29 d'octubre, Dia Mundial de l'Ictus

Interior del cap d'un ésser humà

El 29 d’octubre se celebra el Dia Mundial de l’Ictus. La iniciativa, impulsada per l’Organització Mundial de l’Ictus (OMI), té com a objectiu sensibilitzar la població en la prevenció i el tractament d’aquesta malaltia, que cada any afecta prop de 15 milions de persones arreu del món.

Enguany, amb el lema "1 de cada 4 de nosaltres patirà un ictus. No siguis l'1", la campanya se centra en la importància de prevenir la malaltia mitjançant algunes mesures:

  • Controlar la pressió arterial. La meitat dels casos d'ictus estan lligats a la hipertensió arterial. Convé, per tant, conèixer els valors de pressió arterial i controlar-los mitjançant canvis en l'estil de vida i medicació, si cal. 
  • Fer activitat física. Prop d'un terç dels accidents vasculars cerebrals es produeixen en persones que no fan prou exercici, és a dir, un mínim d'entre 20 i 30 minuts d'activitat física moderada cinc dies a la setmana. 
  • Mantenir una alimentació sana i equilibrada. Gairebé una quarta part dels ictus s'associen a una alimentació poc saludable. Es recomana augmentar el consum de fruita i verdura fresca i reduir el d'aliments processats. 
  • Reduir el colesterol. Més d'un de cada quatre accidents cerebrovasculars es relacionen amb nivells alts del colesterol conegut com a "dolent". Introduir alguns canvis en l'estil de vida, com ara reduir el consum de greixos saturats, i fer activitat física, així com prendre medicaments, si és necessari, poden ajudar a controlar-lo. 
  • Mantenir un pes saludable. Prop d'un de cada cinc casos d'ictus s'associen al sobrepès i l'obesitat. Per això, cal mantenir un pes saludable en funció de l'índex de massa corporal. 
  • Deixar de fumar i evitar els ambients amb fum. Gairebé un de cada quatre accidents vasculars cerebrals tenen a veure amb el consum de tabac. Demanar ajuda per abandonar aquest hàbit perjudicial incrementa les possibilitats d'èxit. 
  • Reduir el consum d'alcohol. Més d'un milió dels casos d'ictus estan lligats a un consum excessiu d'alcohol. En cas que se'n begui, cal limitar-lo al màxim. 
  • Detectar i tractar la fibril·lació auricular. Les persones amb fibril·lació auricular tenen cinc vegades més risc de patir un accident cerebrovascular que la resta. A partir dels 50 anys convé vigilar si es pateix la malaltia. 
  • Controlar la diabetis. Patir diabetis augmenta la predisposició a tenir un ictus. A més, les dues malalties comparteixen alguns factors de risc, com ara l'alimentació poc saludable i la manca d'activitat física. 
  • Gestionar l'estrès i la depressió. Quasi un de cada sis accidents vasculars cerebrals s'associen a una manca de benestar mental. 
Data d'actualització:  15.10.2020