• Imprimeix

Legionel·losi

Bacteri legionel·la / Malaltia del legionari / Febre de Pontiac / Infecció per legionel·la / Pneumònia per legionel·la

Legionel·losi

La legionel·losi és una malaltia d'origen ambiental causada per un bacteri anomenat Legionel·la. Té dues possibles manifestacions: la febre de Pontiac, que és lleu i presenta símptomes semblants als de la grip, com ara dolor muscular, tos, mal de cap i nàusees, i la infecció pulmonar o malaltia del legionari, caracteritzada per pneumònia i febre alta que pot arribar a provocar la mort. Des de l'any 1989 la legionel·losi és una malaltia de declaració obligatòria individualitzada a Catalunya.

La legionel·losi no es transmet de persona a persona. Es contrau en inhalar vapor d'aigua o aerosols (dispersió d'un líquid o un sòlid en l'aire o en un gas).

L'agent responsable són els bacteris del gènere Legionella del qual hi ha descrites unes 40 espècies i mes de 50 serogrups. L'espècie que més vegades s'ha vist implicada com a causa de la malaltia és la Legionella pneumophila de serogrup 1, malgrat que totes les espècies i serogrups del gènere s'han de considerar patògens potencials.

El bacteri Legionel·la es va detectar per primer cop l'any 1976 als Estats Units arrel d'un brot sorgit a Filadèlfia durant una convenció de la Legió Americana, amb 221 legionaris que van contraure pneumònia i dels quals en van morir 34.

La legionel·losi es trasmet a través de l'aire, en respirar vapor d'aigua o aerosols que contenen el bacteri. Un exemple serien les gotetes d'aigua escampades des d'una banyera d'hidromassatge que no ha estat correctament netejada i desinfectada. En cap cas es contagia de persona a persona.

El bacteri viu en aigües superficials com llacs, rius o estanys. D'allà es propaga a les ciutats, a través de la xarxa de distribució d'aigua, i colonitza els sistemes d'aigua sanitària freda o calenta o d'altres que necessiten aigua per al seu funcionament i poden generar aerosols. Aquest tipus d'instal·lacions afavoreixen l'acumulació de productes que esdevenen nutrients per a la Legionel·la i afavoreixen, en combinació amb la temperatura de l'aigua, el seu estancament i la presència d'altres contaminants (inclosa la brutícia) en el seu interior, concentracions del bacteri suficients per infectar l'ésser humà.

La legionel·losi acostuma a afectar adults i gent gran. El risc de contraure-la depèn de la intensitat de l'exposició i de l'estat de salut de la persona. Fumar, patir una malaltia pulmonar crònica i tenir més de cinquanta anys o un sistema immunològic feble a causa de malalties com el càncer, la diabetis o la insuficiència renal són alguns dels factors que multipliquen les possibilitats de desenvolupar la malaltia.

El període d'incubació (interval des de la infecció fins a l'aparició dels símptomes) pot oscil·lar entre dos i deu dies, tot i que acostuma a ser de cinc a sis dies.

Els símptomes de la malaltia del Legionari són similars als d'altres tipus de pneumònia. Els més freqüents són: dolor toràcic, tos seca, febre, malestar general, mal de cap, calfreds, diarrea i nàusees.

La febre de Pontiac es manifesta amb febre, mal de cap, dolors musculars i cansament. Alguns pacients també presenten dolor toràcic, diarrea i vòmits.

La malaltia del Legionari es tracta amb antibiòtics. També és possible que calgui administrar oxigen o donar líquids.

La febre de Pontiac, en canvi, desapareix sense tractament específic.

Les mesures preventives es basen en el control i manteniment de les instal·lacions de risc, molt especialment les que es mantenen tancades durant un cert període de temps a l'any i produeixen estancaments en algunes parts de les canonades. Un exemple són els hotels de temporada, on és essencial que es netegin i tractin el sistemes de conducció d'aigua sanitària i de torres de refrigeració.

Cal tenir en compte que es pot beure sense cap perill l'aigua d'abastament públic, tant dels domicilis particulars com de les fonts públiques, i que es pot fer servir l'aigua d'abastament públic per a la higiene personal i per cuinar.

L'única mesura de prevenció efectiva és la neteja, la desinfecció i el correcte manteniment de les instal·lacions on es pot allotjar el bacteri.

061 CatSalut Respon (les 24 hores, tots els dies)

Data d'actualització:  27.03.2017