Butlletí Salut Catalunya
Departament de Salut
Juny 2018 #77
Alba Vergés, nova consellera de Salut

El passat 29 de maig, el president de la Generalitat, Quim Torra, va signar el decret 3/2018 pel qual va designar Alba Vergés  com a consellera de Salut. El passat dia 4 va arribar al Departament de Salut on la van rebre els treballadors públics.

Llegiu-ne més

Actualitat

Reducció de les llistes d'espera

El Pla integral de millora de llistes d'espera aconsegueix reduir totes les llistes i tots els temps d'accés a Catalunya. L’activitat addicional redueix un 10,4% els pacients en llista d’espera quirúrgica. El Pla també escurça un 43,4% l’espera per a una primera visita amb l’especialista i un 40% per a una prova diagnòstica.

Llegiu-ne més
shadow bottom
El consum de tabac a Catalunya

Arriba a  mínims històrics i cau especialment en les dones. Cada any deixen de fumar al voltant de 60.000 persones, però encara hi ha 1,5 milions de fumadors. De les 27 persones que moren cada dia per culpa del tabac, 7 tenen malalties cardiovasculars.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Activitat d'atenció primària 2017

El CatSalut ha publicat el darrer informe breu d’activitat de l’atenció primària del 2017. Per primera vegada s’han analitzat les visites fetes a través de les TIC.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Catalunya i Europa davant l'ictus

S’espera un augment del 34% de la incidència d’aquests episodis, que representen la segona causa de mort i primera de discapacitat en adults. Els darrers anys s’ha observat una millora en els temps de tractament dels ictus a Catalunya, gràcies al desplegament del Codi Ictus.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Activitat de donació i trasplantaments a Catalunya

Els primers cinc mesos de 2018 s’han fet a Catalunya 468 trasplantaments, enfront dels 431 del mateix període de l’any Passat. Això implica un increment del 8%.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Campanya de prevenció del càncer oral a Girona

Els odontòlegs dels CAP de la Regió Sanitària de Girona faran revisions sense cita prèvia el dia 12 de juny. El 90 % dels casos de càncer oral (de llavi, cavitat oral i faringe) són fàcilment identificables amb una inspecció i, si es detecten aviat, tenen molt bon pronòstic.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Comencen les obres de les urgències del Parc Taulí

Les obres consistiran en la construcció de 2 noves plantes.

La principal finalitat d’aquests llits serà la descongestió dels actuals espais del Servei d’Urgències, amb l’objectiu que els pacients que passen més hores a l’espera de ser ingressats a planta, puguin disposar molt abans d’un llit en un espai propi d’hospitalització.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Un nou CAP a Santa Eulàlia, a l'Hospitalet

El nou equipament guanyarà el doble d'espai i de consultes i serà més modern i confortable. Comptarà amb serveis de prevenció, d’educació sanitària i d’atenció i seguiment de malalts aguts i crònics, d’infants i de salut mental de suport a l’atenció primària.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Barcelona compta amb una nova nevera solidària

Es tracta d’ un espai que posa a l'abast de tothom un refrigerador per deixar excedents alimentaris que poden ser aprofitats per qualsevol persona És el cinquè punt d’aquest tipus que hi ha a Catalunya i l’ASCPAT forma els voluntaris que vetllen perquè es garanteixi la seguretat alimentària.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Receptari de llegums

L’Agència de Salut Pública de Catalunya ha elaborat un receptari de llegums, amb 33 receptes de preparacions de fàcil elaboració i baix cost, per tal de promoure’n el consum.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Publicat l'informe ESTUDES 2016

Ja es pot consultar la darrera edició de l’informe dels resultats per a Catalunya de l’Enquesta estatal sobre l’ús de drogues a l’ensenyament secundari (ESTUDES) 2016.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Educació sanitària a la gent gran sobre el bon ús dels medicaments

És una iniciativa que consta de xerrades informatives impartides per farmacèutics comunitaris amb l'objectiu d'augmentar el coneixement sobre l'ús dels medicaments i millorar les habilitats en el seu maneig.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Prescripció d'articles ortoprotètics

Els pacients amb discapacitats o patologies que impedeixin la marxa funcional o la mobilitat de forma permanent i que necessitin determinats articles ortoprotètics que no requereixen d’un servei hospitalari per a la seva prescripció, ja podran sortir del centre d’atenció primària amb la corresponent prescripció.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Novetats del Programa d'Harmonització Farmacoterapèutica

En el marc del Programa d’Harmonització Farmacoterapèutica (PHF), durant el mes de maig de 2018 s’ha publicat al web del CatSalut tota la informació relativa als procediments d’avaluació dels següents medicaments.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Bit sobre el tractament de la litiasi renal

La litiasi renal és una malaltia metabòlica amb alta incidència i prevalença en les consultes d’atenció primària. Es caracteritza per l’aparició de càlculs a l’aparell urinari superior. La litiasi per oxalat càlcic és la més freqüent i el còlic nefrític la forma més habitual de presentació.

Llegiu-ne més
shadow bottom
L'artroscòpia d'espatlla: ús adequat

L’informe en què ha participat l’AQUAS ha avaluat l'eficàcia dels diferents usos de l'artroscòpia d'espatlla i la seguretat d'aquest procediment en el tractament de la patologia de l'espatlla.

Llegiu-ne més
shadow bottom
La protonteràpia en el tractament del càncer

L’AQUAS participa en el projecte que té com a objectiu revisar i actualitzar l'evidència científica publicada sobre les indicacions i l'eficàcia, efectivitat, seguretat i relació cost-efectivitat de la protonteràpia en el tractament del càncer de diverses localitzacions.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Menús de campus esportius i casals d'estiu

L’ASPCAT ha elaborat unes recomanacions perquè els menús, les receptes i els aliments que s’ofereixen cal que s’adaptin a la temporada d’estiu, amb plats apropiats per l’èpocai que les temperatures de preparacions cal que siguin més fredes, per tal de contrarestar l’ambient calorós.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Consells per als pícnics de les sortides escolars

Les sortides fora de l’entorn escolar sovint impliquen passar el dia fora de l’escola i, per tant, haver de portar l’esmorzar i el dinar a la motxilla. A continuació, us oferim un seguit de recomanacions per fer del pícnic un àpat saborós, segur i saludable.

Llegiu-ne més
shadow bottom
@salutcat Salut Imprimeix
Butlletins anteriors | Alta | Baixa | Contacteu
Generalitat de Catalunya · Departament de Salut