• Imprimeix

Comín: "A Catalunya hem d'apoderar-nos i ser conscients que podem contribuir a canviar el curs de la història amb l'Agenda 2030"

Torna
Divendres, 19 de maig de 2017
  •  És la tercera de les jornades que la Generalitat de Catalunya organitza per tractar els 6 Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 que s’analitzaran el mes de juliol vinent al Fòrum Polític d’Alt Nivell de Nacions Unides a Nova York
El conseller de Salut ha inaugurat avui la jornada

El conseller de Salut ha inaugurat avui la jornada

El conseller de Salut, Antoni Comín, ha inaugurat avui la jornada “Garantir una vida sana i promoure el benestar per a tothom a totes les edats”, que s’emmarca en el cicle de jornades del procés d’elaboració del Pla nacional per a la implementació de l’Agenda 2030 que la Generalitat ha organitzat per analitzar alguns dels reptes i compromisos que el nostre país té plantejats en relació amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), i, més concretament, en relació amb els 6 ODS que s’analitzaran el mes de juliol vinent al Fòrum Polític d’Alt Nivell de Nacions Unides a Nova York. Aquest cicle l’impulsa i coordina el Departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència – a través del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS), la Direcció General d’Afers Multilaterals i Europeus i la Direcció General de Cooperació al Desenvolupament.

 
En el seu discurs d’inauguració, el conseller Comín ha agraït la participació a tots els ponents i assistents a la jornada i ha destacat que “és important reflexionar de forma compartida i pautada” sobre qüestions estratègiques com la que planteja Nacions Unides a través de l’Agenda 2030. També ha expressat, com a “valoració molt personal”, que els Objectius de Desenvolupament del Mil·leni (ODM), vàlids fins al 2015, “en part van funcionar” però “cal ser més valents en plantejar les regles del joc del comerç i de l’economia a nivell internacional”, i ha reconegut que “s’han de fer passos importants per modificar la percepció que l’ajuda flueix entre els països de nord cap a sud” i que s’ha de treballar per “assolir objectius comuns en una agenda compartida i comuna a nivell internacional”.
 
El conseller de Salut també ha reivindicat que “les estructures de distribució de la renda mundial segueixen sent insuficients” i, en aquest sentit, ha remarcat que, per aconseguir els objectius dels ODS, “s’hi han d’implicar els governs però també la societat civil, la comunitat científica, institucions, etc.”, per tal de compartir el coneixement i fer avenços.
 
En relació amb l’agenda catalana pel que fa al compliment de les fites definides per Nacions Unides sobre el tema de la jornada d’avui (ODS3: Garantir una vida sana i promoure el benestar per a tothom a totes les edats), el conseller Comín ha afirmat que “hi ha objectius on ja tenim la feina feta i altres en què s’ha fet molta feina però cal continuar incidint”.
 
En aquest sentit, Comín ha asseverat que Catalunya té uns valors molt inferiors a la mitjana mundial en fites de l’ODS3 com la reducció de la taxa de mortalitat materna o de la taxa de mortalitat neonatal, en què s’ha passat de 5,54 a 1,79 entre 1986 i 2013. També ha subratllat que a Catalunya s’ha reduït la mortalitat total per accidents de trànsit, malgrat alguns retrocessos, i ha apuntat que entre els anys 2010-2015 la mortalitat en vies interurbanes es va reduir gairebé un 30%. I, pel que fa a la fita de Nacions Unides d’assolir la cobertura sanitària universal, en particular la protecció contra els riscos financers i l’accés a serveis de salut essencials i accés a medicaments i segurs per a totes les persones, Comín ha recordat que “el Parlament de Catalunya és a punt d’aprovar la llei d’accés universal a la salut”.
 
D’altra banda, Comín també ha reconegut que, en altres fites establertes per l’ODS3 de l’Agenda 2030 de Nacions Unides, Catalunya ha fet ja molts avenços però “encara queden deures per fer i cal continuar-hi treballant”. En aquest sentit, ha apuntat que “encara tenim reptes plantejats pel que fa a la taxa de malalties com el VIH i la tuberculosi i les infeccions de transmissió sexual”, i també pel que fa a “la incidència del sobrepès i l’obesitat, en què el gradient social i cultural són molt determinants”. I també ha assegurat que “tenim encara assignatures pendents en fites com la lluita contra el tabaquisme i el consum elevat de psicofàrmacs” o àmbits com el suïcidi, que és la segona causa de mort en joves, i la contaminació atmosfèrica.
 
Com a conclusió, el conseller de Salut ha afirmat que “està molt bé que Nacions Unides ens posi un mirall al davant per valorar les assignatures que tenim pendents nosaltres i tot el món” i ha manifestat que “Catalunya vol ser un actor compromès amb el compliment de l’agenda compartida a nivell mundial que suposa l’Agenda 2030, sobretot en aspectes com l’agenda de cooperació en salut a nivell internacional” i ha posat com a exemple la col·laboració amb països del nord d’Àfrica, països de l’est i Amèrica llatina.
 
Per últim, Comín ha emfasitzat que “a Catalunya tenim més capacitat d’acció que en els països més grans i que el que ens diem a nosaltres mateixos” i ha recalcat que “hem d'apoderar-nos i ser conscients que podem contribuir a canviar el curs de la història amb grans causes com l’Agenda 2030”.
 
La jornada d’avui ha comptat, entre altres, amb la participació del secretari de Salut Pública del Departament de Salut, Joan Guix, que ha pronunciat la conferència “L’Agenda 2030: els compromisos del Govern a Catalunya”, i del director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS), Arnau Queralt, que ha fet la ponència “L’Agenda 2030: els reptes a Catalunya”. El doctor Tamás Evetovits, cap de la WHO Barcelona Office for Health Systems Strengthening, ha impartit la conferència Leaving no one behind: monitoring progress, supporting action. I, per la seva banda, el director del Servei Català de la Salut (CatSalut), David Elvira, ha fet la cloenda de la jornada juntament amb el director general d’Afers Multilaterals i Europeus del Departament d’Afers i Relacions Insitucionals i Exteriors i Transparència, Isidre Sala.
 
 
El Pla nacional per a la implementació de l’Agenda 2030 a Catalunya
 
L’Agenda 2030 va ser aprovada per l’Assemblea General de les Nacions Unides el 25 de setembre del 2015, mitjançant la resolució “Transformar el nostre món: l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible”, amb l’objectiu d’estimular l’acció en les 5 esferes d’importància crítica per a la humanitat i el planeta: les persones, el planeta, la prosperitat, la pau i l’accés a la justícia. Aquesta resolució fa una crida a desenvolupar respostes nacionals ambicioses per implementar l’Agenda 2030.
 
Per aquest motiu, el Govern de Catalunya va assumir el compromís d’elaborar un Pla nacional que assegurés l’aplicació de l’Agenda 2030 al nostre país. El març d’aquest 2017 es va constituir una comissió interdepartamental adscrita al Departament d’Afers Exteriors per elaborar aquest Pla nacional, en el qual treballen de forma coordinada 12 departaments de la Generalitat de Catalunya a través d’una comissió tècnica creada específicament. El cicle de jornades, obertes al públic, s’emmarca en el procés d’elaboració d’aquest pla.
 
L’Agenda conté 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) amb 169 fites associades per avançar vers el desenvolupament sostenible a escala global i pren el relleu als Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni, vàlids fins al 2015.  A banda de l’erradicació de la pobresa, aquestes fites van associades a àmbits com la seguretat alimentària, la salut, el consum i la producció sostenibles, el creixement, l’ocupació, les infraestructures, la gestió sostenible dels recursos naturals, els oceans, el canvi climàtic, i també la igualtat de gènere, la pau, la inclusió social, l’accés a la justícia, les institucions responsables, i una mobilitat segura, sostenible i saludable.
 
 

Més informació