Arxiu històric de campanyes relacionades amb el consum de tabac

Entorn lliure de fum (2015)

El fum del tabac perjudica també la salut dels qui no fumen.

Setmana Sense Tabac 2014: "Els professionals ens mostren la seva feina”

Durant la Setmana Sense Fum que enguany ha estat del 26 al 31 de maig, els referents del Programa Atenció Primària Sense Fum (APSF) dels ABS de Catalunya han realitzat diferents activitats relacionades amb la prevenció, control i deshabituació del consum tabàquic.

Aquestes activitats, en general, han estat: taules informatives en el Centre d’Atenció Primària (AP), en mercats setmanals o fires, on es reparteixen materials relacionats amb el tabaquisme, es fan carboximetries i es fan enquestes sobre el consum. Xerrades, campanyes “Sense fum a la porta de l’escola” i tallers a escoles. Concursos de dibuixos relacionats amb el tabaquisme a escoles i de fotografia entre els professionals del Centre d’AP. També xerrades i col·loquis al CAP per als mateixos professionals i per a la població. Participació dels referents de la xarxa en mitjans locals televisius, ràdio i premsa. Exposicions de plafons informatius, audiovisuals, murals, cartells en les escoles i en els Centres d’AP. Caminades populars “comença un nou camí sense fum”, donar pomes, globus o caramels per cigarretes, etc.

El fum és fatal (2008)

L’objectiu d’aquesta campanya és informar i sensibilitzar la ciutadania sobre els efectes del fum del tabac, tant en les persones fumadores, com en les no fumadores, fent èmfasi en aquests més de 4.000 components que es troben en el fum del tabac.

Fumar no et queda bé (2006)

Aquesta campanya, impulsada pel Grup Flaix i el Departament de Salut, tenia com a objectiu desmitificar, amb missatges curts, la imatge de fumar entre els oients joves (especialment els menors de vint-i-cinc anys) i mostrar com era realment, sempre en clau d'humor.

Més informació.

El tabac, ben lluny (2000)

 La campanya s'adreçava a les dones de vint-i-cinc a seixanta-cinc anys amb un triple objectiu:

- Conscienciar la població femenina de Catalunya dels perills generals i específics de gènere que comporta el tabaquisme.
- Emfasitzar els aspectes positius de l'abandonament.
- Oferir informació pràctica de com deixar de fumar.

Més informació.

Deixa-ho i guanya (1998)

Campanya periòdica que es porta a terme des de 1994 per estimular l'abandonament del tabac entre la població mitjançant premis (viatges, bicicletes, material esportiu, etc.).

S'engloba en la campanya "Internacional Quit and Win", promoguda per l'Organització Mundial de la Salut i el Programa CINDI del qual Catalunya és membre.

Programa "Jocs Olímpics Barcelona'92 sense fum" (1992)

Programa endegat pel Departament de Salut en col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona, el Comitè Organitzador dels Jocs Olímpics de Barcelona (COOB'92), el Ministeri de Sanitat i Consum i l'OMS-Europa.

Més informació.

No t'enganyis. Això no és vida (1991)

Es tracta d'una acció dirigida a tota la població en general amb l'objectiu de promoure estils de vida saludables (alimentació equilibrada, exercici físic adequat), lluitar contra el consum excessiu d'alcohol i promoure la cessació tabàquica.

Johan Cruyff (1991)

Es va aprofitar la col·laboració desinteressada i el testimoniatge de Johan Cruyff, que havia patit recentment un procés cardíac greu arran del qual va deixar de fumar.

 

No em fumis (1990)

L'objectiu principal era informar i sensibilitzar la població general (tant fumadora com no fumadora), els responsables dels espais d'utilització pública i els professionals exemplars, sobre els perills que representa la inhalació passiva del fum del tabac ambiental i la necessitat d'observar la normativa existent.

Campanya de sensibilització sobre el perill que l'hàbit tabàquic comporta per a la salut adreçada a persones adultes fumadores i també a la població jove i aficionada a l'esport en general.

Més informació.

Si tu fumes, ell fuma (1986)

Campanya dirigida especialment a les dones embarassades, amb missatges sensibilitzadors sobre les conseqüències del tabaquisme durant la gestació.  

Activitats d'informació i sensibilització general (1985)

Edició de cartells i materials de senyalització orientats a la prevenció i el control del tabaquisme i adreçats a la població general. 

Jo prefereixo la salut, per això no fumo (1982)

Aquesta campanya d'informació i sensibilització sobre els riscos del tabaquisme per a la salut emfasitzava els beneficis de la cessació tabàquica.

Es focalitzaven accions sobre la població general, per tal de conscienciar-la de les conseqüències del tabaquisme sobre la salut, els professionals dels col·lectius exemplars (personal mèdic, infermer, farmacèutic, personal docent, professorat, etc.) per promoure l'adopció d'un rol positiu sobre la població infantil i juvenil.

Més informació.


 

Data d'actualització:  02.06.2014