Accés al contingut Accés al menú de la secció
Ciutadania  > La salut de la A a la Z  > V  > Vacunacions
 

La salut de la A a la Z

 
 

Vacunacions


7

Una vacuna és una preparació que s’obté a partir d’un microorganisme o un dels seus derivats. Quan s’administra, proporciona una informació a l’organisme i el capacita per poder-se defensar contra una infecció determinada.
Cada vacuna immunitza contra una malaltia concreta. Hi ha, però, vacunes que combinades protegeixen de més d’una malaltia: són diverses vacunes juntes en un sol preparat.

Les vacunes es fabriquen a partir d’antígens. L’antigen és una molècula que pot induir a la formació de defenses, ja que el sistema immunitari el reconeix com una amenaça.

El Departament estableix el calendari vacunal que ha de rebre la població de Catalunya i que es va modificant sobre la base de l’evidència científica. El darrer canvi es va produir al juliol de 2016. El nou calendari ajusta les edats d’administració d’algunes dosis de vacunes i incorpora dues vacunes a la primera infància: la vacuna contra el pneumococ i la vacuna contra la varicel·la.

També, per prevenir la propagació internacional de les malalties, és important complir les recomanacions de vacunacions que estableix l’Organització Mundial de la Salut als viatgers internacionals. Podeu trobar més informació a la fitxa viatges i oci o us podeu informar a les Unitats de vacunacions internacionals.

Campanya del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, amb el suport del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, per promoure entre la població la vacunació responsable.


Que és un calendari de vacunacions?

El calendari especifica quines vacunes es recomanen, a quina edat i de quines malalties protegeixen.

Les vacunes recomanades al calendari de vacunacions de Catalunya són gratuïtes.

El calendari vigent (2016) protegeix contra 15 microorganismes mitjançant 12 vacunes.

Nou calendari de vacunes

 

Calendari de vacunes sistemàtiques [JPGPDF]

 


Classificació de vacunes segons la composició

Les vacunes poden ser de tres tipus. Les monovalents, que tenen només un antigen, com ara la vacuna contra el xarampió. Les polivalents, que, en canvi, en tenen més d’un. Una vacuna d’aquest tipus és la de la poliomielitis trivalent, que produeix immunitat davant dels tres virus de la poliomielitis (l’I, el II i el III). Les combinades també tenen més d’un antigen, però de diferents microorganismes. D’aquesta manera, en una sola punxada es pot vacunar l’individu contra diferents malalties. Un exemple n’és la vacuna DTPa, que immunitza contra la diftèria , el tètanus i la tos ferina.

Classificació sanitària de les vacunes

Hi ha dos grans grups de vacunes.

Les sistemàtiques són aquelles que estan indicades per a tota la població, a partir de l'edat infantil, i s'apliquen d'acord amb el calendari de vacunació per prevenir la infecció amb. 

També s'apliquen a l'edat adulta com a dosis de record. Actualment, a Catalunya, aquestes vacunes són l'antitetànica i l'antidiftèrica.

Les vacunes no sistemàtiques, en canvi, no s'inclouen al calendari de vacunacions perquè només estan indicades per a determinades persones o sectors de població i en determinades situacions especials:

  • La professió o ocupació pot representar una indicació per a algunes vacunes. Per exemple, la vacuna antihepatitis B en professionals sanitaris.
  • Algunes situacions clíniques comporten que s’apliquin vacunes. Per exemple, la vacuna antivaricel·losa en alguns casos d’immunosupressió.
  • Les persones que viatgen a determinades zones poden estar exposats a malalties inexistents o de baixa incidència en el seu país. Les vacunes que cal recomanar depenen en cada cas de la zona i el tipus de viatge, i també de les característiques del viatger.
  • La dona en edat fèrtil que sigui susceptible de patir una infecció pel virus de la rubèola ha de ser vacunada contra la rubèola.

 


La contraindicació en les vacunes significa que el risc de reaccions adverses que es pot produir quan s’administra la vacuna és superior al risc de patir la malaltia. Amb les vacunes actuals el nombre de reaccions adverses és molt reduït. Tot i així, existeixen contraindicacions, basades en consideracions teòriques, que en alguns casos no han estat confirmades. D’aquesta manera, el nombre de contraindicacions veritables és, a la pràctica, molt limitat.
Les contraindicacions més importants que cal assenyalar són:

• Hipersensibilitat (anafilaxi) a una dosi anterior o als components de la vacuna: les vacunes estan formades per substàncies que, potencialment, poden actuar com a al·lèrgens. Es pot tractar del mateix antigen vacunal, dels elements utilitzats en la preparació, ja siguin els antibiòtics, els conservants o altres components.
• Encefalopatia d’etiologia desconeguda, apareguda en els set dies posteriors a la vacunació amb una vacuna amb component de tos ferina, contraindica dosis posteriors de vacunes que continguin el component de la tos ferina.

També hi ha contraindicacions temporals, que, en el cas de vacunes atenuades, són:
• Embaràs.
• Administració d’immunoglobulines o productes que en continguin (plasma, transfusions sanguínies, productes hemàtics, entre d’altres). L’administració d’anticossos passius pot interferir en la resposta immunitària de les vacunes.
• Immunosupressió severa: les immunodeficiències primàries (des del naixement) i les secundàries (adquirides), tant si són conseqüència d’una malaltia com si són causades pel tractament amb fàrmacs, com ara els corticoides o la radioteràpia.
Una malaltia moderada o greu amb febre o sense és una contraindicació temporal a la vacunació.


Hi ha algunes falses creences i evidències sobre la vacunació?


Creença 1: La millora de les condicions d'higiene i sanejament ha fet desaparèixer les malalties, i les vacunes ja no són necessàries.

ÉS FALS!

Evidència 1: Si les persones no estiguessin vacunades, algunes malalties que ara són poc comunes, com la poliomielitis i el xarampió, reapareixerien ràpidament. Malgrat que una bona higiene, el rentat de les mans i l'aigua potable contribueixen a protegir-nos contra les malalties infeccioses, moltes d'aquestes malalties es poden transmetre igualment. Les malalties contra les quals s'està vacunant tornarien a aparèixer si s'interrompessin els programes de vacunació.


Creença 2: Les vacunes tenen efectes secundaris nocius i a llarg termini que encara no es coneixen. Més encara, la vacunació pot ser mortal.

ÉS FALS!

Evidència  2: Les vacunes són molt segures. Com qualsevol medicament, poden produir efectes adversos, principalment reaccions locals al punt d'injecció, febrícula i algunes petites molèsties. És més probable patir un trastorn greu per una malaltia que es pot prevenir amb la vacunació que per la mateixa vacuna. Per exemple, en el cas de la poliomielitis, la malaltia pot provocar paràlisi, i el xarampió pot causar encefalitis i ceguesa. I algunes malalties que es poden prevenir mitjançant vacunació poden ser fins i tot mortals.


Creença 3: La vacuna combinada contra la diftèria, el tètanus i la tos ferina, així com la vacuna antipoliomielítica, poden provocar la síndrome de la mort sobtada de l'infant.

ÉS FALS!

Evidència  3: No existeix una relació causal entre l'administració de les vacunes i la mort sobtada de l'infant. Les morts sobtades dels infants són casualment coincidents amb la vacunació i haurien ocorregut encara que no s'haguessin administrat les vacunes. És important recordar que la diftèria, el tètanus, la tos ferina i la poliomielitis poden ser mortals, i que el nounat que no ha rebut la vacunació té un important risc de mort i de discapacitat greu.


Creença 4: Les malalties que es poden prevenir mitjançant la vacunació estan gairebé eliminades al país i, per tant, no hi ha motius per vacunar-se.

ÉS FALS! 

Evidència 4: Les malalties que es poden prevenir amb la vacunació són actualment poc comunes, però els agents infecciosos que les provoquen segueixen circulant en algunes parts del món i poden traspassar les fronteres i infectar qualsevol persona no protegida. Hi ha dos motius fonamentals per vacunar-se: protegir qui rep la vacuna i protegir tots els qui l'envolten. Els programes eficaços de vacunació depenen de la cooperació de totes les persones per garantir el bé comú.


Creença 5: Les malalties de la infància que es poden prevenir mitjançant la vacunació són "una cosa inevitable a la vida".

ÉS FALS!

Evidència 5: Les malalties que es poden prevenir amb la vacunació no han de ser pas una qüestió inevitable a la vida. Malalties com el xarampió, la parotiditis i la rubèola poden ser greus i comportar importants complicacions tant en els infants com en els adults, com ara la pneumònia, encefalitis, ceguesa i fins i tot la mort. Totes aquestes malalties i sofriments es poden prevenir mitjançant les vacunes. Els infants no vacunats contra aquestes malalties esdevenen innecessàriament vulnerables.


Creença 6: L'administració simultània de més d'una vacuna pot fer augmentar en els infants el risc d'efectes secundaris nocius, que poden sobrecarregar el seu sistema immunitari.

ÉS FALS!

Evidència 6: Les proves científiques revelen que l'administració simultània de diverses vacunes no comporta cap efecte secundari sobre el sistema immunitari dels infants. Aquests estan exposats quotidianament a centenars de substàncies estranyes que desencadenen una resposta immunitària. Els infants estan exposat a molts més antígens com a conseqüència d'un refredat comú o una faringitis que no pas per les vacunes. El principal avantatge d'administrar simultàniament diverses vacunes és reduir el nombre de visites mèdiques i facilitar que els infants completin el calendari de vacunació recomanat.


Creença 7: Les dones embarassades no es poden vacunar.

ÉS FALS!

Evidència 7: A Catalunya es recomana la vacunació contra la grip i la tos ferina per a totes les embarassades. Ambdues vacunes protegeixen la mare i el fill durant els primers mesos de vida.


Creença 8: És millor la immunització produïda per la malaltia que per les vacunes.

ÉS FALS!

Evidència 8: Les vacunes estimulen el sistema immunitari provocant una resposta similar a la que produiria la infecció natural, però evitant la malaltia i les seves complicacions. En canvi, el preu de la immunització per infecció natural podria ser un conjunt de complicacions tant importants com el retard mental provocat per Haemophilus influenzae tipus b, defectes congènits ocasionats per la rubèola, càncer hepàtic derivat del virus de l'hepatitis B o mort per xarampió.


Creença 9: Les vacunes contenen mercuri, que és perillós.

ÉS FALS!

Evidència 9: El tiomersal és un compost orgànic amb mercuri que s'havia utilitzat en algunes vacunes en ampolles de dosis múltiples com a conservant. No hi ha proves científiques que suggereixin que la quantitat de tiomersal utilitzada en aquelles vacunes comporti un risc per a la salut. A més, a Catalunya les vacunes que s'administren són monodosi i, per tant, no incorporen aquell component.


Creença 10: Les vacunes causen autisme.

ÉS FALS!

Evidència 10: No existeixen proves científiques que hi hagi una relació entre les vacunes i l'autisme. Diversos estudis realitzats en  grans grups de població han descartat aquesta relació.

 

Font: Organització Mundial de la Salut (OMS)

 


ivacunes

Ja està disponible l’app que permet millorar el seguiment i el control del calendari de vacunacions i registrar el calendari de cadascun dels membres de la família.


A l’app també s’hi pot consultar:


- El calendari de vacunes oficial del Departament de Salut
- Informació sobre cada vacuna
- La data en què s’han de posar les properes dosi (que l’app la calcularà en funció de l’edat de les persones que informeu a l’app)
- Informació de les malalties que estareu protegits amb una correcta vacunació.
- A més de les vacunes sistemàtiques (aquelles que estan indicades per a tota la població, a partir de l’edat infantil, i que s’apliquen d’acord amb el calendari de vacunació vigent aprovat pel conseller o consellera de Salut) també hi ha informació de les vacunes no sistemàtiques (indicades per a determinades persones o sectors de població i en determinades situacions especials, per exemple les vacunes que s’administren quan es viatja).


L’app està promoguda per l’Agència de de Salut Pública de Catalunya, amb la col·laboració de la Fundació TIC Salut i Sanofi Pasteur MSD, SA.
Per descarregar-la buscar “ ivacunes” a:

Versió per ANDROID 

Versió per IOS 


Data d'actualització: 04.07.2016