Obre els ulls i desenganya’t...

Falses creences sobre el tabac que es desmunten en un tres i no res

Hi ha moltes idees que et poden passar pel cap en relació amb el tabac. Potser algunes les penses tu i d’altres les has sentit dir a persones del teu entorn. En realitat, es tracta de falses creences sense un argument sòlid al darrere, que s’utilitzen com a excuses per justificar la decisió de fumar. Aquí en tens unes quantes:

Aquesta és una percepció errònia que tenen moltes persones, en especial els joves. El cert és que, entre la població catalana de més de 15 anys, només són fumadors (diaris o ocasionals) el 25,6% (el 30,9% els homes i el 20,5% les dones).

El fet de fumar fa que augmentin molt les probabilitats de patir malalties greus i de morir a una edat prematura, però no determina que això passi en tots i cadascun dels fumadors. Millor no jugar-se-la, no?

És cert que diàriament estem sotmesos a diferents factors que amenacen la nostra salut, com ara la contaminació atmosfèrica. Malgrat això, mentre que evitar aquests riscos no depèn d’una decisió individual, iniciar-se en el consum del tabac sí que és a les nostres mans. No sembla assenyat, doncs, renunciar a evitar un risc tant important, només perquè n’hi ha d’altres que no podem prevenir.

És cert que moltes persones han fumat, han abusat de l’alcohol o han pres drogues durant una part de la seva vida i, després, n’han abandonat el consum. Malgrat això, no val la pena córrer el risc.

D’altra banda, com més aviat s’inicia el consum de qualsevol droga, més fàcil és arribar a abusar-ne o dependre’n, de manera que convé, si més no, endarrerir al màxim el primer contacte amb les drogues. A més, el risc de patir càncer de pulmó i malalties cardiovasculars s’incrementa com més jove s’inicia el consum regular de tabac.

Hi ha proves que indiquen que les persones que fumen cigarrets fets a mà consumeixen dosis superiors de nicotina, bé perquè el tabac per cargolar en conté més o perquè es fan pipades més intenses o més freqüents.

Amb l’evidència científica actual, aquests dispositius no es poden considerar menys perjudicials per a la salut de les persones que el tabac convencional ni tampoc mètodes eficaços per deixar de fumar. És més, els productes del tabac sense combustió poden tenir gustos (menta, xocolata, regalèssia, etc.) que els fan particularment atractius per als adolescents i els poden induir al consum de nicotina.

Tot i que aquests productes es presenten en la publicitat com una opció saludable, tenen efectes en les cèl·lules dels pulmons similars als de fumar tabac. A més, el fum que generen conté substàncies perjudicials per a la salut i cancerígenes.  

Data d'actualització:  20.09.2019