• Imprimeix

Diabetis

Diabetis

La diabetis mellitus (DM) és una malaltia metabòlica que es caracteritza perquè l'organisme fa un ús escàs de la glucosa. La glucosa és un sucre que, un cop a les cèl·lules, actua com a font d'energia per tal de dur a terme els processos vitals. Si el cos és incapaç d'aprofitar-la, en lloc de penetrar a les cèl·lules, s'acumula a la sang i provoca una hiperglucèmia. La hiperglucèmia és l'augment del nivell de glucosa a la sang (glucèmia).

La DM és una malaltia crònica que requereix un bon control metabòlic per evitar o frenar possibles complicacions a llarg termini.

Segons l'informe de 2011 de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), hi ha més de 347 milions de persones amb diabetis arreu del món. Així mateix, hi ha un nombre indeterminat de persones que tenen diabetis i que encara no han estat diagnosticades. Tant és així que aquesta malaltia constitueix una de les pandèmies del segle XXI.

A Catalunya, el nombre estimat de persones amb diabetis està al voltant dels 560.000 casos. Cada any es registren entre 250 i 270 nous casos de diabetis mellitus de tipus 1 en menors de 30 anys.