# 43

Butlletí

Departament de Salut

Butlleti Salut Catalunya
Dimecres, 23 de setembre de 2015 Imprimeix

::Notícia del mes

Desplegament a Catalunya del Codi sèpsia

El desplegament a Catalunya del Codi sèpsia millorarà la detecció i facilitarà el tractament precoç de la patologia.

El 2014 a Catalunya 478 menors de 16 anys i 22.255 adults amb sèpsia greu van ser ingressats en un hospital d’aguts; aproximadament un 25% d’aquests pacients van ingressar en una unitat de cures intensives.

La sèpsia greu és una síndrome amb risc vital, com l’infart i l’ictus, que presenta una mortalitat global del 20% entre els pacients afectats. El pronòstic dels pacients amb sèpsia greu millora de forma important si es fa una detecció precoç i un inici de tractament immediat.

En l’elaboració del Codi han participat set societats científiques de les especialitats que intervenen en l’atenció als pacients amb sèpsia greu.

Amunt

::Pla de salut

5.200 pacients ja han participat en els diferents grups de Programa Pacient Expert Catalunya

El Programa Pacient Expert Catalunya és un dels 32 projectes estratègics inclosos en el Pla de salut 2011-2015 amb la finalitat de potenciar la responsabilització i el foment de l’autocura dels pacients i dels cuidadors amb la seva salut.

L’envelliment de la població i l’augment de malalties cròniques demanen un nou enfocament en la gestió del sistema sanitari, que s’orienta cap als malalts crònics i situa la persona en el centre del sistema.

El pacient expert és el protagonista que comparteix coneixements i comparteix experiències amb altres persones que pateixen el mateix problema de salut i cal destacar que, de tots els participants, 340 han actuat com a pacients experts.

Amunt

::Actualitat

Salut posa en marxa un canal temàtic amb continguts audiovisuals sobre informació de salut i promoció d'hàbits saludables
El nou portal està obert a tots els ciutadans i permet compartir els continguts publicats a través de xarxes socials, blogs i webs.

El servei ja compta amb més de 167 vídeos i 15 cartells que s’estan distribuint a través de més de 700 pantalles situades als centres sanitaris i altres organismes.

El Govern inclou les dades de salut pública en els estudis de la Central de Resultats per millorar la qualitat de latenció sanitària.

Fins ara, la Central de Resultats recollia els indicadors dels hospitals, centres d’atenció primària, centres d’atenció sociosanitària i de salut mental i addiccions, i instituts de recerca.

Amb la mesura acordada avui, la Central de Resultats analitzarà també indicadors sobre les vacunacions, la salut alimentària i ambiental, els hàbits i estils de vida de la població, les toxicomanies, la vigilància epidemiològica i la salut laboral, entre d’altres

El Govern ha aprovat incloure els indicadors sobre salut pública en els estudis de la Central de Resultats. Fins ara, la Central de Resultats recollia els indicadors dels hospitals, centres d’atenció primària, centres d’atenció sociosanitària i de salut mental i addiccions, i instituts de recerca. Amb la mesura acordada, incorporarà també indicadors sobre promoció de la salut i prevenció de la malaltia, la protecció de la salut, les toxicomanies, la vigilància epidemiològica i la salut laboral, entre d’altres. L’objectiu és seguir millorant la informació, l’avaluació i la difusió dels resultats assolits en aquest àmbit.

III Jornada de l’Observatori d’Innovació en Gestió de la Sanitat a Catalunya

21 experiències innovadores reben el certificat de qualitat en el marc de la III Jornada de l’Observatori d’Innovació en Gestió de la Sanitat a Catalunya.

L’Observatori és un espai que promou la participació dels professionals i dels centres sanitaris en la identificació, valoració i visibilitat d’experiències innovadores de gestió.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha participat en la cloenda de la III Jornada de l’Observatori d’Innovació en Gestió de la Sanitat a Catalunya (OIGS), que ha reunit a Barcelona més de 600 professionals, gestors i directius del sector salut.

Dia Mundial de l’Alzheimer

Uns 112.000 catalans conviuen amb l’Alzheimer, un dels principals problemes de salut en els països desenvolupats. 

Dilluns, 21 de setembre, es commemora el Dia Mundial de l’Alzheimer amb el lema "Avançant junts", amb l’objectiu d’unir esforços per lluitar contra aquesta malaltia.

Uns 112.000 catalans conviuen amb l’Alzheimer, una malaltia neurodegenerativa progressiva que ha esdevingut el quart problema de salut al món. La demència afecta sobretot persones grans, i el nombre de malalts s’incrementa a mesura que avança l’edat. Així, al voltant del 6% de les persones més grans de 60 anys pateixen la malaltia; un 9,6% són persones més grans de 70 anys i entre un 20 i un 40%, persones de més de 80 anys.

Els consellers de Salut i Justícia participen en l’acte d’ingrés de Víctor Grífols com a nou membre de la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya.

Tant Ruiz com Gordó feliciten Grífols per la seva contribució al conjunt de la societat.

El titulars de Salut i Justícia, Boi Ruiz i Germà Gordó, van participar en l’acte solemne d’ingrés de Víctor Grífols com a nou membre de la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya.

En la primera de les intervencions, el conseller Gordó va posar la multinacional catalana Grífols com a exemple "de tenacitat, intel·ligència, modèstia i treball ben fet per a tots els que viuen i treballen a Catalunya".
Dia Mundial del Donant de Medul·la Òssia

Creix un 48% el nombre de donants de medul·la òssia a Catalunya en tres anys.

En els últims 5 anys (2010-2014), a Catalunya s’han fet un total de 2.058 trasplantaments de medul·la òssia en adults i 334 en menors de 18 anys.

Tot i aquest augment, un 20% dels pacients no troben encara un donant compatible.

Coincidint amb la commemoració, per primera vegada, del Dia Mundial del Donant de Medul·la Òssia, l’OCATT fa una crida a augmentar les donacions.

El nombre de donants de medul·la òssia a Catalunya ha crescut un 48% en tres anys, segons l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT). S’ha passat dels 19.201 l’any 2012 als 28.498 donants catalans registrats durant el primer semestre de 2015.
La importància de preservar la capa d’ozó

Salut Pública i Qualitat Ambiental volen conscienciar la població de la importància de preservar la capa d’ozó.

S'ha celebrat el Dia Internacional per a la Preservació de la Capa d’Ozó.

Les accions i polítiques enfocades a protegir el medi ambient són un element clau per a la prevenció de les malalties. La commemoració del Dia pretén conscienciar la població mundial de la importància de protegir la capa d’ozó i empènyer els governs a prendre mesures per assolir aquest objectiu.

El Govern de la Generalitat va aprovar l’any 2014 el Pla interdepartamental de salut pública (PINSAP) amb la finalitat d’impulsar les polítiques i iniciatives que tenen efectes beneficiosos sobre la salut dels ciutadans. En aquest sentit, el Departament de Salut vol donar ressò a les polítiques ambientals que tenen una relació directa amb la salut i, en aquest cas, destacar els efectes beneficiosos de la capa d’ozó i la necessitat de protegir-la.
El Servei Català de la Salut i Omakase Consulting, signen un conveni de partenariat

El Servei Català de la Salut i Omakase Consulting, amb la col·laboració de Bristol-Myers Squibb, signen un conveni de partenariat.

L’objectiu és fer un estudi pilot de la metodologia d’anàlisi multicriteri com a suport a la presa de decisions en els programes d’harmonització farmacoterapèutica.

El Servei Català de Salut (CatSalut) i Omakase Consulting, amb la col·laboració de Bristol-Myers Squibb (BMS), han signat a Barcelona un acord per fer un estudi pilot de la metodologia d’anàlisi multicriteri (Multicriteria Decision Analysis) com a suport a la presa de decisions en els programes d’harmonització farmacoterapèutica (PHF) del CatSalut. L’objectiu principal d’aquesta metodologia és facilitar una avaluació i comparació de fàrmacs de manera estandarditzada, objectiva, transparent, sistemàtica, ponderada i eficient.

L’Institut Català d’Oncologia esdevé referent de l’OMS

L’Institut Català d’Oncologia esdevé referent de l’OMS en el control del tabac.

La designació de l’ICO és per a quatre anys i té com a objectiu donar suport en camps com la recerca i la innovació, la difusió d’informació o la capacitació professional.

L’Institut Català d’Oncologia (ICO) ha estat designat formalment centre col·laborador de l’OMS (Organització Mundial de la Salut) per al control del tabac. La presentació oficial de la designació s’ha fet el dia 14 de setembre al Departament de Salut i ha comptat amb la presència del conseller de Salut, Boi Ruiz; el secretari de Salut Pública, Antoni Mateu; la directora general de l’ICO, Candela Calle; el cap de la Unitat de Control del Tabaquisme de l’ICO, Esteve Fernández, i Melitta Jakab, de l’Oficina Regional de l’OMS.

Centres de recerca biomèdica de Catalunya

Per cada euro que s’inverteix en els centres de recerca biomèdica de Catalunya aquests centres n’aconsegueixen captar tres més.

La recerca en ciències de la salut a Catalunya mou més de 216 milions d’euros.

El 22% dels fons competitius captats pels centres i instituts catalans procedeixen de la Unió Europea. Aquests capten un de cada dos euros dels recursos que l’Estat espanyol rep de la Unió Europea per a la recerca i la innovació.

La producció científica indexada i citable de 2013 s’ha incrementat un 5% respecte a l’any anterior.

Els centres de recerca biomèdica de Catalunya segueixen sent capaços de multiplicar per tres els recursos obtinguts del Govern, segons l’informe de 2013 de la Central de Resultats de Recerca en Ciències de la Salut. L’acte de presentació de l'informe, que s'ha fet a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona, l’ha presidit el conseller de Salut, Boi Ruiz.
Programa de cribratge per detectar i tractar infeccions de transmissió sexual

Salut Pública impulsa el Programa de cribratge per detectar i tractar infeccions de transmissió sexual.

El Programa, iniciat com a prova pilot, serveix per fer un diagnòstic precoç i facilitar el tractament d’unes patologies que augmenten a Catalunya.

La iniciativa es fa en col·laboració amb les entitats Projecte dels NOMS-Hispanosida a través del seu centre BCN Checkpoint i el Centre Jove d’Anticoncepció i Sexualitat (CJAS) i té el suport de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.

El Departament de Salut i el CAC demanen evitar els estereotips sobre salut mental en els mitjans audiovisuals

Insten a informar sobre aquests trastorns de forma més acurada, correcta i sensible.

El Departament de Salut i el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), juntament amb l’entitat Obertament, han presentat el dia 7 de setembre el document Recomanacions sobre el tractament de la salut mental als mitjans audiovisuals, un treball dirigit als mitjans per tal que en el desenvolupament de la seva activitat ajudin a informar sobre aquests trastorns de forma més acurada, correcta i sensible, i contribueixin a evitar els estereotips que s'hi relacionen.

Programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte a la Regió Sanitària Barcelona

El Programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte s’estén per la Regió Sanitària Barcelona.

El Programa és una de les millors formes de prevenció d’aquest tipus de càncer, freqüent a partir dels 50 anys i que, si es detecta a temps, és més fàcil de tractar i de curar.

Participar en els programes de detecció precoç redueix la mortalitat en un 17%.

El Programa de cribatge de càncer de còlon i recte detecta de manera precoç 43 càncers a Lleida.

La taxa de detecció de càncers invasius és de 3,42 casos per 1.000 usuaris cribrats.

Participar en els programes de detecció precoç redueix la mortalitat en un 17%.

El desplegament del Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte (PDPCCR) a la Regió Sanitària Lleida ha permès diagnosticar precoçment 43 càncers invasius el 2014, cosa que suposa el 3,42 per 1.000 d’usuaris cribrats. Es tracta d’una de les línies estratègiques d’actuació del Pla de salut de Catalunya 2011-2015 del Departament de Salut que té com a objectiu potenciar els aspectes preventius i s’adreça a la població que té més possibilitats de patir aquest tipus de tumors, ja que el càncer de còlon i recte és la segona causa de mort a Catalunya i s’ha demostrat que participar en els programes de detecció precoç redueix la mortalitat en un 17%.

El Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte s’amplia a tota la Regió Sanitària Girona el mes de setembre.

S'ha començat a estendre alhora a les comarques on encara no s’havia implantat amb l’objectiu de tenir cobert tot el territori abans de transcorreguts dos anys.

Salut Pública insta a collir i consumir només els bolets que se sàpiguen identificar

La majoria d’intoxicacions en l’àmbit familiar es produeixen per confusió de bolets tòxics amb espècies comestibles.

L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) també alerta que, a causa de la pluja i en funció del grau de maduració, es poden modificar algunes característiques dels bolets, com el color, l’ornamentació o l’aspecte de les làmines i el peu, cosa que pot induir a error a l’hora d’identificar-los. 

iVacunes, aplicació per a mòbils i tauletes

Salut estrena una aplicació per a mòbils i tauletes que facilita el seguiment i el compliment del calendari de vacunacions.

El servei, gratuït, també informa sobre una trentena de malalties i permet preveure les properes visites per vacunar-se.

El Departament de Salut inclou les vacunes contra el pneumococ i la varicel·la al calendari i en finançarà el cost.

OPTIMUS, qualitat assistencial dels serveis d’oncologia i hematologia

Salut presenta un projecte pioner per millorar l’atenció als pacients de càncer als hospitals catalans.

El projecte OPTIMUS avalua de manera pionera el benefici que aporta el disseny d’accions adreçades a optimitzar la qualitat assistencial dels serveis d’oncologia i hematologia.

L’Hospital Vall d’Hebron, referent mundial en el maneig assistencial i investigador de la malaltia oncohematològica, aprofita aquest coneixement per millorar l’atenció al pacient amb càncer en totes les seves dimensions.

Segons les últimes dades publicades pel Departament de Salut, a Catalunya es diagnostica una mitjana anual de 33.715 nous casos de càncer i s’estima que, el 2020, el nombre de casos nous diagnosticats s’incrementarà un 32%, un creixement que en gran part s’associa a l’envelliment i l’increment de la població. Per poder atendre aquesta situació, el Departament de Salut impulsa diferents iniciatives, que estableixen objectius, accions i recomanacions basades en les bones pràctiques clíniques i en l’evidència científica.

Salut se suma al Dia Internacional per a la Prevenció de la Mort per Sobredosi.

Des de 2009 ha format prop de 6.000 pacients i més d’un miler de professionals per saber reconèixer, prevenir i actuar davant una sobredosi.

La commemoració del Dia vol conscienciar el món que aquestes morts es poden prevenir, per exemple, amb les més de 8.000 farmacioles d’actuació repartides a Catalunya.

El Govern autoritza que els professionals sanitaris compatibilitzin l’activitat assistencial i la recerca.

El Pla de salut 2016-2020 preveu estimular la recerca, ja que sense aquesta activitat és impossible millorar la tasca d'assistència.

El Govern ha aprovat que els professionals sanitaris que desenvolupen una activitat assistencial en el sistema públic de salut de Catalunya puguin dedicar-se a un altre lloc de treball en l’àmbit de la recerca en salut en alguns dels centres i instituts de recerca públics de Catalunya.

El Govern rep la nova Carta de drets i deures de la ciutadania sobre salut i atenció sanitària.

El document actualitza l’elaborat el 2001 i situa les persones com a element central de la salut, amb els principis de llibertat i autonomia, d’igualtat i d’accés a la informació com a eixos vertebradors.

Entre les principals innovacions de la nova Carta destaquen el dret a rebre educació en salut, a obtenir informació sobre temps d’espera en atenció sanitària, a planificar les decisions anticipades, a tenir seguretat de les dades relatives a la salut i a rebre una atenció que garanteixi la continuïtat assistencial, entre d’altres.

L’atenció sanitària com un dret universal

El conseller de Salut defensa la visió catalana d’entendre l’atenció sanitària com un dret universal.

Boi Ruiz lamenta que l’Estat no comparteixi del tot aquesta visió i critica els problemes que les seves estructures generen en la política sanitària de Catalunya.

Ho ha fet presidint un acte sobre Catalunya i Espanya i impartint una conferència a la 47a edició de la Universitat Catalana d’Estiu.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha estat un dels protagonistes del programa d’actes de la Universitat Catalana d’Estiu (UCE), que com cada any té lloc a Prada (Catalunya Nord) i que enguany arriba a la 47a edició.

La Regió Sanitària de Girona ja ha tramitat 534 sol·licituds de la targeta Cuida'm el primer any d'implantació
Targeta Cuida’m
La Regió Sanitària Girona ja ha tramitat 534 sol·licituds de la targeta Cuida’m el primer any d’implantació.
 
Aquesta targeta sanitària identifica les persones que pertanyen a col·lectius d’alta fragilitat relacional que, per les seves característiques clíniques específiques, necessiten una atenció més adequada a les seves necessitats.
Prevenir i reduir riscos en l’oci nocturn

L’Agència de Salut Pública fa una crida a prevenir i reduir riscos en l’oci nocturn.

L’objectiu és evitar les intoxicacions per alcohol i altres drogues i prevenir les infeccions de transmissió sexual.

Prop de 50 espais d’oci nocturn de Catalunya ja disposen del distintiu de qualitat Q de Festa! per oferir serveis relacionats amb la salut i la reducció de riscos en el consum d’alcohol i drogues.

El desplegament de la recepta electrònica a la Regió Sanitària Lleida arriba al 93,6%.

La implantació d’aquest servei es consolida a l’atenció primària i augmenta significativament a l’especialitzada hospitalària.

El desplegament de la recepta electrònica a la Regió Sanitària Lleida va arribar al 93,6% al desembre de 2014 amb un total de 5.854.780 receptes en aquesta modalitat, gairebé 3 punts per sobre respecte l’any anterior (91%). Aquest augment es deu, en bona part, a la consolidació de la recepta electrònica a l’atenció primària, a l’increment a l’atenció especialitzada hospitalària (19 punts per sobre respecte el 2013) i a la implantació progressiva a l’atenció sociosanitària i en salut mental.


Cat@Salut La Meva Salut a la Catalunya Central

Prop d’un miler de persones a la Catalunya Central demanen accedir al nou espai digital Cat@Salut La Meva Salut. 

El projecte els permet poder disposar de la informació clínica en un espai digital accessible en qualsevol lloc i moment.

També poden consultar les llistes d’espera per als processos quirúrgics amb temps màxim de garantia en què estan inclosos.

El Servei Català de la Salut millora així l’accés de la ciutadania a la seva informació de salut.

Fins ara ja són 881 les persones de la Catalunya Central que han demanat tenir accés al nou espai digital Cat@Salut La Meva Salut (http://ticsalut.gencat.cat/ca/projectes_estrategics/canal_personal_de_salut/), posat en marxa pel Servei Català de la Salut (CatSalut) i amb què els ciutadans poden consultar la documentació clínica sobre la seva salut, generada en qualsevol dels centres sanitaris de la xarxa pública. 


Institut de Recerca Biomèdica de Lleida

L’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida es consolida i augmenta el nombre de nous projectes.

Al 2014 va aconseguir 19 nous projectes de recerca per un import proper als 2,4 milions d’euros. 

Uns 370 investigadors de diferents àmbits treballen en 5 grans àrees de recerca bàsica, translacional i clínica.

L’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida, Fundació Dr. Pifarré (IRBLleida) ha aconseguit en els seus onze anys de vida consolidar-se com un centre investigador de referència a Catalunya i Espanya. Com a mostra, durant el 2014 ha aconseguit 19 nous projectes de recerca (4 més que el 2013), amb un import global concedit per als propers anys de 2.391.041 euros. Això fa que un total de 42 projectes de recerca estiguin actualment en plena execució.

Informació als viatgers

Salut recorda als viatgers la importància d’informar-se de les condicions sanitàries dels països de destí.

Catalunya disposa d’espais on poder rebre consells, vacunar-se i atendre patologies relacionades amb viatges internacionals.

Aprofitant l’inici del mes d’agost, data en què moltes persones comencen les seves vacances i tenen previst fer un viatge, l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) recorda als viatgers que per gaudir d’aquests dies amb salut, és convenient disposar d’informació sanitària del país de destí, així com dels riscos i les precaucions que cal prendre, abans, durant i després del viatge.

Abans de marxar, es recomana, actualitzar el calendari de vacunes, comprovar si la destinació té alguna alerta sanitària activa i preparar una petita farmaciola per endur-se, entre d’altres.


© Generalitat de Catalunya