• Imprimeix

Recursos per a professionals

L'alcohol és la substància més consumida en la nostra societat i una de les que més problemes socials i de salut ocasiona. Causa lesions, trastorns mentals i conductuals, afeccions gastrointestinals, càncers, malalties cardiovasculars, trastorns immunològics, malalties òssies, trastorns reproductius, i perjudica els nonats. El risc de patir aquestes malalties i lesions augmenta de manera proporcional a la dosi ingerida i sense indicis d'un efecte llindar. És a dir, que com més alcohol es consumeix, més elevat és aquest risc.

Hi ha dos aspectes a tenir en compte a l'hora de valorar els riscos que pot comportar el consum d'alcohol; per una banda, la quantitat consumida al llarg de la vida i, per altra, la quantitat i freqüència de consum episòdic intensiu.

A Europa, i d'acord amb el darrer informe de l'Organització Mundial de la Salut, l'alcohol és el segon factor de risc més important de malaltia i mortalitat prematura, després del tabac.

En aquest sentit, esdevé prioritari dur a terme polítiques orientades a disminuir el consum poblacional i els danys associats, especialment en aquells àmbits en què es tinguin competències:

 • Alcohol i conducció.
 • Prevenció en els entorns de consum.
 • Intervencions en l'àmbit de la salut.
 • Informació i sensibilització.
 • Prevenció comunitària i en l'àmbit laboral.
 • Monitorització del consum poblacional i els danys associats.

 • Alcohol i atenció primària de salut. Guia clínica per a la identificació precoç i les intervencions breus pdf icon [1,16 MB ]
  L'objectiu d'aquesta guia és posar en evidència, de manera resumida, els problemes que comporta el consum d'alcohol i explicar com dur a terme la identificació i les intervencions breus per als pacients amb un consum perjudicial o de risc als centres d'atenció primària de salut.
 • Guia didàctica pdf icon [329,7 KB ]
  Material dissenyat amb l'objectiu d'ajudar i donar suport als professionals referents en alcohol (PRA) per implementar la formació d'actualització en els centres d'atenció primària (CAP).
 • Documentació de treball pdf icon [687,53 KB ]
  Material complementari a la guia didàctica destinat als professionals de l'atenció primària. Conté, entre d'altres: diapositives, exercicis, documents de treball, transcripció de casos, preguntes freqüents, annexos i bibliografia.
 • Guia de butxaca pdf icon [1,11 MB ]
  Eina d'us pràctic per a la consulta, en format díptic, que ens mostra d'una manera gràfica com fer identificació precoç i intervenció breu, pas a pas, des que el pacient entra a la consulta fins que es decideix quina actuació seguir. Complementa la guia didàctica i la documentació de treball.
 • Alcohol a Europa. Perspectiva de la Salut Pública pdf icon [6,39 MB ]
  Aquest informe sobre salut pública en relació amb el consum d'alcohol, sol·licitat i finançat per la Comissió Europea, descriu la càrrega social, sanitària i econòmica que comporta l'alcohol per a les famílies i la ciutadania europea i per a Europa en conjunt.
Data d'actualització:  03.10.2016