• Imprimeix

L'ASPCAT publica l’actualització de la guia "L'alimentació saludable en l'etapa escolar. 2017"

09/11/2017 14:11

L'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha publicat l’actualització de la guia "L'alimentació saludable en l'etapa escolar. 2017", així com el seu annex “Recomanacions per millorar la qualitat de les programacions de menús a l’escola”.

 

Ambdós documents van ser publicats inicialment durant l’any 2012 i ara incorporen noves recomanacions, basades en noves evidències i consensos sobre aspectes clau de l'alimentació infantil.   Durant els darrers 5 anys, s'ha incrementat l’evidència tant en relació a la necessitat de reduir la presència de determinats aliments poc saludables en l’ alimentació dels infants (sucs, galetes, cereals d’esmorzar ensucrats i en general aliments altament processats i enriquits en sucres), com pel que fa a la importància d’incrementar (tant a casa com a l’entorn del menjador escolar) l’oferta de fruites senceres (i no en forma de suc), hortalisses, llegums, fruites seques (ametlles, nous, avellanes...) i aliments integrals. A més, durant aquest període s’ha comprovat la importància de l’acompanyament de l’àpat dels infants, per la qual cosa s’ha treballat conjuntament amb entitats de l’àmbit del lleure i la pedagogia. En aquest sentit, la nova edició de la guia inclou com a principals novetats, els següents aspectes:

 

  • Disminució d’aliments “poc saludables”.
  • Reducció de carns vermelles i processades.
  • Increment de llegums i aliments integrals.
  • Reforç per als làctics no ensucrats.
  • Potenciació dels aliments estacionals i de proximitat.
  • Respecte per la sensació de gana expressada per l’infant.
  • Importància dels àpats en família.
  • Participació de l’infant en el procés alimentari, tant a casa com en el menjador escolar.
  • Conscienciació de la necessitat de reducció de malbaratament alimentari.

 

Aquest document sobre l’alimentació en l’etapa escolar ha estat revisat i consensuat per 32 professionals de la salut i l’educació, representants de 25 entitats com universitats, fundacions científiques, societats professionals i departaments de Salut , d’ Ensenyament i de Treball, Afers Socials i Famílies.

 

La guia s'emmarca en l'estratègia PAAS (Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l'activitat física i l'alimentació saludable) i del PINSAP (Pla interdepartamental i intersectorial de salut pública). En el marc d'aquestes estratègies, el Programa de Revisió de Menús Escolars (PReME) iniciat fa 10 anys, ha consensuat i elaborat múltiples documents sobre alimentació infantil, entre els que destaquen:

 

 

A més, el PReME ha revisat 3.850 programacions de menús escolars i s’han realitzat 1.110 informes de seguiment de l’acceptació i aplicació de les mesures de millora suggerides. Actualment,  segons les dades de la darrera memòria PReME de l’any 2016, el 88% dels centres utilitzen oli d’oliva per amanir, el 95% garanteixen la presència diària d’aliments frescos (fruites i/o hortalisses) en els menús, i el 65% inclouen 4-5 peces de fruita a la setmana per postres. El compliment de les freqüències recomanades d’aliments és superior al 90% en les llegums, la verdura, el peix i la carn.