• Imprimeix

Més de 85.000 persones han donat sang a Catalunya els primers cinc mesos de 2018

Torna
Dijous, 14 de juny de 2018
  • La consellera Vergés ha recordat la solidaritat dels donants durant els atemptats de Barcelona i de Cambrils i ha reivindicat el Banc de Sang i Teixits com una estructura d’estat
  • Catalunya, amb 250.000 donacions de sang anuals, és autosuficient per a transfusions i s’hi pot donar sang a 16 hospitals i a més de 4.000 punts de col·lecta mòbil
Acte d'homenatge del Dia del Donant de Sang, amb la consellera Alba Vergés, avui a Reus.

Acte d'homenatge del Dia del Donant de Sang, amb la consellera Alba Vergés, avui a Reus.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha clausurat aquest matí a Reus l’acte simbòlic d’homenatge a les persones donants de sang i als col·laboradors més actius de Catalunya, per la seva tasca a favor de la donació de sang.  Entre gener i maig de 2018, més de 85.000 donants han fet a Catalunya unes 105.200 donacions de sang i 6.700 donacions de plasma, xifres que es mantenen estables amb les de l’any passat.
 
Amb aproximadament 250.000 donacions de sang anuals, Catalunya és autosuficient en sang per fer transfusions: es respon a les necessitats dels hospitals i Banc de Sang sempre té una reserva de 7-9 dies per atendre qualsevol eventualitat al país. En aquest sentit, la consellera ha destacat que “un dels reptes de Catalunya és ser autosuficient amb el plasma el 2022”.
 
En el decurs de l’acte, la consellera Vergés ha volgut donar les gràcies “a les 200.000 persones que doneu sang cada any, perquè vosaltres sou qui mostreu la fortalesa del nostre país i de la nostra societat”. I ha posat èmfasi en el fet hi ha un 20% més de dones que fan donació de sang que d’homes.
 
Vergés també ha dedicat unes paraules per recordar “la solidaritat dels donants durant els atemptats de Barcelona i Cambrils” i ha reivindicat el Banc de Sang i Teixits com una estructura d’estat per a Catalunya.
 
Per la seva banda, l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, també ha participat en l’acte de reconeixement, juntament amb Enric Argelagués, director del Banc de Sang i Teixits –entitat que organitzava l’acte; Ramon Grau, vicepresident de Creu Roja; i Marc Ibars, president de la Federació Catalana de Donants.
 
A Catalunya es pot donar sang a 16 hospitals i a més de 4.000 punts de col·lecta mòbil. Cada dia, hi ha 1.000 donacions de sang a Catalunya, de les 310.000 donacions que hi ha al món, de les quals 6.000 són a tot l’Estat espanyol.
 
L’any 2017 es van fer prop de 250.000 donacions de sang a Catalunya
Gràcies a 191.657 donants, l’any passat tots els hospitals i clíniques de Catalunya van tenir sang suficient per atendre les necessitats dels malalts i persones accidentades. En total es van fer 248.027 donacions de sang, un 2% més que l’any 2016.
 
Per sexes, el nombre de donacions de dones (95.991) i homes (95.666) va ser pràcticament igual l’any passat; i per edats, la franja amb més donants es va situar  entre els 36 i 55 anys, amb quasi 100.000 persones que van fer almenys una donació de sang.
 
Cal recordar que, per ser donant de sang, s’han de complir les següents condicions bàsiques: tenir entre 18 i 70 anys, pesar 50 quilos o més i trobar-se bé de salut.
 
Sobre el Banc de Sang i de Teixits
Format per un equip de més de 650 professionals repartits per tot Catalunya, el Banc de Sang i Teixits (BST) és l'entitat que depèn del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, que té com a missió garantir l'abastament i el bon ús de sang i teixits a Catalunya, essent el centre de referència en immunologia diagnòstica i de desenvolupament de teràpies avançades.
 
A Catalunya existeix un únic banc, que centralitza les donacions de tots els hospitals, així com les de les campanyes itinerants de tot el territori. A més de les reserves de sang i de teixits, el BST gestiona també un banc de cordó umbilical i un de llet materna.
 
Creat al 1995, a més de la seu central a Barcelona, el BST compta amb una dotzena de seus territorials a tot Catalunya ubicades en els principals hospitals del Sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya (SISCAT).