28 de juliol, Dia Mundial de l’Hepatitis

Un noi amb el polze de la mà esquerra amunt

L’objectiu d’aquesta celebració, que té lloc el 28 de juliol, és sensibilitzar la societat sobre l’hepatitis vírica, una malaltia infecciosa que, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), cada any provoca la mort d’1,34 milions de persones arreu del món.

El Dia Mundial de l'Hepatitis, coordinat per la World Hepatitis Alliance en col·laboració amb l’OMS, pretén enfortir les mesures de prevenció, detecció i control d’aquesta malaltia i millorar l’accés al tractament.

La data de la commemoració coincideix amb el naixement del descobridor del virus de l’hepatitis B, el professor Baruch Samuel Blumberg, guardonat amb el premi Nobel.

La campanya internacional del 2021, L’Hepatitis no pot esperar!”, posa de manifest la necessitat d’accelerar els esforços d’eliminació de l’hepatitis, especialment durant la pandèmia COVID-19. Paral·lelament, també ressalta que no es poden produir injustícies o desigualtats socials en les diferents accions dutes a terme per assolir l’objectiu d’eliminació de les hepatitis com a problema de salut pública l’any 2030. 

A Catalunya, la planificació, el disseny i la implementació de mesures per a la prevenció i el control d'aquestes malalties es gestiona mitjançant el Programa de Prevenció, Control i Atenció al VIH, les ITS i les Hepatitis Víriques (PCAVIHV). Aquest programa compta amb el Pla de prevenció i control de l’hepatitis C a Catalunya, que té com a objectiu principal disminuir la mortalitat causada pel virus de l'hepatitis C (VHC) en la població catalana, mitjançant la prevenció, el diagnòstic, el tractament i el seguiment de les persones afectades.

L’hepatitis, una malaltia silenciosa

L’hepatitis és una malaltia infecciosa caracteritzada per la inflamació del fetge.

En molts casos, no presenta símptomes i això fa que passi inadvertida. De fet, el 90% de les persones amb hepatitis B i el 80% de les que pateixen hepatitis C no saben que tenen la malaltia. Quan produeix símptomes, els més comuns són cansament, nàusees i vòmits, orina fosca i icterícia (coloració groguenca de la pell i de la part blanca dels ulls). 

Hi ha diversos tipus d’hepatitis, però els principals són:

  • Hepatitis A. Acostuma a ser lleu i a resoldre’s sense necessitat de tractament i sense complicacions. És una malaltia de transmissió alimentària, però també es pot contraure per contacte físic proper amb les persones afectades. La millor estratègia de prevenció és la vacunació i una bona higiene de les mans.
  • Hepatitis B.  En la majoria dels casos, igual que l’hepatitis A, el cos pot eliminar-la per si mateixa sense conseqüències, però en d’altres pot esdevenir crònica i produir lesions greus al fetge. Es contrau a través de la sang i les dones embarassades poden transmetre-la als nounats en el moment del part. La vacunació és clau per evitar-la.
  • Hepatitis C. En més de la meitat dels casos esdevé crònica i pot derivar en cirrosi o càncer de fetge. De fet, és una de les principals causes de trasplantament de fetge a Catalunya. S’associa a l’ús compartit de material contaminat, com les xeringues o els instruments per realitzar pírcings i tatuatges. A diferència dels altres dos tipus d’hepatitis, no hi ha cap vacuna disponible, però sí un tractament amb pastilles, de curta durada i sense efectes secundaris, molt eficaç per eliminar la malaltia en gairebé el 100% dels casos.
Data d'actualització:  26.07.2021