• Imprimeix

Gent gran

Quan hi ha un accident, sovint es tendeix a donar la culpa a l'atzar o a la mala sort però, de fet, no sempre és així. Alguns accidents es poden prevenir.

Les caigudes poden causar lesions que, especialment en el cas de la gent gran, de vegades tenen conseqüències greus per a la salut. Hi ha alguns consells que us ajudaran a evitar-les:

 • Feu exercici físic amb regularitat, ajuda a millorar la força i a sentir-se millor. Els exercicis que milloren l'equilibri i la coordinació de moviments (com el taitxí) són els més útils. La falta d'activitat física contribueix al debilitament i fa augmentar el risc de patir una caiguda.

 

 • Reviseu la vostra medicació: el personal mèdic i farmacèutic pot revisar la medicació que preneu actualment. Amb l'edat, és possible que l'acció d'alguns medicaments sobre l'organisme canviï. Algunes medicines o combinacions de medicaments poden provocar somnolència o mareig i propiciar una caiguda.

 

 • Comproveu la vostra visió: cal visitar l'oculista almenys un cop l'any. És possible que les ulleres ja no siguin prou adequades; també es poden tenir malalties com el glaucoma o les cataractes, que limiten la visió. Una mala visió pot provocar una caiguda.

Informació relacionada

Els accidents domèstics són els més comuns. Per reduir-ne el risc cal que:

 • Deseu les coses que utilitzeu sovint en armaris i prestatges baixos, per no haver d'enfilar-vos amb escales o tamborets.
 • Fixeu les catifes a terra amb una cinta adhesiva per les dues cares.
 • Retireu de les escales i els llocs de pas els objectes que us podrien fer relliscar o ensopegar (papers, llibres, roba, sabates, etc.).
 • Instal·leu baranes i agafadors al bany o la dutxa.
 • Utilitzeu catifes o adhesius antilliscants a la banyera o al plat de dutxa.
 • Milloreu la il·luminació de casa vostra. Quan les persones es fan grans, solen necessitar llums més potents per poder veure-s'hi millor.
 • Si viviu en una casa amb escales, assegureu-vos que disposeu de baranes apropiades. 
 • Utilitzeu sempre un calçat apropiat, preferentment amb sola de goma, i eviteu anar descalços per casa.

Pel que fa al trànsit, si s'és vianant, cal recordar-se de caminar sempre per la vorera i creuar pels passos de zebra tot respectant els senyals lluminosos o estàtics. És molt important no creuar mai els carrers en diagonal i tampoc no fer-ho amb el semàfor intermitent o en groc, ja que probablement no es tingui prou temps per travessar el carrer amb seguretat.

En cas que es condueixi és important no oblidar-se mai de posar-se el cinturó al cotxe, o el casc si es va en moto. Es recomana conduir amb tranquil·litat evitant maniobres imprudents i sobtades. Quan el viatge sigui llarg, convé descansar periòdicament i tenir cura de la son. Si s'ha de conduir, és millor menjar àpats lleugers i no beure alcohol.

En cas que prengueu cap medicació, consulteu a un professional sanitari si pot afectar la conducció.

Data d'actualització:  17.08.2017

Informació relacionada