espanyola de Farmàcia Familiar i Comunitària, la Societat Espanyola d’Hipertensió i la Societat Catalana d’Hipertensió Arterial.

 

Per saber-ne més

MMM19 mundial: http://maymeasure.com/

 

Data d'actualització:  02.05.2018