• Imprimeix

Drassanes Exprés facilita que, en menys de tres hores, una persona sàpiga si té una infecció de transmissió sexual

Torna
Divendres, 09 de març de 2018
  • Més de 3.600 persones s’han fet proves de les principals ITS en el primer any de funcionament de Drassanes Exprés i se n’han detectat més de 500 positius a temps de tractar-los
  • David Elvira, director del CatSalut, i responsables de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, han presentat el balanç del primer any d’implementació del programa Drassanes Exprés, de diagnòstic ràpid d’infeccions de transmissió sexual (ITS)
  • Drassanes Exprés possibilita que qualsevol persona sense símptomes i amb conductes sexuals de risc accedeixi a un circuit de diagnòstic ràpid i accés precoç al tractament de les ITS
El director del CatSalut, David Elvira, en un moment de la seva visita, aquest matí.

El director del CatSalut, David Elvira, en un moment de la seva visita, aquest matí.

Quan fa poc més d’un any que funciona a Barcelona el programa innovador Drassanes Exprés, de detecció ràpida de casos d’infeccions de transmissió sexual (ITS) per evitar nous contagis, el director del Servei Català de la Salut (CatSalut) i secretari general en funcions del Departament de Salut, David Elvira, i responsables de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron n’han presentat el balanç.
 
El programa Drassanes Exprés, que coordina el Servei de Malalties Infeccioses i el Servei de Microbiologia de Vall d’Hebron, des del novembre del 2016 fins al novembre del 2017 ha fet proves a 3.683 persones per a les principals ITS, és a dir, gonorrea, clamídia, sífilis i virus de la immunodeficiència humana (VIH). Això ha permès detectar 584 nous casos d’ITS, la qual cosa significa un 16% del total de les proves, un percentatge molt elevat, com han valorat els doctors Tomàs Pumarola, cap del Servei de Microbiologia de Vall d’Hebron, i Benito Almirante, cap del Servei de Malalties Infeccioses del mateix hospital.
 
Tal com ha destacat David Elvira, “aquest és un exemple de l’aposta del Departament de Salut per la priorització de l’abordatge d’aquestes infeccions, implementant un servei innovador i eficaç en la detecció precoç de les ITS”. 
 
Aquest programa és un circuit de diagnòstic ràpid –resultats en menys de tres hores– i accés precoç al tractament de les infeccions de transmissió sexual (ITS) –en les 72 hores següents– exclusivament en persones sense símptomes i conductes sexuals de risc. Perquè com més ràpid i accessible és el diagnòstic i el tractament, més fàcil és evitar nous contagis.
 
Sense cita prèvia i amb la màxima confidencialitat
D’altra banda, l’accés al programa no requereix cita prèvia. Per tant, qualsevol persona que ho desitgi –tingui o no targeta sanitària– pot accedir-hi directament (segons disponibilitat) o demanar cita per a Drassanes Exprés, ubicat al centre d’atenció primària (CAP) Drassanes, al barri del Raval de Barcelona.
 
Un cop dins de Drassanes Exprés, una infermera pregunta a la persona usuària si té símptomes i, si en presenta, se la convida a demanar cita mèdica, ja que el programa està dirigit a persones asimptomàtiques. Si no en té, l’usuari pot continuar al circuit de detecció ràpida d’ITS. Després de respondre a un qüestionari informàtic (edat, gènere, pràctiques sexuals de risc, nombre de parelles sexuals en els últims mesos, etc.), el sistema assigna un número a l’usuari i genera els tubs per a l’autopressa de mostres: orina, recte, faringe o vagina. La persona, sempre amb l’assessorament d’un professional, recull les mostres i les lliura en el mateix moment.
 
Una de les claus de l’acceptació d’aquest servei per part dels usuaris és la rapidesa en la realització de les proves i la comunicació dels resultats, ja que en menys de tres hores des de l’entrega de les mostres, l’usuari rep els resultats per missatge al seu telèfon mòbil, al correu electrònic o en persona, com prefereixi. Si el resultat és positiu, rep un missatge que el convida a demanar cita mèdica, ja sigui a Drassanes Exprés o allà on desitgi. El tractament de les dades és de caràcter confidencial, com la resta de processos d’assistència sanitària, per garantir la màxima privacitat.
 
Inici de tractament en menys de 72 hores
A més, l’inici del tractament també és molt ràpid si el resultat és positiu, ja que en aquest cas se li ofereix l’usuari la possibilitat de rebre visita mèdica a Drassanes Exprés en menys de 72 hores i no cal que demani visita al seu metge de família ni que esperi més dies. En aquest sentit, els resultats del primer any mostren que el 85% de les persones que han rebut un resultat positiu accedeixen a atenció mèdica en menys de 72 hores. D’altra banda, molts usuaris són repetidors, al recomanar a les persones que segueixen pràctiques de risc que es facin proves cada tres mesos, segons indiquen les guies clíniques.
 
‘Point of care’ amb alta tecnologia
Els anomenats points of care són centres habilitats per fer proves diagnòstiques i oferir l’atenció més adequada a les persones usuàries. Drassanes Exprés n’és un, ja que compta amb un laboratori de microbiologia que permet fer proves de serologia i biologia molecular per a la detecció ràpida de les ITS. Es tracta de l’únic programa de l’Estat que permet un diagnòstic ràpid i el posterior inici de tractament immediat.
 
El 12% dels usuaris de Drassanes Exprés presentaven més d’una ITS
Entre les dades d’aquest primer any de Drassanes Exprés destaca que:
  • El 73,3% dels usuaris han estat homes i el 26,3% dones
  • Per edats, el 62,9% tenien entre 18 i 35 anys i el 37,1% més de 35 anys
  • El 42,2% eren estrangers
  • El 44,9% eren homes que tenien sexe amb homes, el 47% eren persones amb pràctiques heterosexuals i el 7,6% amb pràctiques bisexuals
  • Entre les ITS detectades, un 33,7 han estat gonorrea, un 47,6% clamídia, un 16,1% sífilis i un 2,6% VIH
  • El 12% dels usuaris amb resultat positiu presentaven més d’una infecció.