Vacunar-se és la millor manera de protegir-se de les malalties i evitar transmetre-les a altres persones.

 

Les vacunes són medicaments que s'obtenen a partir de microorganismes morts o atenuats. Aquests microorganismes són capaços d'activar el nostre sistema immunitari, però no tenen capacitat de produir la malaltia. Provoquen una resposta similar a la que produiria la infecció natural perquè el cos creï defenses contra la malaltia en cas que la persona hi estigui exposada.

Les vacunes són molt segures. Passen controls molt rigorosos i són aprovades per agències internacionals de medicaments. Tot i això, com qualsevol medicament poden produir efectes adversos, en general lleus i passatgers, com reaccions locals en el punt d'injecció, febre o petites molèsties. El risc de patir un efecte secundari greu després de l'administració d'una vacuna és molt menor que el risc de patir la malaltia si no ens vacunem. 

Malgrat la seguretat i l'eficàcia demostrada de les vacunacions, actualment encara hi ha mites o falses creences al voltant d'aquest tema que l'evidència científica és capaç de desmuntar

  • Eviten la reaparició de malalties. Sense les vacunes les malalties que han estat eradicades, com la verola, o aquelles de les quals n'hi ha pocs casos, com la poliomielitis i el xarampió, podrien reaparèixer i estendre's entre la població.
  • Preveuen malalties que poden ser molt greus. Malalties com el xarampió, la parotiditis i la rubèola poden ser greus i comportar complicacions importants tant en els infants com en els adults, com ara la pneumònia, l'encefalitis, la ceguesa i fins i tot la mort.
  • Infància. Els primers anys de vida són decisius. Per això és molt important protegir els infants contra aquelles malalties que es poden prevenir mitjançant la vacunació. 
  • Etapa adulta. L'administració de vacunes no només se circumscriu a l'edat infantil. Tot i que moltes de les vacunes de la infantesa ens protegeixen tota la vida, n'hi ha algunes de les quals cal rebre dosis de record, com ara el tètanus o la diftèria. A l'edat adulta també es poden donar circumstàncies que requereixin més vacunacions. Són les següents:

 

 

El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha elaborat un calendari de vacunacions sistemàtiques en el qual s'especifiquen les malalties contra les quals cal vacunar i les edats en què cal fer-ho. Les vacunes incloses al calendari estan indicades per a tota la població, a partir de l'edat infantil, i s'administren de forma gratuïta en els centres d'atenció primària.  

Aquest calendari s'actualitza amb certa freqüència per la circulació de malalties, l'aparició de vacunes noves, la creació de combinacions vacunals i l'adequació d'aquestes a la població infantil.

 

Data d'actualització:  21.01.2021