9 raons per passar del tabac

Fumar acaba passant factura, no te la juguis!

1. El tabac perjudica la salut

Segur que aquesta afirmació l’has sentida mil vegades, però... has dedicat cinc minuts a pensar-hi?

El tabac disminueix la capacitat respiratòria i retarda el creixement dels pulmons. A tu, que ets jove, no només farà que et costi respirar avui, sinó que arribis a adult amb uns pulmons que no han crescut al màxim de la seva capacitat. Fumar també fa que es pateixin més infeccions com el refredat o la grip i en dificulta la curació i, a la llarga, causa malalties respiratòries molt greus com la bronquitis crònica i l’emfisema. 

D’altra banda, fumar augmenta el risc de patir diferents tipus de càncer (de pulmó, de laringe, de boca, d’esòfag...), infart de miocardi, diabetis, tuberculosi, artritis reumatoide, i úlceres gàstriques i duodenals. De fet, els estudis demostren que els primers signes de malalties del cor i l'ictus es poden trobar en adolescents fumadors. 

El consum de tabac també perjudica la sexualitat i la fertilitat i, en el cas de les dones, causa complicacions durant l’embaràs: incrementa el risc que sigui ectòpic (en les trompes), que es produeixi un avortament espontani o que el part esdevingui prematur. Pot avançar, a més, l’aparició de la menopausa i afeblir els ossos de manera que es fracturin més fàcilment.

2. Si fumes, també poses en risc la salut dels qui t’envolten

L’exposició al fum del tabac ambiental incrementa el risc de patir càncer de pulmó i agreuja malalties respiratòries i cardíaques. Alguns dels components tòxics del fum del tabac queden dipositats als objectes durant molt de temps i impregnen la tapisseria del cotxe, els teixits de la llar i altres superfícies.

A les dones embarassades els produeix complicacions durant la gestació i als seus fills i filles, trastorns en el desenvolupament abans i després de néixer.

Quan els fumadors passius són infants, augmenta el risc que pateixin malalties respiratòries agudes, asma i infeccions recurrents de l’orella (otitis).

Les mascotes també necessiten una llar sense fum. Quan mengen accidentalment les burilles de les cigarretes poden patir greus intoxicacions. L’exposició al fum del tabac i als residus que deixa al pèl i al plomatge poden causar tos crònica i malalties com ara càncer de pulmó, limfoma i càncer a la boca.

3. Fumar redueix la resistència física

El monòxid de carboni que conté el tabac dificulta que les cèl·lules absorbeixin oxigen i això fa que, davant d’un esforç físic, els fumadors es cansin abans que els no fumadors. Per aquest motiu, fumar és també una mala opció si gaudeixes fent esport o somies amb dedicar-t’hi professionalment.

4. El tabac perjudica la imatge

La roba, el cos i l'alè amb olor de tabac, les dents groguenques, la pell deshidratada, taques de nicotina a les ungles o als dits, la teva samarreta preferida a les escombraries perquè t’hi has fet una cremada amb l’espurna d’una cigarreta... Et preocupa la teva aparença? No l’espatllis amb el tabac!

5. El tabac també perjudica el medi ambient

Des de l’any 2010, s’han cremat 91 km2 de boscos per culpa del tabac. A més, les burilles contenen productes tòxics que provoquen la mort de peixos i altres animals aquàtics, generen anualment –només a Catalunya- més de 4.280m3 de residus tòxics i triguen 25 anys a degradar-se. Si et preocupa la salut del planeta i t’impliques en la lluita per un medi ambient sostenible, fumar no és una opció coherent.

6. Enganxar-se al tabac i la nicotina és perdre la llibertat

La nicotina crea tolerància, cada vegada en necessitaràs més per sentir-te bé. També crea addició: si deixes de consumir-ne, et sentiràs malament i podràs patir una síndrome d’abstinència que inclou símptomes com mal de cap, ansietat, irritabilitat, sensació de necessitat de menjar, etc.

Quan t’hagis enganxat al tabac  ja no fumaràs pel plaer de fumar, sinó per evitar el malestar que et produeix no fer-ho. Si et quedes sense tabac, hauràs de sortir a comprar-ne sigui l’hora que sigui. Quan siguis en un lloc on està prohibit fumar, estaràs desitjant marxar-hi per sortir al carrer i encendre’t una cigarreta. I en el moment que tinguis l’oportunitat de fer-ho, tant et farà que plogui, que faci un fred que pela... No et posis cadenes, passa del tabac!

7. Fumar ja no està de moda

Per molt que el cinema i la publicitat ens hagin volgut vendre durant anys la idea que les persones fumadores són seductores, sensuals i transgressores, els estereotips han canviat radicalment. És més, cada vegada són més les persones que decideixen abandonar el tabac i començar a gaudir de la seva llibertat. 

8. L’addicció a la nicotina costa un ull de la cara!

T’agrada sortir de festa, anar a concerts o al futbol, viatjar, comprar roba? Els diners que es dediquen al tabac són diners que es podrien destinar a fer altres coses. Perquè et facis una idea, fumar un paquet diari costa uns 1.800 euros l’any. No permetis que el tabac t’escuri la butxaca! Inverteix en activitats que de veritat et facin gaudir.

9. No els facis el joc

L’addicció a la nicotina continua essent un bon negoci. Si una persona comença a fumar i s’enganxa al tabac, segurament passarà molts anys de la seva vida comprant cigarretes i altres productes que fabriquen les grans multinacionals que controlen el mercat mundial. Per satisfer els seus interessos, aquestes empreses no tenen escrúpols a l’hora de promocionar el tabac i d’oposar-se a tots els intents de regulació. Tu els pots fer front i protegir la teva salut, la teva llibertat i el futur del planeta si evites fumar.

Data d'actualització:  25.09.2019