Butlletí Salut Catalunya
Departament de Salut
Març 2018 #74
Millorar l'atenció a la salut mental, prioritat del 2018

Es tripliquen els professionals especialistes en salut mental i addiccions als centres d'atenció primària de Catalunya i s'incrementen els serveis especialitzats per millorar la recuperació i la inserció social de les persones amb trastorns mentals greus.

Llegiu-ne més

El programa "Psicosi incipient" arriba a tot Catalunya

L'objectiu és identificar i tractar de forma comunitària, ràpida i intensiva aquest símptoma que pot ocórrer, per primera vegada, en edat juvenil i pot desencadenar malalties mentals greus, com ara l'esquizofrènia.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Malalties minoritàries, ni invisibles ni oblidades

A Catalunya les malalties minoritàries afecten més de 350.000 persones i s'estima que el 80% són d'origen genètic. El Pla de salut defineix aquestes malalties com una àrea prioritària.

Llegiu-ne més
shadow bottom
No a l'estigma de la salut mental

Salut col·labora amb Obertament en una campanya contra l'estigmatització de la salut mental, que arribarà a tots els centres sanitaris. 

Llegiu-ne més
shadow bottom
El CatSalut finançarà els dispositius de monitoratge continu per a les persones amb diabetis de tipus 1

El CatSalut facilitarà els dispositius, en una primera fase, a menors de set anys, embarassades i persones portadores de la bomba d'insulina amb hipoglucèmia de repetició o desapercebuda. 

Llegiu-ne més
shadow bottom
Model pediàtric d'atenció al final de la vida

Les cures pal·liatives pediàtriques són un pilar per a aquells infants i joves que presenten una malaltia limitant per a la seva vida i també per a les seves famílies.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Model de rehabilitació cardíaca i prevenció secundària en persones que han tingut una síndrome coronària aguda

L'objectiu d'aquest model és aconseguir una disminució de la morbiditat i mortalitat cardiovasculars, dels reingressos hospitalaris i de la discapacitat, i alhora millorar la qualitat de vida i la reinserció familiar, social i laboral dels pacients.

 

Llegiu-ne més
shadow bottom
L'hepatitis A a Catalunya l'any 2017

Hi ha hagut un augment de la incidència d'hepatitis A a Catalunya l'any 2017, amb una taxa de 4,8 x 100.000 habitants, quatre vegades superior a la taxa del 2016, especialment en homes joves entre 25 i 44 anys. 

Llegiu-ne més
shadow bottom
Pla estratègic del Baix Llobregat i l'Hospitalet de Llobregat

Aquest Pla és el full de ruta que prioritza les actuacions que han de permetre adaptar els serveis a les necessitats de la població. S'ha fet amb la participació d'entitats ciutadanes, de professionals de la salut i dels ajuntaments del Baix Llobregat i l'Hospitalet de Llobregat.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Nova unitat a l'Alt Empordà per a la detecció precoç del trastorn de l'espectre autista (TEA)

Aquesta nova unitat servirà per detectar de manera precoç els casos d'autisme de la comarca i fer-ne un seguiment integral, en el qual intervenen professionals d'Ensenyament, Salut i Afers Socials i Famílies.

Llegiu-ne més
shadow bottom
L'Arnau de Vilanova posa en marxa la nova UCI

L'Hospital Arnau de Vilanova disposa d'una nova Unitat de Cures Intensives del Servei de Medicina Intensiva. Són catorze boxs nous equipats amb tecnologia capdavantera i amb instal·lacions més còmodes per a pacients, familiars i professionals.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Nou dispositiu d'atenció d'urgències psiquiàtriques i d'hospitalització psiquiàtrica a l'Hospital Germans Trias i Pujol

L'hospitalització psiquiàtrica dels pacients del territori del Barcelonès Nord i Baix Maresme en fase aguda de la malaltia serà compartida entre el Centre Assistencial Emili Mira (CAEM) i l'Hospital Germans Trias i Pujol.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Nova UCI de l'Hospital Universitari Mútua de Terrassa

La nova UCI pemetrà millorar l'atenció que reben els pacients, amb més privacitat i confort tant per als pacients com per als seus familiars. L'actuació ha suposat una inversió d'1,5 milions d'euros i els treballs d'adequació i remodelació han tingut una durada de set mesos.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Pla funcional del programa d'intercanvi de xeringues (PIX)

Aquest Pla funcional del programa d'intercanvi de xeringues (PIX) s'adreça als professionals de farmàcia per donar les eines i els recursos necessaris per a la gestió del programa i millorar-ne l'eficàcia.

Llegiu-ne més
shadow bottom
La melatonina exògena en els trastorns del son: eficàcia i seguretat

Segons l'informe de l'AQUAS sobre la melatonina en relació amb les diferents patologies amb afectació del son, la prevalença de l'insomni primari es troba entre l'1 i el 10% de la població adulta i arriba fins al 25% en els més grans.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Estudi d'infeccions de transmissió sexual (ITS) entre dones transgènere i homes que exerceixen el treball sexual

L'estudi SWEETIE té l'objectiu d'estimar la prevalença del virus del papil·loma humà (VPH), Chlamydia trachomatis (CT) i Neisseria gonorrhoeae (NG) en dones transgènere i homes que exerceixen el treball sexual. 

Llegiu-ne més
shadow bottom
Lèxic d'additius alimentaris

Ja es pot consultar l'actualització corresponent a l'any 2018 del Lèxic d'additius alimentaris, elaborat pel Departament de Salut i el TERMCAT.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Cinc noves fitxes Essencial adreçades a pacients

Noves recomanacions del projecte Essencial, que tenen com a objectiu informar la comunitat professional i la ciutadania sobre procediments que, segons l'evidència científica i el consens d'experts, no aporten beneficis per a la salut.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Medicaments biosimilars

L'Àrea del Medicament del CatSalut ha elaborat un informe sobre els medicaments biosimilars. Són els medicaments que es desenvolupen perquè siguin el més semblant possible a un medicament biològic ja comercialitzat, un cop exhaurit el període de protecció de patent.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Zero Discriminació envers les persones amb VIH

Nova càpsula sobre la discriminació a les persones amb VIH. La serofòbia adopta diferents formes que poden comportar dificultats en els àmbits laboral, social o sanitari, que provoquen patiment individual i que debiliten la cohesió social.

Llegiu-ne més
shadow bottom
La Marató del 2018 estarà dedicada al càncer

La 27a edició de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio destinarà el seu esforç divulgatiu i impulsor de la recerca biomèdica al càncer. 

Llegiu-ne més
shadow bottom
@salutcat Salut Imprimeix
Butlletins anteriors | Alta | Baixa | Contacteu
Generalitat de Catalunya · Departament de Salut