• Imprimeix

Pla de decisions anticipades (PDA)

Podeu fer una declaració de voluntats anticipades quan no patiu cap malaltia, però perquè sigui realment efectiva, no convé que la feu de manera aïllada sinó en el marc de la planificació de Desicions Anticipades (PDA). La PDA es concep com un procés de diàleg entre vosaltres, la família i els professionals sanitaris, a través del qual es planifiquen tots els aspectes de l'assistència mèdica que heu de rebre durant el procés de la malaltia. La declaració de voluntats anticipades és un dels elements que formen part d’aquesta previsió de l'assistència.

La Planificació de decisions anticipades  (PDA) pot incloure indicacions sobre les teràpies que voleu i les que no, la sedació davant el dolor o sobre el lloc on voleu morir. El resultat és un document que s'ha d'incloure a la història clínica i s'ha de revisar cada cop que hi hagi un canvi clínic i sempre que vosaltres, com a pacients, ho requeriu.

Qüestions que cal plantejar-se si es vol Planificar l’atenció que es vol rebre

Dialogueu. Inicieu un diàleg amb el personal mèdic, familiars i altres persones properes.

Informeu-vos. Exploreu les diverses opcions i resoleu els dubtes preguntant al personal mèdic.

Reflexioneu. Doneu-vos temps per rumiar. Identifiqueu bé els vostres desitjos, les vostres preferències i els vostres valors.

No voleu... Cal pensar en allò que clarament no es vol. Quins tractaments terapèutics teniu clar que voldríeu rebutjar.

Sí que voleu... Cal pensar en allò que sí que es vol per evitar sofriment o per triar el lloc on morir.

Trieu representant. Designeu una persona de confiança perquè parli i prengui les decisions per vosaltres en cas que perdeu la capacitat per fer-ho.

 

Data d'actualització:  02.03.2018