Seguir les normes d'higiene durant la preparació i la conservació dels menjars ajuda a garantir que els aliments siguin segurs i evita intoxicacions.

Els consells següents recullen les normes bàsiques d'higiene alimentària des del moment de comprar fins que es consumeixen.

A l'hora de comprar

  • Els aliments no envasats han d'estar fora de l'abast del públic o protegits per vitrines, sobretot aquells que no es puguin rentar o coure abans de consumir-los.
  • Els aliments congelats i els refrigerats cal obtenir-los directament de les instal·lacions frigorífiques, bé de les d'emmagatzematge o de les d'exposició.
  • Els aliments que es consumeixen sense coure (formatge, pernil i xarcuteria en general) no s'han de tocar amb les mans.
  • Els embolcalls, així com les caixes i les bosses que siguin en contacte amb els aliments, han de ser de materials nous i nets.
  • Les llaunes de conserva no han d'estar rovellades ni inflades.
  • Els bolets han de ser tendres, sencers i classificats per espècies.
  • La carn en canal (sencera, tallada per la meitat o a quarts), les peces senceres d'aviram i els conills cal que portin la marca sanitària que acredita la procedència i el reconeixement sanitari.
  • La carn ha de ser picada davant vostre, o bé envasada amb la indicació de les dates d'elaboració i caducitat.
  • Els musclos, les cloïsses, les ostres, entre altres, han d'arribar al punt de venda envasats i identificats per poder conèixer el seu origen. Cal rebutjar els que estiguin oberts, ja que només són vius quan les valves estan closes.
  • Els derivats lactis (mantega, nata, iogurts, batuts, cremes i formatge ratllat) s'han d'adquirir envasats, etiquetats i refrigerats.
  • L'oli cal adquirir-lo envasat, etiquetat i precintat. No el compreu a granel.
  • Compreu els ous ben nets i sense cap esquerda.
  • Els aliments envasats, fins i tot els denominats artesans o típics, han d'anar etiquetats amb les dades següents:
    • Nom del producte.
    • Naturalesa del producte.
    • Nom i adreça del fabricant.
    • Llista de tots els ingredients.
    • Volum o pes.
    • Data de duració màxima.
    • Forma de conservació.

 

Mentre es porten cap a casa

  • Tingueu la precaució de no barrejar els aliments sense envasar.
  • No ajunteu els aliments, per exemple els congelats i refrigerats amb els que no ho són perquè així es manté més bé el fred.
  • No us entretingueu després de la compra per tal que els aliments arribin a casa en les millors condicions possibles.

En arribar a casa

  • Guardeu cada producte a la temperatura aconsellada.
  • Guardeu de seguida els aliments congelats dins del congelador.
  • Guardeu la carn fresca al refrigerador i procureu que el recipient tingui una reixa al fons per tal d'evitar que quedi en contacte amb el suc que desprèn.
  • Si la voleu congelar, embolcalleu-la amb paper d'alumini o de plàstic i col·loqueu-la al congelador. És convenient que li marqueu la data.
  • Tingueu en compte les mateixes normes quan es tracti de peix, i sempre cal tenir-lo ben aïllat de la resta d'aliments perquè no es barregin les olors.
  • Guardeu els ous en el lloc que tenen reservat al refrigerador.
  • Netegeu les hortalisses i elimineu les parts no comestibles. Guardeu-les en un lloc fresc o bé en els calaixos del refrigerador destinats a aquest ús.
  • Podeu congelar alguns tipus de llegums i hortalisses com ara els pèsols, les faves, les mongetes tendres, els espinacs, entre altres, que estiguin ben nets i envasats, i millor si prèviament han estat escaldats.
  • Guardeu les fruites en un lloc fresc o en l'assenyalat al refrigerador.
  • No barregeu els aliments crus amb els aliments cuinats dins del refrigerador.

A l'hora de preparar el menjar

  • En primer lloc assegureu-vos que l'entorn, els atuells i els estris de la cuina estiguin ben nets, que no hi hagi mosques ni cap mena d'insectes ni tampoc hi hagi plantes ni animals domèstics.
  • Renteu-vos bé les mans abans de tocar els aliments i torneu-ho a fer les vegades que siguin necessàries, durant la preparació del menjar.
  • Protegiu-vos bé qualsevol lesió que us afecti les mans amb materials impermeables.
  • No tossiu ni esternudeu davant els aliments, ja que això pot ser causa de contaminacions.
  • Prepareu els menjars amb la mínima antelació possible abans de consumir-los. Quan això no sigui possible, conserveu-los refrigerats.
  • Feu bullir molt bé la llet fresca i natural; després mantingueu-la al refrigerador.
  • No mengeu els mol·luscos cuits al vapor; feu-los bullir durant tres minuts.
  • Coeu suficientment els aliments, sobretot la carn, el pollastre, els ous i el peix.
  • Poseu les verdures per a amanides en remull en aigua potable i unes gotes de lleixiu durant cinc minuts; després, renteu-les bé.
  • Renteu bé les fruites abans de menjar-les i, millor, peleu-les.
  • Feu servir ous nets i sense cap esquerda quan feu maionesa; afegiu-hi suc de llimona o de vinagre per tal que sigui àcida. Conserveu-la sempre al refrigerador.
  • Per fer servir els aliments congelats:
    • Cuineu directament el marisc, les verdures i els plats preparats congelats.
    • Escalfeu al bany maria els productes congelats amb salses o sucs.
    • Eviteu descongelar els aliments a temperatura ambient. Per descongelar a poc a poc la carn i el peix, canvieu-los del congelador al refrigerador un dia abans. 
    • Podeu accelerar la descongelació dels aliments tota vegada que estiguin dins d'envasos hermèticament tancats. N'hi ha prou amb submergir-los dins d'aigua a temperatura ambient sense obrir l'envàs.
    • No torneu a congelar un aliment prèviament descongelat. Consumiu-lo al més aviat possible.

Menjar a l'aire lliure

Quan vulgueu menjar a l'aire lliure, al camp o a la platja, heu de tenir en compte que el temps transcorregut entre que es prepara el menjar i es consumeix, sobretot quan hi ha temperatures elevades, pot afavorir el creixement microbià i causar una intoxicació alimentària.

És important que mantingueu la cadena del fred fent servir una nevera de pícnic, renteu bé els vegetals i les fruites abans de sortir de casa i eviteu salses que duguin ou.

Més informació

Data d'actualització:  10.05.2018