# 42

Butlletí

Departament de Salut

Butlleti Salut Catalunya
Dimarts, 28 de juliol de 2015 Imprimeix

::Notícia del mes

Informació, transparència i accessibilitat

El CatSalut posa en marxa noves mesures per millorar la informació, la transparència i l’accessibilitat de les persones als serveis sanitaris públics.

Catalunya redueix de dotze a tres mesos l’accés a la cartera bàsica dels estrangers que no tenen condició d’assegurats.

Els catalans ja poden consultar informació sobre les llistes d’espera per als processos quirúrgics amb temps màxim de garantia a través del Cat@Salut La Meva Salut

El Servei Català de la Salut (CatSalut) ha presentat les mesures posades en marxa recentment per assegurar que tots els catalans puguin accedir més fàcilment a les prestacions del sistema sanitari públic i ser atesos per qualsevol necessitat de salut. Les millores també fan possible augmentar la transparència i la qualitat de la informació sobre els serveis coberts pel CatSalut.  
Amunt

::Pla de salut

Nou Pla de salut de Catalunya 2016-2020

El Pla de salut 2011-2015 està arribant al final de la seva vigència i en conseqüència s’està elaborant el que serà el nou Pla de salut per als anys 2016-2020. El futur Pla de salut és una evolució de l’actual amb la incorporació de noves línies tenint en compte els avenços assolits i les noves necessitats, però manté una estructura similar. El 6 de juliol es va presentar el document amb la primera proposta de projectes amb l’objectiu de fomentar la participació en tot el procés de formulació. Fins a l’aprovació del Pla de salut 2016-2020 a finals d’any, se seguirà treballant en els projectes i la formulació d’objectius que definiran el full de ruta per al proper quinquenni.

Fins el 15 de setembre es poden enviar comentaris i aportacions de la proposta que ha elaborat el Departament de Salut amb la col·laboració de nombrosos professionals.

 

Assolint fites. Avaluació dels objectius del Pla de salut

El Pla de salut de Catalunya 2011-2015 fixa 27 objectius generals de salut i de disminució de risc prenent com a marc de referència les directrius del Departament de Salut, les directrius de l’OMS per a la Regió Europea i les recomanacions dels experts nacionals i internacionals.

Aquest document presenta l’actualització dels 27 objectius generals de salut i un resum de la valoració del seu assoliment, a més d’una evolució i una comparació internacional.

La implementació ara fa 3 anys del Programa de prevenció i atenció a la cronicitat de Catalunya (PPACC) defineix una estratègia conjunta entre el Departament de Salut i el Departament de Benestar Social i Família de manera coordinada i intregrada, tant en matèria de prevenció com en el tractament personalitzat dels pacients crònics i dels seus familiars. Els principals resultats dels sis projectes que en formen part estan publicats en un informe disponible a la web.

Amunt

::Actualitat

Boi Ruiz:
El conseller ho ha afirmat durant la signatura del conveni de col·laboració entre el Departament de Salut i l’AECC-Catalunya per reduir l’impacte d’aquesta malaltia en la població catalana
El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha presidit aquest dilluns la signatura del conveni marc de col·laboració "En la lluita contra el càncer" entre el Departament de Salut i l’AECC-Catalunya per reduir l’impacte del càncer en la població catalana i millorar els resultats de l’abordatge d’aquesta malaltia.
 
El conseller ha destacat que "en la lluita contra el càncer hi hem de ser tots" i que "els principals actors són els malalts, els clínics i els investigadors". Boi Ruiz també ha subratllat la importància de la recerca oncològica per obtenir bons resultats, afirmant que "sense recerca no avançarem".
Dia Mundial de l'Hepatitis C

Salut commemora el Dia Mundial de l'Hepatitis actualitzant la Guia per a la prevenció i el control de l'hepatitis C.

La nova versió d’aquest document estratègic inclou informació novedosa sobre epidemiologia, diagnòstic i tractament.

També s’ha elaborat un web que explica factors de risc, vies de transmissió, diagnòstic, mites i creences falses sobre el seu contagi i tractament.

Catalunya ha doblat entre gener i juny de 2015 el nombre de pacients d’hepatitis C tractats i ha quintuplicat la despesa farmacològica.

La Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya ha actualitzat la Guia per a la prevenció i el control de l’hepatitis C. Ho ha fet aprofitant la commemoració, demà dimarts 28 de juliol, del Dia Mundial de l’Hepatitis, i en el marc de les actuacions del Pla de Prevenció i Control de l'Hepatitis C impulsat pel Departament de Salut.


Consum de fruita fresca

Salut acredita prop de 80 establiments casaametller per facilitar el consum de fruita fresca.

A tot Catalunya, 79 botigues s’adhereixen al projecte "Aquí sí. Fruita i salut", campanya pionera a l’Estat que promociona i identifica establiments que ofereixen racions de fruita fresca a punt per consumir.

El consum habitual de fruita fresca redueix el risc de patir afectacions coronàries i pot prevenir el sobrepès i la diabetis.

El Departament de Salut ha acreditat un total de 79 establiments de l’empresa catalana casaametller per la seva tasca de promoció i facilitació del consum de fruita fresca entre la població. Ho ha fet a través del programa "Aquí sí. Fruita i salut", una iniciativa pionera a l’Estat que potencia l’alimentació saludable promovent el consum de fruita fresca, variada, de qualitat, de proximitat i fàcil de menjar en diferents tipus d’establiments de restauració i d’alimentació (fruiteries, mercats, supermercats, hotels, etc.).

Formació sanitària especialitzada a Catalunya

El Govern aprova un Projecte de decret per millorar la formació sanitària especialitzada a Catalunya.

L’objectiu d’aquesta regulació és consolidar la qualitat formativa del personal resident en ciències de la salut a Catalunya.

El Govern ha aprovat el Projecte de decret de formació sanitària especialitzada a Catalunya, una formació reglada sobre ciències de la salut que té per objecte dotar els professionals dels coneixements, tècniques i habilitats pròpies de cada especialitat. Aquesta formació implica tant una formació pràctica com teòrica i s’articula gràcies a la residència en centres i unitats docents acreditades.


Cat@Salut La Meva Salut

Més de 20.000 catalans ja accedeixen a la seva informació clínica des de l’espai digital Cat@Salut La Meva Salut.

Gràcies a aquest projecte les persones majors d’edat poden disposar de la seva informació clínica en un espai digital, accessible en qualsevol lloc i moment.

Un cop s’ha completat el procés de desplegament, amb la incorporació de tots els centres d’atenció primària (CAP) de la Regió Sanitària Barcelona, més de 20.000 catalans ja accedeixen a Cat@Salut La Meva Salut, l’espai digital de serveis i consulta d’informació clínica amb un sistema d’accés per mitjà d’un codi d’usuari i una contrasenya. Aquest desplegament va començar a la Regió Sanitària Camp de Tarragona el passat mes de febrer i al llarg d’aquests mesos s’hi han incorporat tots els centres d’atenció primària de totes les regions sanitàries. Així, des del març passat, s’ha doblat el nombre de sol·licituds per fer-ne ús i s’ha passat dels 10.000 usuaris inicials als més de 20.000 actuals, xifra que representa la incorporació d’uns 2.500 nous usuaris cada mes.


Precaució i vigilància en el bany a platges i piscines

Salut fa una crida a extremar la precaució i la vigilància en el bany dels infants en platges i piscines.

El Sistema d’Emergències Mèdiques ha fet prop d’un centenar d’actuacions per risc d’ofegament en el medi aquàtic d’infants i adults en el que portem d’estiu.

El Departament de Salut ha fet una crida a maximitzar la prudència i a garantir el bany amb seguretat a platges i piscines, atès l’increment de les actuacions per risc d’ofegament d'infants i adults que el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha hagut de fer a Catalunya en el que portem d’estiu.

D’altra banda, l’Agència de Salut de Pública reitera la importància de seguir els consells per reduir l’impacte de l’onada de calor. 

Decisions compartides

Salut elabora una eina per prendre decisions compartides entre el pacient i el professional sobre alternatives terapèutiques.

La presa compartida de decisions suposa arribar a un acord sobre el tractament entre els professionals sanitaris i les persones ateses, a partir de compartir coneixement científic i preferències dels pacients.

El Departament de Salut ha presentat Decisions compartides, una eina amb què es vol facilitar la presa compartida de decisions en salut. En aquest procés, el professional i la persona atesa acorden el tractament o l’estil de vida més adient d’acord amb les preferències i els valors personals de l’individu i el coneixement científic existent, tot sospesant els pros i contres de cada opció. Aquest procés ha estat treballat conjuntament pel Consell Consultiu de Pacients de Catalunya (CCPC) i per l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), i així els pacients hi han intervingut aportant les seves experiències personals i garantint la comprensió dels continguts que l’eina ofereix.


Detecció precoç de la paràlisi cerebral infantil

Salut i la FEPCCAT presenten una campanya de sensibilització sobre la importància de la detecció precoç de la paràlisi cerebral infantil.

El Departament de Salut ha presentat "Un projecte de família inesperat", una campanya que té com un dels seus objectius sensibilitzar les famílies i els professionals sobre la importància de diagnosticar de forma primerenca la paràlisi cerebral. La campanya està impulsada en l’àmbit català per la Federació Catalana d’Entitats de Paràlisi Cerebral i Etiologies Similars (FEPCCAT), és promoguda per la Confederación ASPACE, grup d’entitats de mares i pares d’atenció a les persones amb paràlisi cerebral i discapacitats afins, està patrocinada per ALLERGAN i té el suport de SERMEF.

La campanya consta de la creació d’un web (www.familiaspace.org) i l’elaboració d’un document que ofereixi a les famílies amb fills amb paràlisi cerebral un primer acostament per descobrir-la, un suport i un acompanyament, i respostes a moltes de les preguntes que sorgeixen des del principi d’aquesta realitat. A més d’explicar què és la paràlisi cerebral i com es produeix, la campanya també està adreçada a professionals de la salut, ja que destaca que diagnosticar-la a temps en infants és fonamental per estimular-los i millorar-los les capacitats. D’aquesta manera, s’hi apunta, els infants podran rebre les millors atencions i tractaments, els facilitarà un grau d’autonomia millor i els ajudarà a portar una vida més plena. A més, és un element clau que el professional sanitari fomenti el treball conjunt entre els diferents especialistes que atenen les famílies, per tal que la informació arribi de manera clara i coherent.

Fundació IRSI-CAIXA

El Govern autoritza una subvenció per a la Fundació IRSI-CAIXA, dedicada a la investigació sobre el VIH. 

El Govern ha autoritzat el Departament de Salut a concedir una subvenció de 531.000 euros per a la Fundació Privada Institut de Recerca de la Sida–Caixa, dedicada a la investigació sobre el VIH i la sida. L’import que l’entitat rebrà és per a l’exercici 2015.
 
La Fundació IRSI-Caixa té per finalitat realitzar, impulsar i divulgar la recerca mèdica en l’àmbit de les ciències de la salut i l’epidemiologia i, especialment, en el camp de la síndrome de la immunodeficiència humana adquirida. També fa un seguiment i ofereix una atenció continuada als malalts atesos en la unitat de VIH de l’Hospital Germans Trias i Pujol i altres hospitals de Catalunya.

El Govern autoritza la creació del consorci Hospital Clínic de Barcelona.

El consorci està integrat pel Servei Català de la Salut, la Universitat de Barcelona i representants dels professionals en medicina i infermeria de l’Hospital.

El Govern ha autoritzat la creació del consorci Hospital Clínic de Barcelona (HCB) i l’aprovació dels seus Estatuts. El nou consorci està integrat pel Servei Català de la Salut (CatSalut) i per la Universitat de Barcelona, i incorpora a l’òrgan de govern representants dels professionals en medicina i infermeria de l’Hospital.

El Govern també ha aprovat la pluriennalitat 2015-2025 de 118 milions d’euros com a pas previ a la signatura d’un conveni de col·laboració amb l’Hospital Clínic i Provincial de Barcelona per fer front al 83,5% del deute històric.

Nou Hospital de Dia de Vall d’Hebron

Boi Ruiz inaugura el nou Hospital de Dia de Vall d’Hebron per a infants amb càncer. 

El nou equipament, anomenat Parc d’atencions, suposa un model pioner d’atenció integral a l’Estat.

Té 500 metres quadrats i està dotat de la més avançada tecnologia. 
 
El nou Hospital de Dia d’Oncologia i Hematologia Pediàtriques de l’Hospital Maternoinfantil Vall d’Hebron, que ha inaugurat oficialment el conseller de Salut, Boi Ruiz, neix amb l’objectiu d’ampliar l’espai disponible per als tractaments ambulatoris dels infants amb càncer, per oferir-los una atenció de més qualitat i un espai més confortable, dotat de la darrera tecnologia, on les famílies puguin sentir-se com a casa. Una part important dels pacients que atén aquest servei, de referència a l’Estat, són de fora de Catalunya.
Denúncia de 15 blogs que promouen l'anorèxia i la bulímia

El Departament de Salut i el CAC elaboren unes recomanacions davant la proliferació de continguts que promouen l’anorèxia i la bulímia.

El CAC detecta un gran volum de continguts a Internet sobre l’anorèxia i la bulímia i elabora un informe sobre 15 blogs que inciten a adoptar aquests trastorns alimentaris com a estil de vida.

La Conselleria i el regulador audiovisual presenten una denúncia a la Fiscalia per si els blogs poden suposar un delicte de lesions. 
 
El Departament de Salut i el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) han elaborat unes recomanacions davant la proliferació de continguts audiovisuals, especialment a Internet, que promouen l’anorèxia i la bulímia com a estils de vida. Entre els continguts detectats destaquen blogs a Internet que aconsellen dietes hipocalòriques, curses per perdre pes i, fins i tot, consells sobre autolesions i maneres de suïcidar-se.


Presentació de la Central de Resultats

Boi Ruiz: "Els informes de la Central de Resultats han permès millorar l’eficiència del sistema sanitari públic català".

El conseller de Salut destaca la importància de poder disposar d’un instrument únic com aquest a l’Estat espanyol.

Els informes de la Central de Resultats del 2014 en els àmbits hospitalari, d’atenció primària, sociosanitari i de salut mental i addiccions inclouen un monogràfic sobre la fractura de fèmur en pacients de més de 65 anys.
 
El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha destacat "la importància" de poder disposar d’un instrument com són els informes de la Central de Resultats dels centres sanitaris públics de Catalunya, que permeten avaluar i identificar les millors pràctiques i alhora "aconseguir més bons resultats". El conseller ho ha dit durant la presentació, per quart any consecutiu, dels informes del 2014 en els àmbits hospitalari, d’atenció primària, sociosanitari i de salut mental i addiccions, organitzada a Barcelona per l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS).


Concurs de transport sanitari

El CatSalut reprèn el procés d’adjudicació del concurs de transport sanitari.

Ho fa després de la resolució del Tribunal Català de Contractes del Sector Públic que ha desestimat tots els recursos presentats.

El Tribunal Català de Contractes del Sector Públic (TCCSP) ha desestimat tots els recursos especials en matèria de contractació presentats el passat mes d’abril en relació amb l’adjudicació del concurs de transport sanitari del Servei Català de la Salut (CatSalut).
 
Aquesta desestimació suposa l’aixecament de la suspensió del procediment i el CatSalut requerirà els adjudicataris per formalitzar el contracte. Un cop signats els contractes, s’iniciarà el desplegament de forma esglaonada de les unitats mòbils en els territoris d’acord amb les previsions que estableixi el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).


La LOSC compleix 25 anys

El 9 de juliol s'ha commemorat el 25è aniversari de la Llei d’ordenació sanitària de Catalunya (LOSC), aprovada l’any 1990. Aquesta normativa, pionera a l’Estat espanyol, configura el nostre sistema de salut a partir d’un model públic, centrat en l’atenció a les persones, que respon a la realitat del nostre territori i a la seva història sanitària.

La LOSC defineix el manteniment i la millora de la salut de la població com a objectiu fonamental del sistema sanitari català i per assegurar-ne el compliment dissenya l’estructura i el funcionament del model a partir d’un conjunt de principis fonamentals, com ara l’accessibilitat universal, l’equitat, l’eficàcia i l’eficiència.

La normativa regula la creació del Servei Català de la Salut, un ens públic configurat per tots els centres, els serveis i els establiments sanitaris públics i de cobertura pública de Catalunya, i promou el naixement del Pla de salut, l’instrument principal de planificació sanitària.

COMSalut com a exemple de política sanitària

Boi Ruiz posa COMSalut com a exemple de política sanitària que proporciona una atenció integral de la salut.

El conseller de Salut ha presidit la signatura de l’Acord entre el Departament de Salut, el CatSalut i les entitats proveïdores del projecte.

Ruiz: "L’Acord d’avui posa en solfa el reconeixement del programa".
 
El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha destacat la importància de l’Acord marc firmat entre el Departament de Salut, el Servei Català de la Salut (CatSalut) i les entitats proveïdores del sistema públic de salut de Catalunya per desenvolupar el projecte COMSalut, "Comunitat i salut: atenció primària i comunitària". Es tracta d’un programa que té per objectiu oferir als ciutadans una atenció integral de la salut en tots els àmbits de la seva comunitat.


Boi Ruiz posa en valor el Pla de salut com a full de ruta per a l’assistència sanitària del present i del futur.

El conseller destaca la importància del Pla 2011-2015 per haver garantit una atenció sanitària eficient, equitativa i universal.

Apunta les noves línies mestres del nou Pla per als anys 2016-2020 en una jornada en què han participat més de 800 professionals.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha volgut emfatitzar la importància del Pla de salut com a espai central de debat de tots els agents del sector de la salut a Catalunya per millorar l’actual servei sanitari. Ho ha fet davant un auditori format per més de 800 professionals de la salut, en la cloenda d’una jornada celebrada a Sant Cugat del Vallès per fer balanç d’aquest Pla i per presentar les línies mestres del nou Pla de salut per als propers cinc anys.


Projecte

El conseller de Salut destaca la importància del projecte "No puc esperar", que es desplega a Barcelona.

La iniciativa, pionera a l’Estat espanyol, permet utilitzar un lavabo urgentment a qui té un problema mèdic.

Ja disposen de la targeta "No puc esperar" 256 persones, la qual els permet utilitzar gratuïtament lavabos de restaurants, comerços i altres equipaments. 
 
El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha presidit la signatura del Conveni de col·laboració entre el Departament de Salut, l’Associació de Malalts de Crohn i Colitis Ulcerosa de Catalunya (ACCU Catalunya), el Gremi de Restauració de Barcelona i Foment del Treball Nacional, per a la implementació del projecte "No puc esperar".


Presentada a Tarragona la Guia per al respecte a la diversitat de creences

Presentada a Tarragona la Guia per al respecte a la diversitat de creences als centres sanitaris de Catalunya.

La directora general d’Ordenació i Regulació Sanitàries, Roser Vallès, i el director general d’Afers Religiosos, Enric Vendrell, han presentat a la Regió Sanitària Camp de Tarragona la Guia per al respecte a la diversitat de creences als centres sanitaris de Catalunya.

La publicació, en format electrònic, ha estat iniciativa de la Direcció General d’Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions Institucionals, i és fruit de la col·laboració amb la Direcció General d’Ordenació i Regulació Sanitàries del Departament de Salut. Així mateix ha comptat amb l’assessorament de la sociòloga Clara Fons, experta en diversitat religiosa, i de Joan Padrós, metge internista.
Conveni amb la Fundació Pasqual Maragall

Salut, l’AQUAS i la Fundació Barcelonabeta Brain Research Center signen un conveni per prevenir la malaltia d’Alzheimer.

El Departament de Salut, l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) i la Fundació Barcelonabeta Brain Research Center (FBB), centre de recerca de la Fundació Pasqual Maragall, han signat un conveni de col·laboració per al desplegament d’un programa de prevenció de la malaltia d’Alzheimer. La rúbrica de l’acord, celebrada a la seu de la Fundació a Barcelona, ha anat a càrrec del conseller de Salut, Boi Ruiz, del director de l’AQuAS, Josep Maria Argimon, i del director general de la Fundació Pasqual Maragall, Jordi Camí. A l'acte, també hi ha assistit la presidenta de la Fundació Pasqual Maragall, Diana Garrigosa.

Més de 600 pacients amb fibromiàlgia han participat en grups de teràpia des del 2010 a la Regió Sanitària Girona.

Aquest any s’acabarà la implantació del Programa d’atenció a la fibromiàlgia a tota la demarcació.

Més de 600 pacients afectats de fibromiàlgia han participat en els darrers cinc anys en grups psicoeducatius de teràpia a la Regió Sanitària Girona. La Regió Sanitària Girona ha estat pionera en la implantació d’un model únic d’abordatge d’aquesta patologia, un procés que a finals d’aquest any haurà culminat amb la implantació del Programa d’atenció a la fibromiàlgia a totes les àrees bàsiques de salut (ABS). L’any passat es van posar en marxa 30 grups de teràpia i es van incloure 248 pacients al Programa.
 
L’any 2002 la Regió Sanitària Girona va elaborar la primera Guia de pràctica clínica sobre el tractament de la fibromiàlgia a Catalunya i el 2007 es va començar a fer una prova pilot a l’Àrea Bàsica de Salut de Can Gibert del Pla de Girona. Aquest projecte va ser la base de la Guia d’atenció a la fibromiàlgia de la Regió Sanitària Girona, editada el 2010, i el tret de sortida per a la implantació del Programa a tota la Regió Sanitària Girona, que va ser impulsat, sobretot, durant l’any 2012. L’any 2015 està previst que la implantació del Programa a tot el territori acabi amb la posada en marxa de diferents grups a cinc ABS: Sant Hilari-Arbúcies, Roses, Malgrat de Mar, Calella i Canet de Mar. D’aquesta manera, l’any 2015 s’hauran complert les previsions del calendari d’implantació.
 
Canvis a la Direcció General d’Ordenació i Regulació Sanitàries

La senyora Roser Vallès i Navarro ha cessat com a directora de la Direcció General d’Ordenació i Regulació Sanitàries del Departament de Salut i, per ocupar aquest càrrec, ha estat nomenada la senyora Cristina Iniesta Blasco. 

© Generalitat de Catalunya