• Imprimeix

Surt a licitació la redacció del Projecte d'ampliació del Bloc Quirúrgic i de l'Hospital de Dia Oncològic del Trueta de Girona

Torna
Divendres, 17 de febrer de 2017
  • El projecte ha de preveure l’increment de cinc quiròfans, a més de totes les àrees de suport necessàries, com ara la reanimació
  •  També es preveu guanyar punts assistencials a l’Hospital de Dia de l’ICO, que passaria de poder atendre alhora 25 pacients a poder-ne atendre 45
La redacció del projecte d’ampliació del Bloc Quirúrgic i de l’Hospital de Dia Oncològic de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta ja ha sortit a licitació, per un import de 519.413,40 euros. El projecte preveu que el centre es doti de cinc sales quirúrgiques més, de totes les àrees de suport necessàries per assumir l’increment d’activitat previsible, i de 20 punts assistencials més que ara a l’Hospital de Dia Oncològic. L’ampliació de l’edifici es faria elevant-lo dos pisos més per sobre de l’actual edifici de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), de manera que el primer pis acolliria l’Hospital de Dia Oncològic i el segon l’ampliació dels quiròfans, que quedarien connectats a l’Àrea Quirúrgica que hi ha actualment. La redacció del projecte s’ha de fer tenint en compte l’estudi de necessitats, que ha dut a terme el Servei Català de la salut (CatSalut),  en un escenari futur.
 
Aquesta obra es considera molt necessària per poder incrementar la capacitat de resposta del Bloc Quirúrgic actual, amb l’objectiu de cobrir tant les necessitats cada vegada més grans d’activitat quirúrgica oncològica i d’alta tecnologia, com de complir els temps de resposta garantits pel CatSalut per a la cirurgia no oncològica.
 
L’Àrea Quirúrgica de l’Hospital Universitari de Girona Josep Trueta ocupa actualment la segona planta de l’edifici principal i consta de vuit quiròfans per a cirurgia programada, dos quiròfans per a cirurgia d’urgències i un quiròfan per a cirurgia major ambulatòria (CMA). També disposa de l’Àrea de Reanimació Postquirúrgica —amb 9 punts d’atenció—, la Unitat de Recepció i Recuperació Preanestèsica i Postanestèsica (URPA) —amb 9 punts d’atenció— i la Unitat de Cirurgia Major Ambulatòria —amb 6 lliteres i butaques. L’exhaustiva anàlisi que s’ha fet per elaborar el pla funcional del projecte, estima que les obres d’ampliació haurien de preveure un increment de cinc quiròfans amb totes les àrees de suport necessàries: entre dotze i disset noves places de preanestèsia i postanestèsia, de dotze a disset llits més de reanimació postanestèsica  i quatre places noves de cirurgia major ambulatòria. Així doncs, quan acabin els treballs, el Trueta disposarà de 16 quiròfans, d’entre 21 i 26 punts de reanimació, d’entre 21 i 26 espais a la URPA, i de 10 places de CMA.
 
Un altre aspecte important que cal tenir en compte és que caldrà adequar els quiròfans amb la tecnologia necessària per transformar el Bloc Quirúrgic en un equipament modern (quiròfans grans amb flux laminar i que disposi de, com a mínim, una sala híbrida, amb automatització... entre d’altres aspectes), amb l’objectiu de fer cirurgia laparoscòpica i cirurgia terciària en les millors condicions possibles. L’ampliació dels cinc quiròfans permetrà assumir l’increment de la cirurgia cardíaca, oncològica i d’altres especialitats; l’increment de l’activitat de CMA, i la recuperació, de forma progressiva, de l’activitat que actualment s’ha de dur a terme en els centres complementaris.
 
Durant l’any 2016 a l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta es va realitzar un total de 10.715 intervencions quirúrgiques, de les quals 9.858 van ser de cirurgia major: 4.356 programades amb ingrés, 2.993 urgents i 2.509 programades ambulatòries de CMA. En els últims anys el centre ha registrat un increment progressiu de l'activitat quirúrgica oncològica. El 2016 es va fer un total de 1.788 intervencions oncològiques de mitjana i alta complexitat. Val a dir que el 21% de les operacions que es fan al Trueta corresponen a usuaris de la seva àrea de referència com a hospital bàsic, el 69% a pacients de la resta de Regió Sanitària de Girona com a centre de referència, i el 9% restant a pacients de fora de la Regió.
 
Ampliació de l’Hospital de Dia Oncològic
Pel que fa a l’ampliació de l’Hospital de Dia Oncològic, actualment consta de 25 places, molt insuficients, tenint en compte les recomanacions que fa el Departament de Salut. Les necessitats estimades a curt termini (any 2018) serien passar de les 25 places actuals a un total de 40 places, aprofitant la remodelació del Bloc Quirúrgic. Durant l’any 2016 a l’Hospital de Dia de l’ICO Girona s’han atès un total de 16.665 sessions de tractament i 5.958 tècniques.
 
Us adjuntem també aquest enllaç d'un vídeo sobre l'ampliació del bloc quirúrgic de l'Hospital de Dia Oncològic de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta.