Nou protocol de seguiment de l'embaràs

El Departament de Salut compta amb un nou protocol de seguiment de l’embaràs per millorar la salut de les dones gestants i els seus futurs nadons a Catalunya.

El nou protocol, que actualitza el de l’any 2005, s’ha elaborat amb la participació de més de 180 professionals i el suport de l’Associació Catalana de Llevadores i la Societat Catalana d’Obstetrícia i Ginecologia.

Les novetats que introdueix se centren a prestar una atenció centrada en la dona, evitar proves i exploracions innecessàries, i oferir les activitats preventives i de promoció de la salut més adients en cada moment.

Fins ara, a les dones embarassades amb risc de tenir fills amb anomalies cromosòmiques (síndrome de Down i espina bífida) se’ls indicava la realització d’alguna de les proves disponibles per confirmar o descartar la presència d’aquestes anomalies en el fetus. Aquestes proves, l’amniocentesi i la biòpsia coriònica, són invasives i comporten risc d’avortament.

Amb el nou protocol, en lloc d’aquestes proves, a les dones gestants amb risc se’ls farà una anàlisi de sang, anomenada prova d’ADN fetal lliure, que permet analitzar els cromosomes de les cèl·lules del fetus.

La realització de l’amniocentesi o de la biòpsia coriònica només serà necessària per confirmar l’anomalia congènita en cas que els resultats de la prova d’ADN fetal lliure siguin positius.

La diabetis mellitus gestacional és l'augment del nivell de glucosa a la sang (glucèmia) que es pot presentar durant l'embaràs en dones que prèviament no tenien diabetis. Afecta aproximadament  el 10% de les dones embarassades. És molt important detectar-la i tractar-la per evitar problemes en el nadó, com ara l’excés de pes, i en la mare, per exemple, la hipertensió arterial.

Fins ara la prova es feia a totes les gestants entre les 24 i les 28 setmanes de gestació. Amb el nou protocol, el cribratge s’avançarà al primer trimestre per a les dones amb risc (antecedents personals i/o familiars, obesitat, etc.).  D’aquesta manera, en cas de diabetis gestacional, el tractament es podrà iniciar abans.  

Fins ara el llevador o llevadora feia un qüestionari per detectar possibles trastorns mentals en les dones durant el període del postpart. Malgrat això, les estadístiques indiquen que 1 de cada 4 dones pot patir aquest tipus de trastorns durant la gestació.

Per aquest motiu, a partir d’ara el qüestionari es realitzarà en diferents moments al llarg de l’embaràs. En cas que s’identifiqui risc de patir depressió o ansietat, es derivarà la dona a l’atenció especialitzada per fer el tractament adequat.

La violència contra les dones esdevé un problema de salut pública. Els professionals de la salut dels serveis sanitaris d’atenció a la salut sexual i reproductiva es troben en una  situació privilegiada per prevenir i detectar situacions d’aquest tipus.

Per aquest motiu, el llevador o llevadora farà un qüestionari a la dona embarassada per valorar el possible risc de patir violència masclista, almenys un cop per trimestre i durant el període del postpart. En funció d’aquest risc, orientarà l’actuació més adient.

L’embaràs pot ser una oportunitat per a les dones, les seves parelles i altres persones de l’entorn per abandonar el consum de tabac, alcohol i altres drogues. Aquestes substàncies comporten riscos per a la salut de la mare i del nadó, com ara avortament, part prematur, baix pes en néixer o problemes físics, mentals, de comportament o d’aprenentatge durant la infància.

Cap quantitat és segura. Per això, és molt important identificar aquests hàbits tòxics mitjançant qüestionaris validats. El nou protocol incorpora el seguiment de l’evolució del consum a totes les visites.

El nou protocol elimina exploracions innecessàries durant la gestació, com ara:

 • El tacte vaginal. Consisteix a introduir dos dits a la vagina de la dona per valorar l’estat del coll de la matriu, la posició del cap del fetus respecte de la pelvis, i la pelvis. Aquesta exploració pot ser una mica molesta i desagradable. Ja no s’ha de realitzar en les visites prenatals per predir la possibilitat d’un part prematur o de detectar malaltia.
 • La pelvimetria. Consisteix a mesurar el diàmetre de la pelvis per valorar si el fetus podrà passar per via vaginal. Ja no cal realitzar-la en dones amb un fetus amb presentació cefàlica (cap per avall, amb el cap molt a prop de la pelvis) a terme per valorar la necessitat de realitzar una cesària.

Es detalla un calendari més pautat de les visites i actuacions que cal dur a terme.

Fins ara la primera visita es feia abans de les dotze setmanes, però amb el nou protocol s’avança a abans de les deu setmanes.

D'altra banda, s'endarrereix dues setmanes (fins a la 36-38) la visita de coordinació amb l’hospital maternal de referència, on estigui previst el part, per tal de familiaritzar la dona amb aquest entorn i programar el pla de naixement.

El nou protocol de seguiment de l’embaràs incorpora, a més, altres novetats, com ara:

 • Cribratges nous de malalties emergents, com la del virus del Zika. A les dones gestants que han viatjat (elles o la seva parella) un mes abans de quedar-se embarassades o durant la gestació a algun dels països amb circulació activa del virus del Zika, se’ls fa una anàlisi de sang per detectar la infecció. En cas que el resultat sigui positiu, es deriva la dona al centre de referència per al virus del Zika per fer controls específics.
 • Eliminació del cribratge de la toxoplasmosi. La toxoplasmosi és una malaltia infecciosa, causada per un paràsit, que es pot contraure en netejar les caixes dels excrements dels gats infectats i en menjar carn poc feta o altres aliments contaminats. Fins ara es detectava amb l’anàlisi de sang del primer trimestre, però a partir d’ara ja no es farà per manca d’evidència científica. Per prevenir-la, el llevador o llevadora informarà la dona embarassada de les mesures dietètiques i higièniques que ha de seguir:
  • No menjar carn crua o poc cuita ni embotits crus curats, o congelar la carn a –18 ºC més de 24 hores, abans de consumir-la.
  • Rentar acuradament les fruites i les verdures.
  • Utilitzar guants per a treballs de camp i jardineria.
  • Evitar el contacte amb les deposicions dels gats.
 • Reforç del paper de la parella i/o de les persones de l’entorn més proper. El suport i la implicació de la parella i la família és clau per gaudir de l’embaràs.
Data d'actualització:  19.07.2018