# 39

Butlletí

Departament de Salut

Butlleti Salut Catalunya
Dimecres, 29 d'abril de 2015 Imprimeix | Butlletins anteriors

::Notícia del mes

El Servei Català de la Salut millora l'accés de la ciutadania a la seva informació de salut a través de Cat@Salut La Meva Salut
Amb un codi d'usuari i una clau, els ciutadans poden en tot moment  fer tràmits i consultar la seva informació clínica individual a través d'un espai digital que anirà incorporant nous serveis.
 
Des de l'inici de la prova pilot fins ara, els CAP n'han tramitat més de 10.000 sol·licituds d'accés.

Cat@Salut La Meva Salut (LMS), l'espai digital segur de consulta sobre informació personal de salut generada arran de l'atenció sanitària rebuda en els centres assistencials públics, ha millorat l'accessibilitat i el contingut que posa a l'abast de la ciutadania amb la incorporació d'un accés més àgil. A partir d'ara, a través d'un codi d'usuari i una clau, proporcionats pel CAP de referència de cada usuari, les persones de més de 18 anys que ho vulguin disposaran de la seva informació clínica personal (com ara diagnòstics, informes clínics o resultats de proves i exploracions) en un espai digital accessible en qualsevol lloc i moment, sense que sigui necessari que acumulin informes de cap mena. Aquest nou sistema d'accés s'afegeix a la possibilitat d'accedir-hi per mitjà de certificat digital, operatiu per a tots els ciutadans de totes les regions sanitàries.
Amunt

::Pla de salut

Quadern 1 del Pla de salut. Propostes per a l'elaboració del Pla de salut de Catalunya 2016-2020

 

 

Els quaderns del Pla de salut són una col·lecció de documents sobre els aspectes clau d'aquest full de ruta del sistema sanitari públic català, així com sobre les accions i els elements rellevants que es duen a terme en el seu context per avançar cap els objectius de la salut i la qualitat de vida que s'hi formulen.Els objectius d'aquesta col·lecció són oferir una informació útil al lector, generar opinió i mantenir un contacte més estret entre els diferents agents del sistema.

El Quadern 1 del Pla de salut és un recull de propostes que han de servir per a l'elaboració del proper Pla de salut de Catalunya 2016-2020 i són el resultat de les discussions dels grups de treball de la 4a. Jornada del Pla de Salut celebrada a Sitges el novembre de 2014.

Amunt

::Actualitat


Invertir en la salut i la seguretat dels treballadors fa les empreses més competitives.
 
El 28 d'abril, l'Organització Internacional del Treball (OIT) commemora el Dia Mundial de la Seguretat i la Salut en el Treball amb la finalitat de promoure la prevenció dels accidents de treball i les malalties professionals a tot el món.
 
El lema d'aquest any 2015, "Uneix-te a la construcció d'una cultura de la prevenció en matèria de seguretat i salut en el treball", és una invitació a escala internacional per reflexionar sobre les tendències actuals en matèria preventiva de les lesions alhora que promou els hàbits saludables.
 
Construïm cultura preventiva i enfoquem la promoció de la salut, mitjançant l'autoprotecció i l'autocura dels professionals, amb el convenciment que assegurar unes condicions de treball saludables és clau per a una atenció de qualitat dels clients i usuaris. Tanmateix, la participació i la cohesió són els requisits nuclears per tal que la prevenció funcioni. Disposem de dades suficients que evidencien que la implicació i col·laboració activa de totes les persones que treballen en una empresa és efectiva per a la reducció dels danys per a la salut derivats de les condicions de treball.
Tret de sortida del programa
L'objectiu d'aquesta iniciativa pionera és potenciar l'alimentació saludable promovent l'opció de fruita fresca de qualitat, variada, estacional i de proximitat als nostres bars i restaurants.

Els departaments de Salut, d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, i el d'Empresa i Ocupació impulsen aquest programa.

El consum de fruita ajuda a millorar la salut, a impulsar l'agricultura i a mobilitzar el teixit econòmic.
 
Els departaments de Salut, d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, i el d'Empresa i Ocupació impulsen el programa "Aquí sí. Fruita i salut" que s'ha posat en marxa a la Regió Sanitària Barcelona. L'objectiu de la iniciativa és que el màxim nombre de bars i restaurants ofereixi fruita fresca i fàcil de prendre en tots els àpats, per fer que el seu consum sigui un hàbit estès a tot el territori i per a tota la ciutadania. Els establiments adherits s'identifiquen mitjançant un diploma i un logotip del programa.
La directora de Salut Pública de l'OMS assenyala que estratègies de salut en totes les polítiques, com el PINSAP, són clau per allargar els anys en bona salut de la població

Més de 140 professionals revisen els assoliments i els reptes del PINSAP per al 2020 durant la I Jornada de Treball del Pla Interdepartamental de Salut Pública.

Boi Ruiz remarca la implicació de tot el Govern per millorar la salut de la població.

Més de 140 professionals han participat a la I Jornada de Treball del PINSAP (Pla interdepartamental de salut pública) per revisar els assoliments del programa i les actuacions per al 2020.

El pla, pioner a l'Estat, es va posar en marxa el febrer de 2014 i està en la línia de les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per impulsar la salut des de tots els àmbits de l'acció del Govern i la societat.

Precisament, durant la Jornada, la directora de Salut Pública de l'OMS, Maria Neira, ha assenyalat que estratègies de salut en totes les polítiques, com el PINSAP, són clau per allargar els anys en bona salut de la població.

Boi Ruiz destaca la solidesa del sistema sanitari públic durant el lliurament dels IX Premis Best in Class
Quatre centres sanitaris públics s'han emportat els guardons.

L'Hospital Universitari Vall d'Hebron n'ha obtingut tres; l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, dos, i l'Institut Català d’Oncologia i l'Hospital Parc Taulí de Sabadell, un cadascun.
 
El CatSalut rep el Premi Especial de Gestió Hospitalària.
 
El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha destacat la solidesa del sistema sanitari públic durant el lliurament dels IX Premis Best in Class, que han recaigut en quatre centres sanitaris públics. L'Hospital Universitari Vall d'Hebron n'ha obtingut tres; l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, dos, i l'Institut Català d’Oncologia i l'Hospital Parc Taulí de Sabadell, un cadascun. A més, el CatSalut ha rebut el Premi Especial de Gestió Hospitalària.
 
Durant l'acte, el conseller Boi Ruiz ha destacat que la sanitat pública no només s'ha mantingut sinó que ha progressat en molts àmbits. I ha afegit que ara el "gran repte" és millorar la retribució dels professionals que hi treballen, perquè a ells "se'ls paga autoritat, i l'autoritat la té qui té el coneixement". En aquest sentit, ha subratllat la bona feina feta pels professionals i pels gestors que, ha dit, han sabut adaptar-se a la realitat i resoldre problemes. 
Boi Ruiz:

El conseller de Salut ho ha dit durant la presentació del Pla de Catalunya contra el càncer 2015-2020 que millora la prevenció, el control, el tractament i la recerca de la malaltia. 

Entre les novetats, Salut ampliarà a tot Catalunya les proves de detecció precoç del càncer de còlon a les persones d'entre 50 i 69 anys.

El Pla també estableix un nou protocol de cribratge per a les revisions ginecològiques.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha destacat la importància d'impulsar "l'atenció multidisciplinària, l’assistència en xarxa per donar atenció de proximitat al territori i la recerca en oncologia" per situar "Catalunya com a referent en l’atenció i la recerca en la lluita contra el càncer". El conseller ho ha dit durant la presentació del Pla de Catalunya contra el càncer 2015-2020, que vol situar Catalunya el 2020 "com una gran potència en el conjunt d'Europa" en aquest àmbit.

El nou Pla, a més d'integrar les mesures posades en marxa al llarg d'aquests anys, també segueix les recomanacions europees, els objectius de l'Organització Mundial de la Salut i l'Estratègia contra el càncer del Sistema Nacional de Salut.

El Comitè Nacional per a la Prevenció del Tabaquisme sosté que l'empaquetatge genèric de les cigarretes és una mesura necessària que s'hauria d'aplicar a l'Estat espanyol, com ja l'incorporen altres països com Austràlia, Irlanda, Regne Unit i França. Una mesura destinada a reduir l'atractiu dels paquets de tabac i facilitar així la prevenció del tabaquisme, especialment entre les persones més joves. Aquesta és una de les conclusions destacades de la VI Jornada Anual de Prevenció i Control del Tabaquisme, que ha estat inaugurada pel secretari de Salut Pública del Departament de Salut, Antoni Mateu.

A la Jornada, els professionals també han destacat que els consums de tabac i cànnabis estan molt associats, ja que 3 de cada 5 fumadors de tabac d'entre 14 i 18 anys fuma també cànnabis. En aquest sentit, han assenyalat la importància d'avançar en el coneixement del consum combinat i en el seu abordatge. Precisament, durant la Jornada s'ha donat a conèixer el projecte, que actualment desenvolupa el Comitè Nacional per a la Prevenció del Tabaquisme, amb l'objectiu d'investigar el binomi cànnabis–tabac i promoure polítiques d'abordatge del consum d'aquestes dues substàncies.

Girona celebra el Dia Mundial de l'Activitat Física amb la IV Caminada Saludable, el 19 d'abril, per la Vall de Sant Daniel

La jornada s'ha iniciat a les 10.30 h a la plaça de Sant Pere i a les 11.45 h s'han dut a terme altres activitats a les pistes poliesportives de davant del Monestir de Sant Daniel.

Per quart any consecutiu des del Pla d'activitat física, esport i salut (PAFES) a Girona, s'ha celebrat el Dia Mundial de l'Activitat Física (DMAF) amb l'objectiu de difondre el missatge “Acumuleu 30 minuts d'activitat física cada dia” en el cas d'adults i “60 minuts d'activitat física” en els infants. La celebració del Dia Mundial de l'Activitat Física és una iniciativa de caràcter mundial que vol fomentar que la ciutadania es mogui, seguint les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). L'eslògan d'enguany és “Sedentarisme = malaltia. Activitat física = salut”.

Quatre hospitals catalans apliquen un tractament revolucionari amb l'ictus isquèmic

L'estudi REVASCAT demostra que els pacients multipliquen per quatre les possibilitats de tenir més autonomia en la seva vida diària.

Els hospitals Vall d'Hebron, Clínic, Bellvitge i Germans Trias publiquen els resultats a la revista New England Journal of Medicine.

Més de 200 persones han participat en aquest assaig clínic entre novembre de 2012 i desembre de 2014, fet íntegrament a Catalunya.

Els hospitals Vall d'Hebron, Clínic, Bellvitge i Germans Trias publiquen a la prestigiosa revista científica New England Journal of Medicine els resultats d'un assaig clínic que demostra l'eficàcia de desobstruir les artèries cerebrals afectades en els pacients amb ictus més complexos amb dispositius de nova generació introduïts per microcatèters.

El Servei Català de la Salut, l'Institut Català d'Oncologia i la companyia farmacèutica Boehringer Ingelheim han firmat un acord de risc compartit i avancen en la consolidació de l'aposta pels nous models de gestió centrats en els resultats en salut.

Aquest nou acord de risc compartit s'implementa en l'àrea d'oncologia i se suma als nou signats anteriorment a la xarxa ICO. Es tracta del segon acord firmat amb un medicament per al tractament del càncer de pulmó no microcític localment avançat o metastàtic.

El Servei Català de la Salut (CatSalut), l'Institut Català d'Oncologia (ICO) i la companyia farmacèutica Boehringer Ingelheim han signat a Barcelona un nou acord que inclou un esquema de pagament basat en resultats (EPR) amb un fàrmac per al tractament d'un tipus específic de càncer de pulmó.

El càncer de pulmó és la forma més comuna de càncer amb una elevada incidència a tot el món i suposa la primera causa de mort per càncer. En els últims temps, els avenços en tècniques diagnòstiques i el millor coneixement de les bases moleculars de la cèl·lula tumoral han permès identificar noves dianes terapèutiques i el desenvolupament de fàrmacs que s'han introduït a la pràctica com a teràpies dirigides en pacients amb unes determinades mutacions.

Els hospitals de Blanes i de Calella reben l'acreditació AMED per promoure la dieta mediterrània

Els hospitals de Blanes i de Calella reben l'acreditació AMED per promoure la dieta mediterrània.

Amb aquests guardons, l'Agència de Salut Pública de Catalunya ja ha acreditat els menjadors de nou centres sanitaris a la Regió Sanitària Girona.

Els menjadors laborals dels hospitals de Blanes i de Calella, tots dos centres sanitaris de la Corporació de Salut Maresme i la Selva (CSMS), han rebut la certificació AMED per promoure la dieta mediterrània. A l'acte de lliurament hi han assistit, entre d'altres, el director dels Serveis Territorials de Salut a Girona, Josep Trias; la gerent de la CSMS, Núria Constants; el director regional de l'Agència de Salut Pública de Catalunya a Girona, Lluís Picart, i diversos representants de l'empresa de càtering SERHS que gestiona els menjadors laborals, a més de l'equip directiu de la institució.


El Departament de Salut presenta un projecte pioner a l'Estat espanyol per a persones amb malalties intestinals

Més de 174 afectats ja disposen de la targeta "No puc esperar!", facilitada per professionals de la salut, que els permet utilitzar gratuïtament lavabos dels establiments adherits a la campanya.

A més, es posa en marxa la web i l'app del projecte "No puc esperar!" per a dispositius mòbils, amb el suport del Consell Consultiu de Pacients de Catalunya.

El Departament de Salut ha presentat un projecte pioner a tot l'Estat i que ja s'està aplicant amb èxit a cinc ciutats catalanes: Girona, Sabadell, Calonge, Palamós i Terrassa. Es tracta de la iniciativa "No puc esperar!", pensada per a totes aquelles persones que pateixen malalties intestinals.

Gràcies al projecte, més de 174 afectats ja disposen de la targeta "No puc esperar!", que els permet utilitzar gratuïtament lavabos de restaurants, comerços i equipaments adherits a la campanya.

Lleida celebra la II Caminada Solidària per commemorar el Dia Mundial de l'Activitat Física amb prop de 350 participants

Els centres d'atenció primària de la ciutat de Lleida han organitzat la II Caminada Solidària amb prop de 350 participants per commemorar el Dia Mundial de l'Activitat Física, que se celebra arreu del món el 6 d'abril. L'acte ha comptat amb la col·laboració de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, la Diputació de Lleida, la Secretaria de l'Esport de la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Lleida, l'Institut Nacional d'Educació Física, la Universitat de Lleida, el programa NEREU i el Banc dels Aliments de Lleida.

L'objectiu d'aquesta caminada és sensibilitzar la població sobre la importància de fer activitat física com una de les millors maneres per cuidar la salut i prevenir l'aparició de malalties. Acumular 30 minuts d’'ctivitat física diària s'ha demostrat que comporta resultats positius per a la salut.

El conseller Boi Ruiz presenta el projecte COMSALUT que desplega l'atenció comunitària en l'àmbit de l'atenció primària

Ruiz: "El 80% dels factors que determinen la salut estan fora del sistema sanitari i, per tant, és molt important incidir en aquests aspectes".

El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha presentat el projecte COMSALUT, dins del marc del Pla de salut 2011-2015. Es tracta d'una iniciativa que pretén atendre de manera integral els pacients, oferint-los activitats comunitàries, que van més enllà de les prescripcions mèdiques.

Amb aquest projecte, els equips d'atenció primària i comunitària, a més d'oferir prestacions de caràcter general, com ara l'atenció als problemes de salut, també milloraran les activitats comunitàries. Aquestes es desplegaran gradualment, tenint en compte les necessitats específiques de la població.

11 d'abril, Dia Mundial del Parkinson

La malaltia afecta 18.000 persones a Catalunya i és la segona patologia neurològica arreu del món.

Enguany la jornada destaca la importància de la música i la dansa en la millora dels símptomes dels pacients.

La millora de l'atenció a les persones amb Parkinson s'inclou dins d'una de les línies d'actuació del Pla director sociosanitari del Departament de Salut.

El dia 11 d'abril se celebra el Dia Mundial del Parkinson. L'objectiu de la jornada, promoguda per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), és difondre informació sobre la malaltia i crear consciència de les necessitats de les persones que la pateixen. El Parkinson és una patologia neurodegenerativa que a Catalunya afecta 18.000 persones i constitueix la segona malaltia d'afectació neurològica després de l'Alzheimer arreu del món. Presenta una incidència d'entre 16 i 20 casos per 100.000 habitants i una prevalença de 1.000 casos per 100.000 habitants, que ha augmentat perquè hi ha més esperança de vida.


El Govern participa a Mollerussa a l'acte central per commemorar el Dia Mundial de l'Activitat Física

El futbolista Bojan Krkic ha estat el padrí de la caminada popular, que ha aplegat unes 600 persones.

El secretari general de l'Esport, Ivan Tibau; la subdirectora de Promoció de la Salut de la Secretaria de Salut Pública de Catalunya, Carmen Cabezas, i l'alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, han participat a l'acte central a Mollerussa per commemorar el Dia Mundial de l'Activitat Física (DMAF) a Catalunya, impulsat per la Generalitat de Catalunya. L'acte ha consistit en una caminada popular per fomentar entre la població una vida activa i saludable.

El futbolista de Linyola, Bojan Krkic, jugador de l'Stoke City FC anglès, ha estat el padrí de la caminada, que ha aplegat unes 600 persones, entre les quals, 400 escolars de Mollerussa.

El conseller Boi Ruiz fa una crida a tots els partits del Parlament per assolir un consens sobre els grans temes de la sanitat catalana

El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha lamentat que els partits que el 9 d'abril han abandonat la Comissió de Salut del Parlament, on compareixia, tractin de treure "rèdit polític amb aquesta gesticulació".

Pel conseller, el gran problema de fons és que l'oposició, a excepció d'ERC i de la diputada Marina Geli, es nega a arribar a acords en matèria sanitària per qüestions partidistes. El conseller de Salut ha apel·lat a debatre els grans temes de la sanitat catalana i ha reiterat la necessitat de consensuar en el Parlament el Document de bases per al pacte nacional de salut.

Amb el títol "Ètica de la vida i la mort", el cicle està organitzat per la Regió Sanitària Girona juntament amb el Grup Mémora.

"Ètica de la vida i la mort" és el títol del cicle de conferències que han organitzat la Regió Sanitària Girona i el Grup Mémora per fomentar i integrar el concepte d'ètica en la pràctica diària de tots els professionals de la salut i dels serveis socials. L'objectiu d'aquestes sessions és donar a conèixer els drets i els deures de les persones i impulsar la reflexió i l'anàlisi sobre els aspectes ètics relacionats amb la vida i la mort. El cicle consta de dues conferències magistrals: una s'ha dut a terme durant l'acte d’inauguració i l’altra, durant el de clausura; a més, hi ha quatre xerrades de tipus taller. Les conferències han aixecat expectació entre els professionals sanitaris, ja que ja hi ha inscrites més de 170 persones a l'acte inaugural.

Divendres 10 d'abril a les 13 hores, s'ha donat el tret de sortida al cicle a l'Auditori Josep Irla de l'edifici de la Generalitat a Girona. A l'acte d’inauguració s'ha comptat amb Josep Trias, director dels Serveis Territorials de Salut a Girona, i Xavier Poch, delegat del Grup Mémora a Catalunya. Seguidament s'ha pogut escoltar la conferència "Viure amb plena consciència", a càrrec de Francesc Torralba, director de la Càtedra d'Ètica Aplicada Ethos de la Universitat Ramon Llull.

Inici del programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte a la comarca de l'Alt Urgell amb més de 5.300 persones convidades

El desplegament del Programa constitueix un dels objectius del Pla de salut de Catalunya 2011-2015.

Enguany està previst implantar el Programa a la Cerdanya i completar així tot el desplegament a la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran.

A l’abril s’inicia el desplegament del Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte (PDPCCR) a la comarca de l'Alt Urgell. En el termini de dos anys es convidaran 5.360 persones, homes i dones d'entre 50 i 69 anys, de l'Àrea Bàsica de Salut (ABS) de la Seu d'Urgell i l'ABS de l'Alt Urgell Sud, a participar-hi i s’espera que la participació superi el 70% de les persones convidades.

Els objectius principals del PDPCCR són reduir la mortalitat produïda pels càncers de còlon i recte, així com disminuir la incidència de la malaltia. El desplegament d'aquest Programa constitueix un dels objectius del Pla de salut 2011-2015 del Departament de Salut, de potenciar els aspectes preventius, i està adreçat a la població que té més possibilitats de patir aquest tipus de tumors.

En les pròximes setmanes, els usuaris rebran una carta al seu domicili en què se’ls invita a participa-hi i se’ls indica els passos que han de seguir per fer-ho.

El CatSalut adjudica el transport sanitari amb una aposta per impulsar l'assistència qualificada

El concurs del servei de transport sanitari manté el pressupost de licitació amb 214 milions d'euros i aposta per la unificació de la gestió del transport sanitari urgent i no urgent.

Es mantenen els llocs de treball i el nombre de vehicles respecte al 2014.

Es prioritza l'assistència qualificada per sobre del trasllat de pacients amb la contractació de nous vehicles d'intervenció ràpida (VIR).

El Servei Català de la Salut (CatSalut) fa pública l'adjudicació del nou contracte per a la prestació del servei de transport sanitari de Catalunya, amb un valor total de 214 milions d'euros de sortida (es manté el pressupost de 2014). El nou concurs, que augmenta el nombre d'hores en un 5,29% i manté els llocs de treball i el nombre de vehicles que prestaran servei, tindrà un període vigent de 6 anys prorrogable fins a un màxim de 10 anys.

L'adjudicació d'aquest nou concurs planteja el desplegament d'un model millorat de transport sanitari que aposta per la unificació de la gestió integral del transport sanitari, però que manté de forma separada les modalitats d'urgent i no urgent. El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) en centralitzarà la gestió, fins ara coordinada entre el CatSalut (per al transport no urgent) i el SEM (per al transport urgent). L'objectiu és millorar la coordinació de les dues modalitats de transport, l'ús dels recursos i la gestió.

Boi Ruiz:

Coincidint amb el Dia Mundial de la Salut, el conseller ha destacat que aquests resultats "van a favor de l'esforç que fa el nostre sistema sanitari".

Els nous resultats de l'ESCA 2014 demostren que el sistema sanitari públic és accessible per a tothom.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha destacat que Catalunya és el tercer país europeu amb una esperança de vida més alta, segons dades del 2013. Els catalans viuen 83,2 anys de mitjana, només per darrere d'Islàndia i de Suïssa.

Boi Ruiz ha assegurat que: "L'important no és que siguem tercers, sinó que ens situem per sobre de països molt més rics que el nostre, fet que va a favor de l'esforç que fa el nostre sistema sanitari".

Coincidint amb el Dia Mundial de la Salut, també s'han presentat en roda de premsa les noves dades del 2014 de l'Enquesta de salut de Catalunya, l'ESCA 2014. Segons els resultats, el sistema sanitari públic català és universal i accessible per a tothom. A més, 9 de cada 10 catalans estan satisfets amb els serveis sanitaris públics utilitzats.

L'Agència de Salut Pública de Catalunya impulsa una 'Guia de pràctiques correctes d'higiene' adreçada als professionals de la restauració

La Guia vol ser una eina útil a l'hora de complir les normatives de seguretat i d'higiene dels aliments.

L'Agència de Salut Pública de Catalunya ha impulsat la Guia de pràctiques correctes d'higiene adreçada a tots els professionals de la restauració. Coincidint amb el Dia Mundial de la Salut, el secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, ha presentat aquesta Guia, elaborada pel Gremi de Restauració de Barcelona i la Unió d'Hostaleria i Turisme Costa-Brava Centre, amb la participació del Campus de Turisme, Hostaleria i Gastronomia.

Aquesta Guia posa l'accent en l'ordre, el rigor i la pulcritud que cal seguir a l'hora de manipular els aliments i portar-los a taula. S'adreça especialment als restauradors de Catalunya, però també a tots els professionals que treballen en la preparació de plats i els serveixen al públic.

La Guia presenta un seguit de pautes per minimitzar els factors de risc i aconseguir un alt nivell de seguretat i d'higiene. Recomana, per exemple, utilitzar paper d'un sol ús, i no draps de cotó, per assecar o netejar mans, estris o superfícies, ja que el cotó és un material que reté brutícia i bacteris. També aconsella no manipular productes crus i cuits a la vegada, i utilitzar pinces, taules de tallar, culleres i utensilis diferents per a cada aliment.


L'Agència de Salut Pública i el transport públic de Lleida col·laboren en el Dia Mundial de l'Activitat Física

L'objectiu és sensibilitzar la població de la importància de dur una vida físicament activa.

Es repartiran 30.000 punts de llibre a tota la xarxa de transport públic amb consells per tenir una mobilitat activa.

L'Agència de Salut Pública de Catalunya, en coordinació amb l'Autoritat Territorial de la Mobilitat (ATM) de Lleida, impulsen una campanya per sensibilitzar la població de la importància de dur una vida físicament activa, amb motiu del Dia Mundial de l'Activitat Física (DMAF), el 6 d'abril i que s'estendrà al llarg de tota la setmana amb el repartiment d'un punt de llibre informatiu.

La iniciativa vol fomentar que la ciutadania es mogui amb el missatge "Acumula 30 minuts d'activitat física cada dia", seguint les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), amb el sublema "Transport públic = mobilitat activa, activitat física = salut".

L'ATM s'adhereix enguany, per primera vegada, a aquesta iniciativa promoguda per la Secretaria General de l'Esport mitjançant el Pla d'activitat física, esport i salut (PAFES) i que rep el suport d'institucions públiques i agents de salut, mobilitat i esport de tot el país.

Els residents que s'estan formant com a especialistes sanitaris a Catalunya són convidats pel Departament de Salut a respondre l'enquesta sobre la qualitat de la formació sanitària especialitzada. L'objectiu és fer un seguiment de la qualitat d'aquesta formació i comprovar-ne el grau de satisfacció dels residents.

Les preguntes engloben diversos aspectes, com el procés d'acollida a l'hospital, les activitats de recerca, o les guàrdies i les rotacions. A més, aquest any, també es pregunta sobre coneixements ètics, medicolegals i habilitats no tècniques, entre altres qüestions. El termini per respondre l'enquesta acaba el 7 d'abril.

L'exposició pública completa el procés informatiu i de participació portat a terme des del primer moment pels responsables de les entitats consorciades.


Amb l'inici del període d'exposició pública, els ciutadans podran conèixer en profunditat i donar la seva opinió en relació amb el Sistema Integral de Salut (SIS) Lleida-Pirineu. Els delegats del Govern a Lleida i l’Alt Pirineu i Aran, Ramon Farré i Albert Alins, respectivament, han explicat que s'ha publicat en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) l'Edicte pel qual se sotmet a informació pública la proposta d'acord del Govern en què s'aproven els estatuts del SIS. La finalitat és permetre la participació dels ciutadans en el seu procés d'elaboració. La proposta se sotmetrà a exposició pública els propers vint dies hàbils. El director dels Serveis Territorials de Salut a Lleida i l'Alt Pirineu i Aran, Josep Pifarré, també ha assistit a la presentació.

Ramon Farré ha remarcat que l'objectiu és que tots els ciutadans de Lleida tinguin un coneixement profund i absolut sobre què és el SIS i els seus avantatges i que, a la vegada, puguin presentar-hi al·legacions i suggeriments per millorar encara més la proposta. Farré ha detallat que totes les al·legacions s'agraeixen per endavant i que es contestaran i "s'incorporaran aquelles que millorin el SIS". També ha explicat que allò que resulti del tràmit d’informació pública "es farà arribar al Parlament perquè les forces parlamentàries coneguin que hem completat el mandat d'informació rebut del Parlament". Així mateix, el delegat ha expressat el seu convenciment que les forces polítiques i socials de Lleida compartiran la voluntat del Govern de tenir un sistema de salut públic, integral i governat des d'aquestes terres.

Segons el Baròmetre sanitari de Catalunya, més de la meitat dels enquestats considera que l'atenció sanitària és bona o molt bona.

L'atenció primària és el servei sanitari més ben valorat per la població (7,14), seguida de l'atenció hospitalària i de les urgències.

Els usuaris puntuen amb un 8,16 el tracte rebut del personal sanitari, segons l'enquesta PLAENSA.

El Baròmetre sanitari de Catalunya, que anualment recull la valoració de la població sobre l'assistència sanitària a Catalunya (tant de la població usuària com de la no usuària), conclou que la valoració dels serveis sanitaris a Catalunya se situa a prop del notable, amb una nota de 6,82, xifra que suposa el manteniment de la qualificació atorgada els dos darrers anys. El Baròmetre sanitari mostra que aquesta valoració millora fins a 7,33 entre el grup de persones de 65 anys o més.

Aquest estudi revela també que més de la meitat dels enquestats considera que l'atenció sanitària a Catalunya és bona o molt bona, i que el servei més ben valorat és l'atenció primària —puntuada amb un 7,14—, seguida de l'atenció hospitalària i de les urgències. Aquests resultats corroboren els objectius marcats al Pla de salut de Catalunya 2011-2015 en l'aposta per consolidar els serveis d'atenció primària.

La qualificació millora fins al notable alt en el cas de les persones que han utilitzat els serveis sanitaris públics de Catalunya i que es recull anualment en el Pla d'enquestes de satisfacció del CatSalut (PLAENSA).

Professionals sanitaris de la Regió Sanitària Girona consensuen el procés d'atenció a les patologies del genoll

El 3% de les consultes efectuades als centres d'atenció primària són per gonàlgies, que suposen el 13% dels processos de rehabilitació.

La gonàlgia (mal de genoll) suposa el 3% de les consultes efectuades als centres d'atenció primària i el 13% dels processos de rehabilitació. La causa més freqüent és l'artrosi, patologia que pateix un 10,2% de la població adulta. La gonàlgia és un dels motius més freqüents de cirurgia programada, amb les consegüents despeses tant directes (per l'elevada utilització de recursos sanitaris) com indirectes (per les incapacitats laborals).

Amb l'objectiu de millorar l'atenció a la gonàlgia de l'adult, tractar-la de forma més precoç amb la millora consegüent de la qualitat de vida del pacient i contribuir així a la sostenibilitat del sistema, professionals de la Regió Sanitària Girona han elaborat la Ruta assistencial de la gonàlgia. Es tracta d'un document que ordena l'atenció a la patologia del genoll des de l'atenció primària fins a l'especialitzada, està basat en les guies de pràctica clínica i disposa del consens de tots els professionals. En aquest sentit, el document és el resultat del treball que han realitzat durant un any un grup de quinze professionals de diferents disciplines de totes les entitats proveïdores de salut de la Regió Sanitària Girona. El document final estableix el marc d'acord per al nou maneig multidisciplinari del dolor de genoll en aquesta Regió.

© Generalitat de Catalunya