• Imprimeix

Trastorn de l’espectre alcohòlic fetal (TEAF)

Trastorn de l’espectre alcohòlic fetal, alcoholisme fetal

La prevenció dels trastorns de l’espectre de l’alcoholisme fetal

Cap consum d’alcohol durant la gestació és segur per al teu nadó!

Hi ha una relació directa entre consum d’alcohol durant l’embaràs i efectes adversos en la gestació i en el desenvolupament fetal i del nadó. Els nounats que hi hagin estat exposats poden tenir més risc de patir:

 • Síndrome d’abstinència.
 • Mort sobtada del lactant.
 • Infeccions.
 • Defectes congènits.
 • Problemes d’aprenentatge i comportament.
 • I, també, de presentar trastorns de l’espectre de l’alcoholisme fetal (TEAF), com ara la síndrome de l’alcoholisme fetal (SAF).

Aquest risc augmenta en funció de la dosi, el moment del consum (sobretot si es fa en els primers tres mesos de la gestació), la freqüència de consum i la durada de l’exposició a l’alcohol, la susceptibilitat biològica individual i els factors genètics i ambientals, com poden ser l’edat o la nutrició materna.

Durant l’embaràs, no s’ha descrit cap dosi segura ni tampoc cap moment o període de consum sense risc.

Així, si estàs embarassada, planeges un embaràs o penses que pots estar embarassada, el millor per a la teva salut i la del teu futur fill o filla és que no consumeixis cap beguda alcohòlica ja des del moment en què has decidit quedar-te embarassada.

Què són els trastorns de l’espectre de l’alcoholisme fetal?

Amb el terme tècnic trastorns de l’espectre de l’alcoholisme fetal (TEAF, en anglès FASD) es denominen una sèrie d’afectacions que una persona pot tenir si la mare ha begut alcohol durant l’embaràs. Aquestes alteracions poden incloure discapacitats físiques i cognitives, així com problemes de conducta i d’aprenentatge, i, sovint, es poden donar diverses afectacions alhora.

Signes i símptomes

Aquestes afeccions poden perjudicar cada persona de maneres diferents i poden ser des de lleus fins a greus, per exemple:

 • Característiques facials anormals: plec nasolabial llis, llavis fins, ulls petits, etc.
 • Microcefàlia o alteracions del desenvolupament del cervell.
 • Estatura baixa.
 • Pes baix.
 • Dèficit en la coordinació.
 • Conductes d’hiperactivitat i dèficit d’atenció.
 • Alteració en la capacitat memorística.
 • Dificultats d’aprenentatge.
 • Dèficit de raonament.
 • Problemes de succió i de son en els nadons.
 • Problemes d’audició i de vista.
 • Problemes de cor, de ronyó o d’ossos.

Recomanacions per a la ciutadania

Què has de fer si estàs pensant a tenir un fill?

Planteja’t deixar de beure i, si tens dubtes, parla amb el professional de medicina o d’infermeria del centre d’atenció primària (CAP) perquè pugueu valorar conjuntament els efectes negatius de l’alcohol en la fertilitat i en l’embaràs, així com en el nounat abans de néixer, i perquè t’informin degudament dels riscos associats.

Així mateix, si beus habitualment, és molt important que utilitzis mètodes anticonceptius fiables per evitar exposar, si et quedessis embarassada sense planificar-ho, el fetus a l’alcohol.

 

Què has de fer si ja estàs embarassada?

Deixa de beure immediatament i parla amb els professionals de l’equip d’obstetrícia que et fan el seguiment de l'embaràs de tot allò que et preocupi en relació amb el teu consum d’alcohol. Et podran assessorar i ajudar.

 

Què has de fer si sospites que el teu fill o filla pateix alguna afectació?

No és fàcil determinar si un infant pateix TEAF. Un criteri important per fer-ho és conèixer si la mare ha consumit alcohol durant l’embaràs. Si sospites que el teu fill o filla pateix alguna afectació, comenta-ho amb els professionals de l’equip de pediatria que l’atenen perquè en facin una primera valoració i puguin programar, si és necessari, una cita amb un especialista per tal de fer-ne el diagnòstic.

Si, tot i intentar-ho, no pots deixar de consumir alcohol, sobretot demana ajuda als professionals que segueixen l’evolució del teu embaràs a fi que et puguin derivar a l’especialista perquè et proporcioni l’ajuda necessària.

Preguntes més freqüents

Fa poc que m’he assabentat que estic embarassada. He deixat de beure alcohol ara, però en vaig prendre durant les primeres setmanes d’embaràs, abans de saber que estava embarassada. Què he de fer ara?

El més important és que has deixat de beure completament després d’assabentar-te que estaves embarassada. Mai és massa tard per deixar de beure, i, com més aviat ho facis, més possibilitats tindrà el teu nadó de néixer sa.

No es pot saber si el fetus ja ha patit algun dany. Algunes dones beuen molt alcohol durant l’embaràs i els seus nadons no semblen tenir problemes; altres en beuen poc i els seus nadons mostren símptomes d’exposició a l’alcohol. En les primeres setmanes d’embaràs es desenvolupen moltes parts del cos i dels òrgans. És en aquest període quan la majoria de les dones s’assabenten que estan embarassades. El millor és no alarmar-se, parlar sobre les teves inquietuds amb els professionals que fan el seguiment del teu embaràs i assegurar-te de fer un bon seguiment dels controls prenatals de rutina durant tot l’embaràs.

 

Què passa si només prenc cervesa o vi?

Totes les begudes que continguin alcohol poden fer mal al fetus en gestació, fins i tot la cervesa i el vi. No hi ha cap tipus d’alcohol, ni cap dosi que hagin demostrat ser segures.

 

Vaig prendre una mica d’alcohol durant l’últim embaràs i el meu nadó no va tenir problemes. Per què no he de beure durant aquest nou embaràs?

Cada embaràs és diferent. El consum d’alcohol pot afectar uns nadons més que altres. El fet que el teu primer fill no tingués problemes no garanteix que aquest segon no en tingui.

 

El consum d’alcohol per part de la parella pot afectar el nadó?

El que sí que està comprovat és que el consum d’alcohol té un impacte negatiu en la fertilitat i pot dificultar l’embaràs. No es coneixen encara els efectes que pot produir durant l’embaràs, però en cap cas es tractarà de TEAF, ja que aquests trastorns són causats específicament pel consum d’alcohol de la mare durant l’embaràs.

No obstant això, el paper de la parella és important, ja que pot ajudar la dona a evitar el consum d’alcohol durant l’embaràs. Una manera com pot donar-li suport perquè s’abstingui de consumir alcohol és evitant els esdeveniments socials on se serveixin begudes alcohòliques. També pot ajudar-la no consumint alcohol, tampoc.

Recomanacions per als professionals

Què heu de fer si sou un professional de l’atenció primària o hospitalària?

D’acord amb les pautes del Protocol de seguiment de l’embaràs a Catalunya del Departament de Salut, heu de recomanar a les dones en edat fèrtil que es visitin en un centre sanitari que no beguin alcohol. Cal explicar a la dona que l’abstinència de l’alcohol i també de les altres drogues és necessària a partir del moment en què planifica un futur embaràs (o, si més no, davant la primera sospita d’embaràs), ja que moltes de les anomalies provocades pel consum d’alcohol es poden produir en el primer trimestre de gestació.

 

Què heu de fer si sou un professional que fa el seguiment d’un embaràs?

Tal com indica el Protocol de seguiment de l’embaràs a Catalunya del Departament de Salut, es recomana primer de tot fer una bona anamnesi, estructurada i sistemàtica, en la primera visita de control, fent ús d’instruments de cribratge validats o bé explorant, mitjançant l’entrevista clínica, les substàncies que s’estan consumint i el patró de consum (la quantitat i la freqüència) durant la vida i sobretot des del moment de la concepció.

En concret, quan preguntem sobre el consum d’alcohol, cal comprovar que la dona comprèn que ens estem referint a totes les begudes alcohòliques, incloses les de baixa graduació (cervesa, cava, etc.) i a tots els tipus de consum (en els àpats, en celebracions, etc.). Cal evitar preguntes molt generals com “Vostè beu?” o “Quant beu vostè?” i, en canvi, facilitar l’evocació del consum per part de la dona embarassada preguntant-li pel consum de begudes alcohòliques en el decurs d’un dia normal.

Alguns marcadors biològics (GGT, VCM, GOT, GPT i la relació GOT/GPT) poden complementar les dades recollides amb l’anamnesi o els instruments de cribratge, però cal tenir en compte que aquests marcadors perden sensibilitat quan el consum d’alcohol és de baix risc.

El consell per a l’abandonament del consum d’alcohol i altres drogues durant l’embaràs és la millor recomanació en tots els casos. No obstant això, cal tenir en compte que pot ser un tema “sensible” per a algunes dones, especialment si fan consums elevats i freqüents; per tant, és essencial cuidar molt la creació d’un bon vincle i empatia que generin confiança en la gestant.

Quant a la intervenció, l’objectiu òptim és l’abandonament del consum –fins i tot de petites dosis– en dones embarassades o que estiguin planificant un embaràs. Així, doncs, s’ha d’oferir consell amb aquest propòsit i cal intensificar les intervencions si la gestant no deixa de consumir i en funció del risc que presenti la mare i el fetus.

 

Recorda! Els TEAF es poden prevenir completament si no beus alcohol durant l’embaràs.

Bibliografia

 • Alcohol Use and Pregnancy Consensus Clinical Guidelines. Journal of Obstetrics and Gynaecology Canada. 2010. Volume 32, Number 8.

 

 • Abrines, Barcons, Marre, Fumadó et al. (2012) Difficulties in the development of a secure attachment pattern which relate symptoms of hyperactivity and inattention. In "Symptoms and ADHD-like attachment in Internationally adopted children" Attachment & Human Development.

 

 • Abrines, Barcons, Marre, Fumadó et al. (2012) Children from Eastern European countries (n=93) have higher scores on hyperactivity, impulsivity and inattention compared with 115 children adopted in other countries. In "Comparison of ADHD Symptom Levels in children adopted from Eastern Europe and other countries: possible factors involved", Children and Youth Services Review.

 

 • Barcons, Abrines, Fumadó & Marre et al. (2012) An insecure attachment pattern is also linked to difficulties in the relationships with their parents and peers. In "Social relationships in children from intercountry adoption”.

 

 • Barcons, Abrines, Fumadó, Marre et al. (2012) Difficulties in the development of a secure attachment pattern - directly linked to the difficulty in adaptive skills. In "Attachment and adaptive skills in children of international adoption" in Child and Family Social Work.

 

 • Barcons, Fornieles & Costas (2011). Attention, hyperactivity and learning difficulties as well as their social relationships difficulties in "International Adoption: Assessment of Adaptive and Maladaptive Behavior of Adopted Minors in Spain", Spanish Journal of Psychology.

 

 • Bastons-Compta A, Astals M, Garcia-Algar O (2016) Foetal Alcohol Spectrum Disorder (FASD) Diagnostic Guidelines: A Neuropsychological Diagnostic Criteria Review Proposal. J Neuropsychopharmacol Mental Health 1: e104. doi:4172/jnpmh.1000e104.

 

 

 • Garcia-Algar O, Carballo L, Reguart N, Salat-Batlle J (2015) Neurobehavioural Effects of Prenatal Exposure to Alcohol. J Preg Child Health 2: 177. doi:10.4172/2376-127X.1000177.

 

 • Hoyme HE, Kalberg WO, Elliott AJ, et al. Updated Clinical Guidelines for Diagnosing Fetal Alcohol Spectrum Disorders. 2016; 138(2):e20154256.

 

 • Jocelynn L, Cook PhD, Courtney R, Green PhD, Christine M, et al. Fetal alcohol spectrum disorder: a guideline for diagnosis across the lifespan. CMAJ 2016.

 

 • Jones KL, Hoyme HE, Robinson LK, Del Campo M, Manning MA, Prewitt LM, Chambers CD (2010). Fetal alcohol spectrum disorders: Extending the range of structural defects. Am J Med Genet A.

 

 • Magnus Svensson, Kerstin i Andersson Prenatal Alcohol Exposure and Neurodevelopmental Disorders in Children Adopted From Eastern Europe. Pediatrics. 2010. Volume 125, Number 5.

 

 • Michael, Edward i Sowell. Drinking During Pregnancy and the Developing Brain: Is Any Amount Safe? 2016. Trends in Cognitive Sciences, Vol. 20, No. 2.

 

 • Popova, Lange, Shield, Mihic, Chudley, Mukherjee, Bekmuradov, Rehm Comorbidity of fetal alcohol spectrum disorder: a systematic review and meta-analysis.The Lancet. 2016 http://dx.doi.org/10.1016/S0140-6736(15)01345-8.

 

 • Vall O, Salat-Batlle J, Garcia-Algar O.J. Epidemiol Community Health 2015;69:927–929.
Data d'actualització:  29.11.2017