17 de novembre, Dia Mundial de la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC)

Una metgessa explica un pacient com utilitzar l'ihgalador

El Dia Mundial de la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC) se celebra el segon o tercer dimecres del mes de novembre i enguany s'escau el dia 17. Organitzat per la Iniciativa Global contra la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (GOLD), en col·laboració amb professionals de la salut i grups de pacients amb MPOC d'arreu del món, aquest esdeveniment té com a objectiu conscienciar la població sobre la malaltia i millorar l'atenció a les persones afectades.

Enguany, amb el lema "Pulmons sans: més important que mai", la jornada pretén destacar el fet que, malgrat la pandèmia de COVID-19, la MPOC continua essent una de les principals causes de mort arreu del món. Per mantenir els pulmons sans, es recomana: 

  • Mantenir-se físicament actiu. Moltes persones fa una vida més sedentària després d'un diagnòstic de MPOC. Mantenir-se actiu és important perquè ajuda a millorar la qualitat de vida, de les persones afectades i disminueix tant les hospitalitzacions com la mortalitat.
  • Prendre la medicació de forma correcta. Utilitzar correctament els dispositius d'inhalació i respectar les pautes d'administració prescrites pel metge o metgessa millora la resposta al tractament i pot reduir tant el nombre d’aguditzacions com el d’ingressos hospitalaris.
  • Seguir una alimentació saludable. Els suplements nutricionals en persones desnodrides poden promoure l'augment de pes i millorar tant la força muscular respiratòria com la qualitat de vida.
  • Assistir a les visites de control. Els pacients han de visitar periòdicament el metge o metgessa per revisar els símptomes, avaluar el tractament i ajustar les intervencions en cas que sigui necessari.
  • Vacunar-se. Mantenir-se sa i prevenir altres malalties greus pot ajudar a frenar la progressió de la MPOC i a evitar exacerbacions. Cal vacunar-se anualment contra la grip i el pneumococ. 
  • Participar en els programes de rehabilitació pulmonar. Aquests tipus de programes contribueixen a la millora dels símptomes i al desenvolupament de les activitats quotidianes. 
  • Evitar l'exposició a substàncies tòxiques. El fum del tabac, els contaminants de l'aire interior i exterior, i els irritants laborals són factors de risc per desenvolupar MPOC. 
  • Reduir el risc de COVID-19. Cal aplicar les mesures recomanades per evitar contraure la COVID-19, com el manteniment de la distància social, la higiene de mans i la vacunació. Les persones amb antecedents d'exacerbacions haurien d'extremar aquestes precaucions, especialment durant les èpoques més fredes. 
Data d'actualització:  04.11.2021