• Imprimeix

Drogues

Les tendències de consum de drogues han canviat al llarg dels últims anys en consonància amb els canvis socials. El tabac i l’alcohol continuen sent les dues substàncies més consumides i les que major part de les repercussions sanitàries tenen. Seguit del cànnabis i cocaïna.

A banda dels problemes derivats del consum de drogues físics i directes de les persones consumidores, s’ha de tenir en compte els efectes en altres persones que no consumeixen i l’impacte social que té en diversos entorns i circumstàncies (seguretat viària, accidentalitat laboral, pràctiques sexuals de risc, aspectes legals, etc..)

Trobareu més informació en el Canal Drogues, l’espai de referència, comunicació i intercanvi d’informació sobre el consum de drogues i problemes associats i la porta d’entrada d’altres webs específics de drogues de la Generalitat.

Destaquem

Canal Drogues

Al Canal Drogues hi podeu consultar, entre d’altres:

  • Què són les drogues,quins tipus hi ha i quins riscos suposen per a la salut;
  • Els tòpics més estesos al voltant de les drogues;
  • Consells per prevenir-ne el consum;
  • La relació dels centres de tractament;
  • Els serveis d’informació i orientació en drogodependències, i
  • Els recursos sanitaris disponibles.

El consum de drogues és un fenomen transversal que implica col·lectius heterogenis (joves, persones en tractament, persones usuàries en actiu, familiars, professionals, etc...), diferents problemàtiques i, per tant, múltiples professionals en funció de l'àmbit de treball (preventiu, assistencial, reducció de danys).

En l'àmbit de la prevenció del consum de drogues, es desenvolupen entre d'altres: projectes comunitaris, actuacions en el marc escolar, en l'àmbit del lleure i intervencions en espais d'oci nocturn.

En l'àmbit assistencial, trobem una xarxa de centres d'atenció i seguiment ambulatori a les drogodependències, anomenats CAS, arreu de Catalunya, que aborden el tractament de les persones amb abús i/o dependència de substàncies i que treballen de forma interdisciplinari, realitzant una actuació biopsicosocial. Els equips estan formats per professionals de la medicina, la infermeria, la psicologia, el treball social i per agents de salut.

En l'àmbit de la reducció de danys, es treballa per reduir la morbimortalitat de les persones usuàries de drogues en actiu amb estratègies adreçades a augmentar el contacte i la retenció d'aquesta població d'alt risc amb serveis del tipus de treball de carrer, unitats mòbils, centres de calor i cafè i sales de consum.

Us convidem a consultar l’apartat de professionals del Canal Drogues on hi trobareu tota la informació sobre els programes, actuacions i activitats.

Data d'actualització:  21.02.2014